fbpx

[Video] Minister Anže Logar: “V zadnjih osmih mesecih smo naredili zelo pomembne korake naprej in vzpostavili tesno sodelovanje z ameriško administracijo!”

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar (Foto: Nova24TV)

“Ne glede na to kaj naredimo, bomo doma deležni kritik, ker je sistem takšen, kakršen pač je. Žal ni tega sodelovanja za iskanje najboljše možne rešitve,” zunanji minister Anže Logar ocenjuje trenutna dejanja opozicije, kar pa bi lahko vplivalo na iskanje kompromisa med Evropsko unijo, Poljsko in Madžarsko. Medtem pa Slovenija skupaj s predsednikom vlade aktivno sodeluje pri iskanju kompromisa med vsemi članicami EU. Logar svoje delo ocenjuje kot zelo dobro, saj pravi, da jim je uspelo vzpostaviti določena partnerstva, ki jih prej ni bilo. Prav tako se povečuje tudi število srečanj s številnimi tujimi državami, s katerimi se krepijo odnosi. Logarja prav tako veseli, da se je opozicija zbudila in jo skrbi za odnose z ZDA in še obrazloži: “Veselim se tega povezovanja z opozicijo pri nadgraditvi odnosov z Združenimi državami Amerike. Moram reči, da smo v zadnjih osmih mesecih naredili zelo pomembne korake naprej in smo vzpostavili tesno sodelovanje z ameriško administracijo.”

Slovenki minister za zunanje zadeve Anže Logar je nedavno nagovoril udeležence Berlinskega zunanjepolitičnega foruma. V nagovoru je predstavil izzive glasovanja v svetu Evropske unije v drugi polovici prihodnjega leta in poudaril pomen solidarnosti med državami članicami Evropske unije. Forum na temo “Skupno evropsko sodelovanje in njegova prihodnost” so z nagovori odprli zunanji ministri treh predsedujočih držav sveta Evropske unije. Poleg Slovenije sta v pogovoru sodelovali še Nemčija in Portugalska. Govorili so tudi o krizi zaradi pandemije covida-19, kot priložnosti ter o skladu Evropske unije za okrevanje. Logar je poudaril, da solidarnost med državami članicami Evropske unije pomeni tudi iskanje kompromisa, ki je sprejemljiv za vse. “Razmišljati moramo izven okvirjev, izhajamo iz različnih izhodišč, vendar imamo vsi enake cilje,” je na srečanju izpostavil Logar.

“Trio predsedovanja svetu EU pomeni, da zelo skrbno usklajujemo ne le vprašanja vezana na koronavirus, ampak tudi vprašanja glede zelenega dogovora, podnebnih sprememb in migracij,” je poudaril nemški zunanji minister Heiko Maas. Medtem ko Nemčija predseduje šest mesecev, po njegovem mnenju to ni dovolj, da bi prišli do dokončnih odločitev pri vrsti različnih tem. “Podnebne spremembe nas bodo zaposlovale še vrsto prihodnjih let,” še poudari in obrazloži, da imajo v tiru predsedovanja tesno sodelovanje in usklajevanje, saj morajo države druga drugi predati dosjeje, ki jih želijo še naprej razvijati. Med njimi so tako vprašanja brexita, finančne pomoči, po mnenju Maasa pa je Slovenija pri tem v veliko pomoč. “Trdno sem prepričan, da bo tako tudi, ko bomo iskali rešitve za vprašanja vladavine prava,”  je še obrazloži Maas na srečanju.

Evropska komisija na čelu s predsednico Evropskega parlamenta Ursulo von der Leyen kot kaže še vedno vztraja pri pogojevanju sredstev z vladavino prava, kar bi lahko blokirali Poljska in Madžarska. Minister Logar poudarja, da je za Slovenijo vladavina prava ključnega pomena, nezadosten nivo vladavine prava pa je bil tudi razlog, da je sam pisal v evropskemu komisarju Didierju Reyndersu v zvezi s stanjem vladavine prava v Sloveniji. “Vladavina prava je nenazadnje tudi ena izmed prioritet slovenskega predsedstva v času slovenskega predsedstva, kjer se bo odvil nov krog letnih poročil o vladavini prava po državah članicah,” pojasnjuje. Po Logarjevih besedah gre zgolj za to, kdo je tisti arbiter, ki odloča o stopnji vladavine prava v državah članicah EU. “Glede na to, da gre za to ločeno vejo oblasti, bi verjetno moral biti glavni poklicani v tem sodišče,” še pove in pojasni, da si v tem primeru nekatere države želijo, da je Evropsko sodišče tisto, ki bi bilo pristojno za ugotavljanje vladavine prava v vsaki posamezni državi.

Anže Logar kot gost v oddaji Tema dneva (Foto: Nova24TV)

Slovenija si že ves čas prizadeva za upoštevanje vladavine prava
Po mnenju Logarja je vse, kar je sprejeto s strani vlade, sprejeto na nož med opozicijo in koalicijo. “Ne glede na to kaj naredimo, bomo doma deležni kritik, ker je sistem takšen, kakršen pač je. Žal ni tega sodelovanja za iskanje najboljše možne rešitve,” še obrazloži trenutno situacijo, ki bo po njegovem mnenju tudi vplivala na možno sodelovanje pri iskanju rešitve med EU in Poljsko ter Madžarsko. Poudarja, da ima Slovenija na ravni Evropske unije posebno odgovornost, najprej je v triu predsedujočih treh držav in bo z letom 2021 prevzela predsedovanje pri tem pa želi biti aktiven in tvoren partner pri iskanju evropskega kompromisa. V tem pogledu je vsaka iniciativa, ki pripomore k temu, da se najde ustrezen kompromis, da vseh 27 držav članic naredi na nek način korak v pravo smer. “Slovenija je že v samem postopku oblikovanja te določbe o upoštevanju vladavine prava opozarjala na to, da je treba najti rešitev takšno, ki bo skladna z zaključki julijskega vrha EU in sprejemljiva za vseh 27 članic,” še poudarja Logar. V tem trenutku pa je težava ta, da med vsemi 27 članicami ni enotnega stališča in so odstopanja v obe smeri, med katerimi bo potrebno najti neko ravnotežje in neko odločitev, ki bo sprejemljiva za vse.

Srečanje treh predsedujočih držav Sveta EU v Berlinu (Foto: Facebook)

“Slovenija je aktivna pri iskanju kompromisa, kar pa zahteva pogovore na najvišji ravni, torej na ravni predsednikov vlad držav članic in predsednik vlade aktivno sodeluje z vsemi ključnimi deležniki pri tej razpravi, “ pojasnjuje. Pravi, da glede število obiskov in pogovorov, ki jih je opravil v zadnjih mesecih, kljub izzivom krize s koronavirusom, si v tujini želijo sodelovati s Slovenijo in smo slišani v tujini. Na koncu koncev smo vzpostavili koordinacijo srednjeevropskih držav, ki so jih poimenovali Centralnih pet, so v stalnih stikih z mediteransko skupino Med7, predsednik vlade pa je bil eden izmed pobudnikov pisma, ki je podprl oblikovanje tako imenovane korona obveznice, ki bi nas pripeljala do soglasja na ravni Evropske unije. “Slovenija je agilen partner s konkretnimi predlogi, kar lahko rečemo, da partnerji v pogovorih cenijo,” še pojasni.

Foto: Facebook

Nekdanji zunanji minister in tudi premier Miro Cerar je v oddaji Politično dejal, da se Slovenija odmika od nekih temeljev, ki jih je podala njegova vlada leta 2016, kar pa Logar označi za popoln nesmisel. “Ravno aktualna vlada izvaja strategijo, ki jo je sprejela Cerarjeva vlada, za razliko od dveh prejšnjih vlad, ki v bistvu te strategije prej sploh nista upoštevali,” pojasnjuje. Kot pravi, sta ravnali v nasprotju s to strategijo in nihče tega ni nikoli, razen takratna opozicija, postavil pod vprašaj. “To kar počnemo sedaj, so sami sprejeli leta 2015, je pa za voljo drugačnih razlogov postalo nesprejemljivo. Še več, menim da smo mi celo okrepili ključne poudarke te strategije in dejansko prevzeli to aktivno vlogo zunanje politike z iskanjem partnerjev in skupnih strateških zavezništev za udejanjanje slovenskih interesov,” še doda.

Logarja veseli povezovanje opozicije pri nadgraditvi odnosov z ZDA
Logarja veseli to, da je opozicijo pričelo skrbeti kakšni bodo odnosi Slovenije z ZDA, saj pravi, da jih to v zadnjih letih ni popolnoma nič skrbelo, temveč so jih skrbele kakšne druge prestolnice. “Veselim se tega povezovanja z opozicijo pri nadgraditvi odnosov z Združenimi državami Amerike. Moram reči, da smo v zadnjih osmih mesecih naredili zelo pomembne korake naprej in smo vzpostavili tesno sodelovanje z ameriško administracijo,” pojasnjuje. Meni, da ima pri svojem delu tudi podporo očitno celotne opozicije, kar bo to zanj bistveno lažje. Po drugi strani imamo nivo sodelovanja z Nemčijo na visoki ravni, od strateškega dialoga, do tudi nenazadnje medsebojnega srečanja z nemškim zunanjim ministrom. “Spomnite se, on je bil 3. julija v Sloveniji, jaz sem bil sedaj novembra v Berlinu in še enkrat čez tri tedne potujem v Berlin na sestanek,” obrazloži. Medtem je imel tudi predsednik vlade avdio in video srečanja z nemško kanclerko Angelo Merkel. Če ne bi bilo te krize, pa bi prišlo do dejanskega fizičnega obiska. “Skratka politično je ta dialog na visoki ravni,” še na koncu doda Logar.

Sara Rančigaj