fbpx

[Video] Milan Kučan o aferi “non paper”: “Janši je treba verjeti!”

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan (Foto: Printscreen)

Kljub temu, da nas opozicija in njim podrejeni osrednji mediji poskušajo prepričati v obstoj “non paperja” o Balkanu, ki naj bi ga pripravil premier Janez Janša in naj bi temeljil na etničnem razumevanju meja, je kaj kmalu postalo jasno, da gre za debuloze, ki z realnostjo nimajo kaj veliko skupnega. Ko pa še nekdanji predsednik republike Milan Kučan pritrdi, da je v povezavi s tem potrebno verjeti Janezu Janši, je beda vseh tistih, ki tudi tokrat skušajo potunkati premierja, toliko večja.

V intervjuju za Face TV je zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan v zvezi z afero “non paper” zatrdil, da Slovenija ni tista, ki bi se sama vpletla v celotno zgodbo. “Mislim, da je Slovenija vpletena, ni se vpletla sama. Janši je treba verjeti,” je poudaril Kučan po navedbah Reporterja. Glede na to, da je zelo dobro znano, da premier Janez Janša in Kučan veljata za stara politična rivala, izjava toliko bolj dokazuje, da je afera “non paper” izmišljena za namene, da se blati premierjevo ime v Evropski uniji in pa na Balkanu.

Glede na to, da so v vse skupaj vpletli tudi predsednika republike Boruta Pahorja ne čudi, da se je v povezavi s tem Kučan dotaknil tudi njegove vloge v vsem tem. Po njegovem prepričanju je Pahor z vprašanjem bosanskemu vodstvu, če se lahko narodi znotraj BIH razidejo na miren način, le želel priti do dodatnih argumentov članov predsedstva BIH, da o mirni ločitvi ne bi bilo mogoče sploh govoriti. Prav tako je tudi poudaril prepričanje, da ustvarjanje velike Srbije, velike Hrvaške in velike Albanije ne predstavlja realne ideje.

Milan Kučan zagovarjal ista stališča kot sedanja vlada o aferi Bosna
Del medijev, predvsem alternativnih je opozarjalo, da je k podobnim idejam v “non paperju” prišel sam Kučan kot posebni odposlanec za Bosno v času Pahorjeve vlade. Šel je tudi v BiH leta 2010. Srečal se je s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom in z vodjo Srbske demokratske stranke Mladenom Bosićem. Dodik in Bosić sta Kučana seznanila s stališči bosanskih Srbov, pred tem pa je imel pogovore tudi v Sarajevu. Na podlagi pridobljenih informacij je Kučan pripravil predlog, s katerim se je naša država po Kučanovih besedah sodelovala v razpravi na vrhu EU-ja o situaciji v BiH.

Zopet je bilo mnogo hrupa za nič. Levi del opozicije in z njo povezani centri moči se na vse kriplje trudijo, da bi spodnesli vlado še pred predsedovanjem Svetu EU. Pri tem pa ne izbirajo sredstev. Najnovejša umetna diplomatska afera v resni diplomaciji nima mesta, saj je famozni “non paper” predstavljal zmazek, s katerim  so želeli zmanipulirati slovensko javnost.

V kratkem lahko pričakujemo pogovor med Kučanom in voditeljico SD Tanjo Fajon, saj sta o najnovejši balkanski aferi govorila popolnoma različno. Lahko pa je res nekdanji predsednik države in neformalni vodja levice v ozadju obupal nad izbiro kandidatov na levici, kdo ve?

Luka Perš