fbpx

[Video] Dokaz, da ciljamo visoko na področju umetne inteligence, je tudi podpis partnerskega sporazuma z družbo NVIDIA

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je danes v Mariboru na Institutu informacijskih znanosti z EMEA direktorjem za superračunalništvo in umetno inteligenco pri družbi NVIDIA Rodom Evansom podpisal sporazum o partnerstvu na področju umetne inteligence (Foto: Vlada RS)

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je danes v Mariboru na Institutu informacijskih znanosti z EMEA direktorjem za superračunalništvo in umetno inteligenco pri družbi NVIDIA Rodom Evansom podpisal sporazum o partnerstvu na področju umetne inteligence. To bo v prvi vrsti pospešilo razvoj superračunalnika Vega, ki bo lahko tako še uspešneje podpiral prebojne raziskave na področju umetne inteligence in širše. “Podpis današnjega sporazuma o partnerstvu predstavlja še en pomemben korak v smeri digitalne in moderne Slovenije. Je dokaz, da ciljamo visoko in razmišljamo strateško,” je po podpisu dejal Andrijanič. 

Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo je z družbo NVIDIA, ki je z 21 tisoč zaposlenimi vodilni svetovni ponudnik najnaprednejših čipov in programske opreme na področju umetne inteligence in z njo povezanega visoko zmogljivega računalništva, podpisala sporazum o partnerstvu na področju umetne inteligence, ki bo podpiral predvsem raziskave na področju naslavljanja izzivov in ukrepov za blaženje podnebnih sprememb.

“Podpis današnjega sporazuma o partnerstvu predstavlja še en pomemben korak v smeri digitalne in moderne Slovenije. Je dokaz, da ciljamo visoko in razmišljamo strateško. Današnji dogodek je nekaj posebnega tudi zato, ker poteka v prostorih superračunalnika Vega, na katerega smo Slovenci upravičeno ponosni,” je po podpisu sporazuma dejal minister za digitalno preobrazbo Andrijanič.

Slovenija je na področju umetne inteligence in z njo povezanega visoko zmogljivega računalništva prepoznana po vsem svetu. Imamo bogato tradicijo razvoja umetne inteligence, ki sega v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja in smo v samem evropskem vrhu, ko gre za število raziskovalcev na tem področju na prebivalca. Andrijaniča zelo veseli, da je družba NVIDIA prepoznala izjemen potencial Slovenije in da bo v okviru sklenjenega partnerstva načrtno vlagala v razvoj slovenskega znanja, tehničnih zmogljivosti in kadrov na tem strateškem področju.

Partnerstvo kot dodatno gonilo razvoja superračunalnika Vega
To partnerstvo bo v prvi vrsti pospešilo razvoj superračunalnika Vega, ki bo lahko tako še uspešneje podpiral prebojne raziskave na področju umetne inteligence in širše. “Prav tako pomembno bo tudi vlaganje v Unescov mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco, ki deluje v okviru Inštituta Jožef Stefan. Naše partnerstvo vključuje tudi brezplačne učne programe na področju umetne inteligence za slovenska zagonska podjetja in mlade. S tem želimo spodbuditi razvoj nove generacije vrhunskih slovenskih znanstvenikov, inovatorjev in podjetnikov,” je sklenjeno partnerstvo predstavil minister Andrijanič in zaključil, da je prepričan, da bo Slovenija lahko tudi s pomočjo družbe NVIDIA postala ena izmed digitalno najnaprednejših  držav v Evropi.

Foto: zaslonski posnetek

Rod Evans, direktor EMEA za superračunalništvo in umetno inteligenco pri družbi NVIDIA, meni, bo umetna inteligenca v naslednjem desetletju spremenila življenje vsakega človeka na Zemlji. S podpisom partnerstva z NVIDIO se bo Slovenija lahko pridružila skupini vodilnih držav pri določanju svoje poti v prihodnje in ustvarjanju največjih koristi za svojo skupnost.

Direktor EMEA za superračunalništvo in umetno inteligenco pri družbi NVIDIA Rod Evans (Foto: Vlada RS)

“Superračunalnik Vega, ki ga poganjajo NVIDIA grafične kartice A100, v prostorih IZUM omogoča znanstvenikom, raziskovalcem in študentom, da za spodbujanje znanstvenega preboja uporabijo najnovejšo tehnologijo,” je dejal Evans in obrazložil, da je NVIDIA v Evropi vstopila v podobna partnerstva z Italijo, Luksemburgom in Finsko.

Takšna partnerstva Sloveniji omogočajo pridobitev in izkoristek vseh potencialov
Direktor Instituta informacijskih znanosti IZUM dr. Aleš Bošnjak meni, da lahko Slovenija s sodelovanjem z visokotehnološkimi podjetji, kot je NVIDIA, bistveno pridobi in izkoristi vse svoje potenciale. “Vsi se zavedamo, kako strateško pomembno je za Evropo področje strojnega učenja in umetne inteligence pa tudi na splošno področje superračunalništva. Zato smo lahko veseli, da je IZUM del te zgodbe. Želimo si podporo tudi v prihodnosti, predvsem na kadrovskem področju, saj se je prav to področje izkazalo kot največji izziv pri izvedbi projektov,” je še pojasnil.

Direktor Instituta informacijskih znanosti IZUM dr. Aleš Bošnjak (Foto: Vlada RS)

Bošnjak med drugim tudi opaža, da je strokovnjakov na področju superračunalništva le peščica. “Zato pozdravljamo tudi vsa prizadevanja za pripravo novih formalnih izobraževalnih programov v smeri superračunalništva. Mnenja smo, da so vlaganja v inovacije in razvojno-raziskovalne aktivnosti ključnega pomena za slovensko in celotno evropsko gospodarstvo, zato da bomo lahko še bolj pogumno zrli v prihodnost,” je svoje misli zaključil Bošnjak.

Sara Rančigaj