fbpx

[Video] Minister Hojs: “V policiji bo potrebno postoriti še mnogo kaj, da bo depolitizirana in v službi vseh državljanov!”

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je predstavil seznam rdečih držav. (foto: STA)

Na Generalni policijski upravi so odločno zavrnili navedbe o vpletenosti policije v domnevni incident na meji z Italijo, ko naj bi slovenski vojak uperil puško v sprehajalca. To je v petek na Twitterju namignil premier Janez Janša, ko je zapisal, da naj bi bil incident insceniran, v ozadju pa kadri globoke države, tudi v policiji. Na Nova24TV smo sicer razkrili identiteto sprehajalca, njegov Facebook profil pa razkriva povezave s skrajno levičarsko skupino Antifa.  

Policija je za STA potrdila, da po do sedaj zbranih podatkih ni okoliščin, ki bi kazale na prirejanje dejanskega stanja oziroma insceniranost dogodka. Primer sedaj preiskuje Obveščevalno varnostna služba na Ministrstvu za obrambo. Pred dnevi smo poročali, da je zamejski Slovenec, ki je obtožil enega izmed dveh Slovencev, da je vanj uperil avtomatsko puško, Daniel Bokja Malalan. Ta je kmalu po razkritju svoj Facebook izbrisal.

Minister Aleš Hojs je v oddaji Tema dneva z voditeljem Luko Svetino izpostavil, da novih informacij v zvezi z dogodkom ni. “Kredibilnost človeka, ki najprej prijavi, da se je dogodek zgodil 7. ali 8. (junija op. a.), nato pa po nekaj tedenski preiskavi ugotovi, da na tisti dan prijave, ni bilo tam nikogar iz Slovenske vojske in nato ta isti spremeni datum dogodka, je precej neverodostojna.” Hojs zelo težko verjame, da je do tega dogodka prišlo. “Če pa je že prišlo do takega dogodka, sem prepričan, da nikakor ni šlo za dogodek, kot ga je opisal prijavitelj. Torej, da naj bi vojska nekomu merila s puško v glavo. Prepričan sem, da je vojska, v kolikor je do dogodka prišlo, odreagirala tako kot mora. Torej v skladu s pravili.”

V kadrovske menjave na policiji se ne vtika

“Prepričan sem, da je potrebno v policiji postoriti še mnogo kaj, da bo policija depolitizirana in v službi vseh državljanov, da nihče izmed državljanov ne bo dobival vtisa, da gre za neko politično policijo,” je izpostavil Hojs in ob tem, v povezavi z zamenjavo vodje Sektorja za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi, dejal, da se v same kadrovske menjave na policiji ne vtika. “Očitno je direktor policije ocenil, da je potrebna ta kadrovska zamenjava. Moram reči, da sem bil tudi sam nekajkrat presenečen, ko je pravzaprav neka informacija iz policije, tako mi je povedal sam, prej kot direktor policije, vedel novinar na POP TV ali na Mladini. Očitno so nekatere informacije iz policije šle prej dopisnikom tako levo orientiranih časopisov, kot POP TV-ja, kot da bi šle predstojniku tega organa, takrat vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije.”

Hojs je v oddaji poudaril, da stoji za zamenjavo generalnega direktorja policije z Antonom Travnerjem. “Ostale menjave, ki jih generalni direktor izvaja in jih bo izvajal, so v njegovi pristojnosti,” je izpostavil Hojs. “Seveda lahko kot politik izrazim zgolj neko mnenje o teh menjavah, pri čemer lahko rečem, da je bila menjava, ki je bila izvedena na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), po moji oceni primerna in ustrezna. Nenazadnje je učinkovitost tega, tako imenovanega slovenskega FBI-ja, že kar nekaj časa vsem na očeh. Nenazadnje pa je človek, ki je bil s tega mesta zamenjan, odigral izrazito negativno vlogo, če ne negativno pa saj pasivno vlogo pri pranju milijardnega zneska za iranske teroriste.”,

Glede očitkov o nezakonitosti zamenjave je Hojs dejal, da težko komentira drugače kot, da so vsi tisti, ki so takšne navedbe in stališča navedli, bili v službi ene politične opcije, ne pa prava. “Ko je bil NPU ustanovljen, oziroma je prišlo do transformacije NPU, je bilo jasno zapisano, da se za imenovanje in razreševanje direktorja NPU upoštevajo ali uporabljajo določbe kot za generalnega direktorja policije.”  

Interpelacijo jemlje resno

“Interpelacijo jemljem resno,” je dal vedeti Hojs. “Tudi sam bom z argumenti, ki jih že pišem oziroma pripravljam, najprej poskušal prepričati koalicijske poslance. Ob tem pa seveda računam na to, da bo del tistih, ki so podpisali to interpelacijo, spoznal, da je interpelacija popolnoma ideološka, brez kakršnih koli resnih utemeljenih očitkov na moj račun. Vsekakor seveda računam na podporo koalicije in kot sem dejal, stvar bo z moje strani pripravljena resno in strokovno ter v duhu želje nekega sodelovanja z opozicijo in vzpostavitve konstruktivnega dialoga z opozicijo.”

V povezavi z očitki okrog hrvaškega pevca Thompsona je Hojs izpostavil, da sam z odpravo prepovedi koncerta nima nič. “Nikoli se v postopke pristojnih, pooblaščenih oseb, ki vodijo te postopke, nisem vtikal. Tudi v tem primeru se nisem vtikal. Bom pa seveda vedno, ko bom ugotovil, da so naše službe stvari izvajale zakonito, strokovno, svoje ljudi zagovarjal. Potrebno je poudariti, da so uslužbenci striktno sledili odločbi upravnega sodišča, ki je dalo jasne usmeritve, kako je potrebno v takih primerih odločati.” 

Hana Murn