fbpx

[Video] Minister Aleš Hojs v Temi dneva: “Kritike policije s strani protestnikov so do policije žaljive!”

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs v oddaji Tema Dneva z Luko Svetino (foto: Nova24TV)

V Temi dneva je gostoval minister za notranje zadeve, Aleš Hojs. Z Luko Svetino sta spregovorila o novem paketu ukrepov za boj proti epidemiji Covida 19 in o vlogi policije v tem boju.

Minister za notranje zadeve, Aleš Hojs, je gostoval v oddaji Tema dneva. Z voditeljem oddaje Tema Dneva Luko Svetino sta spregovorila o novem protikoronskem paketu, delitvi Slovenije na statistične regije, možnostih gibanja, razlogih za takšno nepopolno zaporo (v prvem valu je šlo za zaporo glede na občine), pristojnostih policije, protestih in še marsičem.

V uvodu oddaje sta Hojs in Svetina spregovorila o razlogih za nepopolno zaporo oziroma razlogih za odločitev za delitev na statistične regije, saj je s tem kljub vsemu možnega več gibanja. Minister Hojs je povedal, da si Slovenija popolne zapore več ne more privoščiti, da pa tudi ne drži povsem, da bi gibanje lahko bilo tako neomejeno. Od 12 statističnih regij jih je 7 rdečih in ne v teh ne iz teh se ne da kar tako potovati. Tudi preostalim petim pa se odsvetuje potovanje v rdeče, čeprav ni prepovedano. Hojs je še povedal, da ne drži, da bo zdaj nadzor policije težji, ampak da bo na nek način lažji, saj je statističnih regij le 12.

Na vprašanje, kako bo z zasebnimi zabavami v rdečih regijah, če bodo policisti izdajali kazni, je minister odgovoril, da ne, da bodo pri tem le asistirali, kazni pa bodo izdajali zdravstveni inšpektorji in še to le, če zabavo, npr. prijavi kak sosed.

Protesti in človekove pravice

Ker je Ljubljana na rdečem seznamu, za ta seznam pa velja tudi prepoved združevanja na prostem, je beseda nanesla tudi na neprijavljene protivladne petkove proteste.. Na vprašanje, ali bo policija morebitne “prestopnike” tokrat kaznovala strožje, je minister Hojs povedal, da so prihajale v preteklosti kritike iz obeh političnih polov, iz levega oziroma protestniškega, da so policaji ravnali pregrobo in prevršili svojo “jurisdikcijo”, kar je označil za neumestno, in iz protiprotestniškega, češ, da so ravnali premalo grobo in odločno. Izpostavil je, da so kritike protestnikov za policijo preprosto omalovažujoče in izrazil prepričanje, da kritike iz obeh strani na nek način kljub vsemu pomenijo, da policija dela prav.

Zase je povedal, da se osebno tudi sam včasih nagiba k prepričanju, da bi policija morala ukrepati bolj odločno, pozval pa je tudi protestnike, tiste, ki so proti vladi, da naj za nekaj časa “stisnejo zobe” in s tem pomagajo vsej Sloveniji prebroditi to krizo. Ko bo krize konec, pa bo čas za proteste in pogovore o tem, ali vlada mora pasti.

Zapore za tujino trenutno ni

Za konec je Hojs pojasnil, da iz pogovorov s kolegi iz Avstrije, Hrvaške in Italije lahko pove, da za zdaj zapiranja meja ne bo, saj je tudi stanje v sosednjih državah boljše od tistega v Sloveniji, Madžarska pa je tako ali tako že sama zaprla mejo.

Aleš Ernecl