fbpx

[Video] Minister Jernej Vrtovec: “Ta vlada je izjemno naklonjena investicijam, napredku in razvoju!”

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec (foto: Nova24TV)

V Temi dneva je pri gostitelju Luki Svetini gostoval minister za infrastrukturo, Jernej Vrtovec. Spregovorila sta o investicijah trenutne vlade v infrastrukturo, o projektih, ki že potekajo, o tistih v načrtu za prihodnost in o tem, koliko je ta vlada naklonjena razvoju in napredku nasploh.

Minister za infrastrukturo, Jernej Vrtovec, je gostoval v Temi dneva, pri Luki Svetini. Spregovorila sta o tem, kako epidemija vpliva na projekte ministrstva, o projektih, ki potekajo in o tistih v načrtu za prihodnost, za katere je že zagotovljen denar.

Minister je najprej povedal, da na ministrstvu pospešeno izkoriščajo trenutno stanje, ko promet ne dosega svojih polnih kapacitet, da izvajajo določena dela na avtocestah kot so npr. preplastitve in da trenutno vodijo 10o milijonsko investicijo na gorenjski železniški progi od Kranja do Jesenic (tudi zaradi zaprtja karavanškega predora). Dodal je, da je trenutna vlada izjemno naklonjena investicijam, saj so ob rebalansu proračuna letos za investicije pridobili za 40 milijonov evrov več denarja.

Veliko investicij v obnovo železniških prog in postaj

Priznal je, da slovenske železnice, vključno z vlaki zgledajo kot muzej na prostem in da so nujno potrebne obnove in napovedal investicije v obnovo železniških postaj Grosuplje, Domžale, Škofja loka, Brežice-Krško. Nato je napovedal prenovo štajerskega dela od Zidanega Mosta do Maribora in naprej in v Prekmurju Beltinci-Redava-Redič proti Madžarski, kar je še posebno izpostavil kot velik plus za možnost povezovanja Prekmurja in za njihovo gospodarstvo.

Na vprašanje o hitrosti vlakov v prihodnje je dejal, da veliko delajo na tem, da bi kar se da skrajšali potovalne čase, da se marsikaj da rešiti z dvotirnostjo proti Kranju, Kamniku, Grosupljem, Vrhniki, nova železniška povezava proti Mariboru, kjer bi posekali določene ovinke.

Glede tako imenovane Emonike je povedal, da gre za veliko investicijo, da so sprejeli memorandum, ki je zdaj tudi že medresorsko usklajen in ga bodo v kratkem sprejeli na vladi, in podpisali z madžarskimi investitorji, za katere je dodal, da so bili že tik pred tem, da zapustijo Slovenijo, a da se je trud vlade izplačal in ostajajo. Gre za 350 milijonov evrov denarja, ki ga sicer ne bi bilo. Začetek zagona investicije je napovedal za leto 2022.

Novi vlaki bodo že letos na slovenskih tirnicah

Glede novih vlakov je minister izpostavil, da je dokumentacija, ki naj bi potrdila izpravnost novih vlakov od Stadlerja že na mizi in da bi nekateri novi vlaki po slovenskih železnicah morali pričeti potovat že letos. Slovenski vlaki so res v “muzejskem” stanju, so stari, počasni, dotrajani in to je res investicija, ki jo slovenske železnice potrebujejo.

Prihaja Uber

Za konec sta spregovorila o novih pravilih za tovornjakarje na slovenskih avtocestah, ki od januarja dalje ne bodo več smeli prehitevati na A1 avtocesti A1 – od Šentilja do Kopra in o ustanovitvi Uberja, ki je očitno končno tik pred vrati tudi v Sloveniji, pod to vlado. Omenjena prepoved bo dnevna prepoved, minister pa zanjo verjame, da ne bo ustvarila enega dolgega pasu in številnih zastojev, čeprav se zaveda tudi pomena investicije v gradnjo tretjih pasov na slovenskih avtocestah.

Aleš Ernecl