fbpx

[Video] Minister Hojs o Stevanoviću: To ni boj proti PCT-ju, ampak orodje globoke države, da se na vstajniški način vrže vlado!

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs (Foto: Nova24TV)

Vlada je v luči napovedi novega množičnega protesta pred Vrhom EU-Zahodni Balkan na dopisni seji sprejela sklep, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda in miru z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani na Bledu in Predosljah pri Kranju. Podobne ukrepe je država sprejela leta 1989, da bi preprečila Miting resnice Slobodana Miloševića v Ljubljani, poroča spletni portal Siol. V našem studiu se nam je pridružil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je pojasnil, da je v polni aktivaciji večje število policistov, ustanovljen je operativni štab, ki bo skrbel za varovanje tega dogodka v naslednjih dveh, treh dneh. “Pričakujem, da bo policija tokrat opravila brez pripomb,” je zatrdil. 

Spomnimo. Stevanovićeva stranka nosi ime Resni.ca. Njegovi podporniki so prejšnjo sredo zavzeli ljubljanske ulice in blokirali celo promet na severni ljubljanski obvoznici. Kaj takšnega se očitno ne bo ponovilo v torek in sredo, ko v Slovenijo prihajajo voditelji držav Evropske unije in Zahodnega Balkana, ki se bodo sestali na Brdu pri Kranju. V torek bo neformalna večerja voditeljev članic Evropske unije, vrh EU-Zahodni Balkan pa v sredo. Zakon o nalogah in pooblastilih policije v 9. členu predvideva, da lahko vlada ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda in miru na predlog ministra za notranje zadeve naloži policiji, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na določenih območjih, določenih krajih ali na javnih mestih oziroma prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja. Ukrep sme trajati največ sedem dni. Z izvajanjem ukrepa pa se preneha takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen, piše v zakonu. Glede na sklep vlade naj bi omejitev trajala v torek in sredo. Omenjeni člen zakona bo aktiviran prvič v samostojni Sloveniji. Vlada pa bo sklep objavila v Uradnem listu RS.

Direktor policije mora sprejeti uredbo, s katero bo definiral določene lokacije in mesta
Minister Aleš Hojs je pojasnil, da je bil sprejet sklep, ki vladi omogoča, da notranji minister pooblasti generalnega direktorja policije, da zaradi varovanja javnega reda in miru, v kolikor ocenjuje, da bi ta lahko bil ogrožen, začasno omeji gibanje in uvede izjemne oziroma ekstremne varnostne ukrepe za določena območja po državi. “To pomeni, da tega seveda ni mogoče storiti kar za celotno državo, ampak fokusirano, skladno z analizo tveganja oziroma z varnostno oceno, kje bi lahko prišlo do večjih izgredov ali večje kršitve javnega reda in miru,” je povedal in dodal, da mora v naslednjih urah direktor policije sprejeti uredbo, s katero bo definiral določene lokacije in mesta, kjer se bo to izvajalo.

Prvi del varovanja prejšnji teden je bil po mnenju ministra izveden uspešno, drugi del, ko pa so protestniki dejansko zasedli ceste, nenazadnje so šli celo na obvoznico, pa je ocenil kot precej ponesrečen. “Policija ima jasna navodila, da kaj takega v torek, sredo in v naslednjih dneh prepreči. V polni aktivaciji je večje število policistov, ustanovljen je operativni štab, ki bo skrbel za varovanje tega dogodka v naslednjih dveh, treh dneh. Pričakujem, da bo policija tokrat opravila brez pripomb,” je bil jasen Hojs.

Gre za zadnje poskuse, da se na tak neustaven način, vstajniški način, z oblasti vrže vlado
Glede obiska Zorana Stevanovića pri predsedniku Borutu Pahorju je Hojs dejal, da verjame, da je bila želja predsednika dobronamerna. “Po moji oceni se je ta dobronamernost na nek način izjalovila že s tem, ko je dobronamernost izkazoval do človeka tipa Stevanović. Nenazadnje ste lahko videli, kakšna je bila bila njegova reakcija – aroganca, govor o tem, kako je zgolj pomembno, da vlada odstopi.” Hojs je prepričan, da je več kot očitno, da ne gre za boj proti PCT-ju, ampak za orodje globoke države (to Stevanović očitno je). “Gre za zadnje poskuse, da se na tak neustaven način, vstajniški način, z oblasti vrže našo vlado. Še bolj presenetljivo je to, da Stevanović dobiva podporo s strani vojnih zločincev.” Z nacionalističnimi izjavami ga je namreč podprl celo Vojislav Šešelj, je razkril.

Čeprav je bila želja predsednika dobronamerna, je ta po besedah Hojsa izpadla izrazito ponesrečeno. “To, kar je povedala naša poslanka v parlamentu Alenka Jeraj, je po moji oceni pika na i, kar je potrebno povedati. Nesprejemljivo je, da v državi živimo tako, da v glavni dvorani sedi Jaša Jenull, ki tedne in tedne krši zakon in daje sporočilo, da se požvižga na naše zakone, na vse, kar je vlada sprejela. Skoraj istočasno pa je Stevanović sedel v predsedniški palači, ki je samo drugo lice istega kovanca.”

Pregon nasilnežev ovira tožilstvo
Na vprašanje, kako je mogoče, da se Stevanoviću nič ne zgodi kot organizatorju v luči dejstva, da je policijska intervencija prejšnji teden precej stala, je Hojs odgovoril, da se tudi sam sprašuje, kako to, da policija skupaj s tožilcem ne najde učinkovitejšega pravnega sredstva, da se to, kar počne Stevanović, ne prepreči. “Bral sem odgovor tožilke iz preteklega tedna, ki je v svojem dopisu pojasnila, da ni nekih realnih razlogov za to, da ni zakonske podlage in da ona ne bo nič ukrepala. Danes pa smo lahko slišali visokega predstavnika tožilstva, ki je posebej poudarjal, da so vsi tožilci neodvisni, da nihče ne sme na njih vplivati. To skoraj kaže na to, da si predstavljajo, da je nad njimi zgolj modro nebo,” je poudaril kritično in dodal, da po njegovi oceni ni tako.

Foto: Nova24TV

Stevanović ima precej močne povezave znotraj policije
Hojs pravi, da je prepričan, da bo policija ustrezno ukrepala, tudi zoper Stevanovića. Vprašanje pa po njegovih besedah je, kako bodo zoper njega ukrepali nadaljnji sistemi v državi, torej tožilstvo in sodstvo. Ocenjuje, da je v njegovem primeru dovolj razlogov, da bi se ukrepalo preventivno. “Torej ne kasneje, ampak že preventivno.” Pravi, da se ne sme podcenjevati informacij, ki jih dobiva. “Gre za bivšega policista, ki je bil iz policije odpuščen zaradi kaznivega dejanja, imel pa je težave tudi v naslednjih službah z legaliteto, torej s pravno državo. Ni zanemarljiv podatek, ki sem ga dobil v teh dneh, da ima precej močne povezave znotraj policije in da je vprašanje, če del tega “manegiranja” Stevanovića ne poteka tudi prek policijskih vrst. Tukaj bi govoril posebej prek obeh sindikatov, ki sta v zadnjih dneh in tednih pokazala averzijo do tega, da bi se podrejala zakonom oziroma odredbam, ki jih sprejema vlada.” Po njegovih besedah se namreč gredo politični boj znotraj policije.

Na vprašanje, če se bodo na tak način kot v torek in sredo lotili protestnikov tudi vsak prihodnji teden, je Hojs odgovoril, da je prepričan, da to ne bo potrebno in da bo policija z aktivnostjo, ki jo bo izkazala v naslednjih dneh, pokazala, kako se uspešno zoperstaviti temu nasilju oziroma manjšinskim nasilnežem, ki terorizirajo dobršen del glavnega mesta. “Tega v ostalih delih Slovenije ni, zato se tam pričakuje, da se stvari v Ljubljani uredijo in postavijo v zakonske okvire.” Glede člena, ki je bil aktiviran, je Hojs povedal, da je bil ta v preteklosti spremenjen v smislu, da minister za notranje zadeve tega sklepa ne more več aktivirati sam, lahko ga šele vlada, zato vsi očitki okrog avtoritativnosti ne držijo.

Spomnil je na primer nedavnega shoda Pohod za življenje. “Sobotni shod je bil kaplja čez rob v mojem razmišljanju. Videli ste lahko, kako je potekal prijavljen in miroljuben shod, ki so ga želeli nasilno prekiniti zamaskirani ljudje, ljudje, ki nosijo plakate, na katerih piše vzemite kamne oziroma z drugimi besedami; z njimi je potrebno obračunati s kamni. Videli ste lahko predstavnike stranke Levica in SD.” Vse to po njegovih besedah kaže, da del protestnikov in del leve politične nomenklature izrazito sodeluje s temi protestniki in si izrazito želi na naših ulicah nasilja, kar je po mojem mnenju za 90 odstotkov Slovencev, naj bodo levi ali desni, nesprejemljivo, je zaključil.

Nina Žoher