fbpx

[Video] Minister Jernej Vrtovec v Temi dneva ekskluzivno razkril: “V Slovenijo prihaja Uber! To bo velik doprinos za državo!”

Foto: Nova24TV

Na Nova24TV smo se dokopali do informacije, da država razmišlja o ustanovitvi Uberja. Raziskovalni novinar Luka Svetina se je v oddaji Tema dneva pogovarjal z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, ki je podrobneje pojasnil načrte v zvezi s tem. Poudaril je, da je to ena izmed njegovih želja, ki bi jih želel uresničiti kot minister. V pisanju pa je že zakonodaja, ki pomeni prihod Uberja v Republiko Slovenijo.

Vrtovec je uvodoma kritično izpostavil, da smo ena redkih držav, kjer delovanja Uberja ni zagotovljeno. Prepričan je, da bo ta, mlajšim generacijam omogočil večjo mobilnost. “Lahko bi se zgodilo, da bo že v naslednjem mesecu zakonodaja pripravljena. Na prvi pogled, smo želeli spremeniti le eno besedo v celotni zakonodaji, potem pa smo šli malo bolj silovito urejati ta zakon,” je pojasnil minister.

Digitalizacija je cenejša in uresničuje ljudi
“To, da bomo imeli, podobno kot v tujini vzajemnost pri prevozih, bo velik doprinos za Slovenijo,” je prepričan minister. “To bo korak naprej. V preteklosti smo resnično delali korake nazaj, ko smo rekli, to je nekaj slabega za našo državo. Ne razumem, zakaj smo se tako otepali modernih Airbnbjev in Uberja, torej modernih digitalnih platform, ki predstavljajo velik doprinos. Digitalizacija je cenejša in uresničuje ljudi.”

Na vprašanje, kako se bo življenje z Uberjem spremenilo, je Vrtovec odgovoril: “Najprej se bom registriral v aplikacijo Uberja, vtipkal lokacijo, da bom videl, kje je kakšen voznik. Voznik bo lahko videl, kje se jaz nahajam in se bova povezala.” Povedal je, da bo po vožnji na platformi ocenil voznika, on pa njega kot potnika. “Če se ne spoštuje določenih pravil, na primer, da mi ni bila všeč čistoča avta, neudobnost avtomobila, nevšečen način vožnje, ga ocenim negativno. Šele potem je izvršeno plačilo.”

Manj bo utaj davkov
Kot prednostno je Vrtovec pri aplikaciji poudaril, da ni operacij z gotovino, zaradi česar pa je posledično tudi manj utaj davkov. “Na ministrstvu se ukvarjamo s tem, kako to povezati s Finančno upravo Republike Slovenije. Pobiranje davkov in izstavljanje računov bo enostavno,” je zagotovil in dal vedeti, da v tujini delujejo moderne platforme. “Ne samo v zahodnem svetu, delujejo tudi v tretjih državah sveta. Želimo biti res učinkoviti in digitalizirati Slovenijo,” je pojasnil Vrtovec.

Foto: Printscreen

V Ljubljani že dolgo načrtujejo moderno potniško središče z avtobusno in železniško postajo, kakršno bi bilo primerno za prestolnico evropske države. Vlada je v četrtek razveljavila sklep iz leta 2007 o javno-zasebnem partnerstvu pri projektu ljubljanskega potniškega centra, znanem pod imenom Emonika. S tem je dokončno jasno, da bodo investicije na območju, razdeljene na komercialni in javni del. Kako bo država poskrbela za javni del, mora vladi v 30 dneh predstaviti Ministrstvo za infrastrukturo. Od lani je zemljišče na katerem je predvidena gradnja poslovne stolpnice in nakupovalnega središča v lasti nepremičninske družbe Mendota Invest, katerega ustanovitelj je lastniško povezan z madžarsko banko OTP. O tem in o gradnji tretje razvojne osi, je minister spregovoril pav v oddaji Tema dneva. Vabljeni k ogledu priloženega posnetka celotne oddaje!

Hana Murn