fbpx

[Video] Milan Kučan nekoč in danes: Pred tremi desetletji osamosvojitvene težnje označil kot nasilne in fašistoidne namere, danes pa preganja tiste, ki širijo “sovražni govor”!

Milan Kučan.

Milan Kučan, ki mu osamosvojitev Slovenije nikoli ni bila intimna opcija, je pred dobrimi tremi desetletji Udbo in policijo pozval k “obrzdanju” tistih, ki so želeli samostojno Slovenijo. Tako kot so nekoč preganjali osamosvojitvene težnje, pa danes napadajo tiste, ki širijo “sovražni govor”.

Prihodnji teden bomo 26. decembra praznovali dan samostojnosti in enotnosti. Na ta dan obeležujemo spomin na razglasitev plebiscita o samostojnosti leta 1990, na katerem je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev na vprašanje, “Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?”, okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno. S tem se je začela osamosvojitev Slovenije.

Milan Kučan pa je kot predsednik centralnega komiteja zveze komunistov dve leti prej na tajnem sestanku vrha slovenske Udbe in milice v Tacnu (15. aprila 1988) osamosvojitvene težnje obsodil, češ da v njih ni zaslediti socializma in jugoslovanske ideje.

“To je nasilje, je fašistoidna namera, ki kaže, da mi politične kulture nimamo. In če te fašistoidne namere, ki se kaže skozi omenjeno pisanje in skozi topotanje na javnih tribunah v Cankarjevem centru, ne bomo obrzdali, se lahko zgodi, kar se je zgodilo v Nemčiji leta 1931,” je dejal Kučan.

Demokracija