fbpx

[Video] “Mi ne želimo orbanizacije Slovenije, mi ne želimo nekega avtokratskega sistema,” pravi Erjavec, ki je na zadnjih volitvah prejel komaj 394 glasov, pa bi vladal!

Predsednik Desus Karl Erjavec (foto: STA)

Izvršni svet in Odbor stranke Desus sta na včerajšnji seji brez glasu proti izglasovala izstop stranke iz trenutne koalicije. Zanimivo, izstop je na koncu podprl tudi poslanec Franc Jurša, čeprav je sprva trdil drugače. Vse oči so zdaj uprte v Zdravka Počivalška in njegovo stranko, SMC.

Karl Erjavec, novi (stari) predsednik DeSUS-a je po seji, na kateri se je stranka DeSUS skoraj soglasno odločila za izstop iz koalicije, stopil pred novinarje in povedal, da so se tako odločili, ker jih moti vedenje predsednika vlade, ne, ker bi jih karkoli motilo v koalicijski pogodbi. Povedal je, da v stranki ne želijo biti soodgovorni za orbanizacijo Slovenije, za širjenje avtokratskega sistema in oddaljevanje od “jedrne” Evrope na mednarodnem parketu. Kot je dejal, si želijo, da se Slovenija vrne na t.i. francosko – nemški vlak. Glede ministrov je povedal, da odločitev zaradi situacije prepuščajo predsedniku vlade. Za konec je Erjavec dejal, da bodo prek lokalnega odbora iz stranke po hitrem postopku izločili poslanca Roberta Polnarja.

Na seji Izvršnega sveta in Odbora stranke Desus je velika večina članov glasovala za izstop Desusa iz koalicije, čeprav je še pred dnevi kazalo, da bodo to poleg Roberta Polnarja zavrnili vsi poslanci Desusa, tudi predsednik poslanske skupine, Franc Jurša. Ta si je do včeraj očitno premislil in tudi sam glasoval za izstop iz koalicije.

Zakaj ste se odločili, da ministra še ne izstopita iz koalicije?

Na to vprašanje je Karl Erjavec odgovoril, da zato, ker se zavedajo, kako kritične so razmere in da se mora predsednik vlade odločiti, kdaj bo ministre razrešil. Dejal je, da ne izstopajo iz koalicije zaradi epidemije, zaradi dela ministrov, ampak zaradi politike, ki jo izvaja gospod Janez Janša. Ta naj bi šla v smeri demontaže nekaterih sistemov, medijev, STA, policije. Po njegovo je je pritisk na pomembne družbene podsisteme povsod. “Mi ne želimo orbanizacije Slovenije, mi ne želimo nekega avtokratskega sistema, mi ne želimo, da se ljudje bojijo, da morajo za burek plačevati nevemkake kazni. Tudi zunanje politično gledano, mi želimo, da se Slovenija vrne na t.i. francosko – nemški vlak, in želimo, da smo v skupini jedrnih držav EU. Da to lahko dosežemo, potrebujemo spremembo, potrebujemo drugo vlado,” je še povedal.

Glede poslancev je še dodal, da sta obema sejama, Izvršnega sveta in Odbora, prisostvovala dva poslanca, Franc Jurša in poslanec Jurij Lep, oba sta podrla sklepe o izstopu iz koalicije in tudi glede mandatarstva Karla Erjavca. Pogovor s poslansko skupino naj bi se opravil jutri, vendar se še ne ve, ob kateri uri. Ob tem je Erjavec povedal, da je Izvršni svet sprejel pobudo, da se izključi poslanca Roberta Polnarja. To nalogo ima občinska organizacija Šentjur pri Celju, ki je zagotovila, da bo to storila po hitrem postopku, najkasneje v začetku naslednjega tedna. S tem Polnarju tudi ugasne mesto v poslanski skupini.

Kaj pričakujete od jutrišnjega sestanka s poslanci?

Erjavec verjame, da ne bodo imeli invalidne odločitve, glede na to, da so že iz medijev lahko prebrali, s strani poslanca Branka Simonoviča, da bo podrl in spoštoval odločitve organov stranke Desus, podobno pa pričakuje tudi od poslanca Ivana Hršaka. Verjame, da poslanska skupina ostaja enotna in da sledi vodstvu stranke.

Kdaj bi lahko odločitev sprejela SMC?

Na to vprašanje je Erjavec odgovoril, da je to sicer stvar stranke SMC, a da zdaj ni nobenega razloga več, da bi čakali na stranko DeSUS. Novinarje je naslovil z “vi veste, da..”, potem pa nadaljeval, da se obe stranki ne počutita dobro v tej koaliciji, da se v tej koaliciji dobro morda počuti le predsednik stranke SMC. V tem trenutku ne želi špekulirati in poziva, da prepustimo času, da pokaže kako se bodo odločili. Zanj je pomembno, kot se je izrazil, da “stranka DeSUS ni več soodgovorna za stanje v državi, zlasti ko govorimo o standardih demokratičnosti, o medijih, STA in podobnih zadevah.

Aleš Ernecl