fbpx

[Video] Minister Hojs po srečanju z deželno glavarko Spodnje Avstrije: Na evropskem nivoju je več enotnosti, da se migrantski val v Evropo ne bo ponovil

Minister Aleš Hojs in deželna glavarka Spodnje Avstrije Johanna Mikl-Leitner | Avtor MNZ

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v prostorih ministrstva sprejel deželno glavarko avstrijske zvezne dežele Spodnja Avstrija mag. Johanno Mikl-Leitner. Glavne teme pogovora so bile prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU, Zahodni Balkan in migracije. “Mislim, da smo si vsi enotni, torej ne zgolj nekatere države, ampak da je na evropskem nivoju več enotnosti o tem, da leti 2015 in 2016 ne smemo ponoviti in verjamem, da bomo na evropskem nivoju sposobni zagotoviti, da se ta migrantski val v Evropo ne bo ponovil,” pa je dejal v izjavil po srečanju.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in deželna glavarka Spodnje Avstrije Johanna Mikl-Leitner sta se uvodoma strinjala, da Slovenija in Avstrija na področju notranjih zadev že tradicionalno dobro sodelujeta. Odlično je tudi sodelovanje med policijama na lokalni, regionalni in državni ravni.

V pogovoru o prednostnih nalogah Slovenije med predsedovanjem Slovenije Svetu EU je minister Hojs po poročanju UKOM izpostavil krepitev sodelovanja z Zahodnim Balkanom. Tu je na področju notranjih zadev med drugim poudarek na krepitvi sodelovanja in skupnih aktivnostih v boju proti zlorabam otrok prek interneta, pri migracijah pa na postopkih skupnega vračanja v države izvora. Hojs je ravno tako izpostavil nujnost tesnega sodelovanja pri aktivnostih za podporo državam Zahodnega Balkana pri pridruževanju evroatlantskim integracijam in prenosu standardov EU.

Z Mikl-Leitnerjevo sta spregovorila tudi o migracijah in zaščiti zunanjih meja EU, predvsem o migracijskih razmerah v Latviji, Litvi in na Poljskem zaradi pritiskov iz Belorusije (o tem so notranji ministri prejšnji teden razpravljali na izrednem srečanju) in o razmerah v Afganistanu. Glede slednjega kot Slovenija trenutno predsedujoča EU pripravlja tudi nadaljnje korake.

Hojs verjame, da Evropa ne bo ponovila napake iz 2015
“Računam, da bomo tokratno potencialno krizo obvladovali precej drugače kot leta 2015,” je v izjavi za javnost povedal Hojs. “Mislim, da smo si vsi enotni, torej ne zgolj nekatere države, ampak da je na evropskem nivoju več enotnosti o tem, da leti 2015 in 2016 ne smemo ponoviti in verjamem, da bomo na evropskem nivoju sposobni zagotoviti, da se ta migrantski val v Evropo ne bo ponovil.”

Ivan Šokić