fbpx

[Video] Minister Aleš Hojs v Temi dneva: “Posamezniki lahko obiščejo grobove v drugi občini z namenom nujne oskrbe.”

Notranji minister Aleš Hojs (foto: Nova24TV)

V Temi dneva je gostoval minister za notranje zadeve, Aleš Hojs. Spregovoril je o pričetku omejevanja gibanja med občinami, policijskem nadzoru, obiskovanju grobov, o protestih petega novembra in o izjemah pri nošenju maske na prostem.

Notranji minister Aleš Hojs je gostoval v oddaji Tema dneva. Z voditeljem Luko Svetino sta spregovorila o začetku omejevanja gibanja na občine in o možnih izjemah pri nošenju maske na prostem, obiskovanju grobov ob približajočem se dnevu vseh Svetih, protestih in nošenju maske med rekreacijo.

Povedal je, da je prepričan, da so ljudje dovolj dobro obveščeni o omejitvah gibanja, o samem nadzoru pa je povedal, da bo kot spomladi, naključen. Na vprašanje o možnosti obiskovanja grobov je povedal, da je znotraj občine možnost neomejena, pri prehajanju v drugo občino pa so seveda omejitve.

Dovoljeno prehajanje v drugo občino za namen nujne oskrbe grobov bližnjih

Izjeme so dovoljene tistim, ki bi želeli v drugo občino, da bi tam lahko uredili grobove svojcev, vendar to ne pomeni, da lahko ljudje množično zapuščajo svoje občine in obiskujejo grobove. Izjemo so uvedli, ker se približujejo Vsi sveti in dan spomina na mrtve, in je namenjena temu, da lahko posamezniki opravijo nujno oskrbo grobov. Omenil je, da bo v naslednjih dneh najverjetneje tudi škofovska konferenca pozvala vernike, da se letos v čim večji meri, kolikor je le možno, izognejo množičnim obiskom.

O morebitnem podaljšanju omejitve gibanja, ker se približuje tudi Martinovo, je dejal, da epidemiološki modeli napovedujejo, da bo omejitev najverjetneje trajala kakšnih 14 dni in jo bodo po potrebi tudi podaljšali. Slovensko javnost je pomiril glede 5. novembra, za katerega so napovedani nasilni protesti, da ima policija vsa pooblastila, da lahko proti tistim, ki ne spoštujejo ukrepov ali se iz njih celo norčujejo, medtem ko se večina države bori proti epidemiji, odločno ukrepa.

Na koncu je spregovoril tudi o nejasnostih glede tega, ali nošenje maske na prostem več ni obvezno. Povedal je, da je še vedno obvezno, le da so uvedli izjemo, če se npr. rekreirate in tečete v naravi in ste tam sami ali z nekom iz istega gospodinjstva in je primerna razdalja.

Aleš Ernecl