fbpx

[Video] Minister Koritnik zagovarja trasparentnost, zato posnetka, ki mu ga očitajo nekateri mediji, ne bo odstranil: “Ničesar ne skrivam”

Minister za upravo Boštjan Koritnik (Foto: Nova24TV)

“Ko sem postal politik, nisem prenehal biti človek, ničesar nisem skrival, zagovarjam transparentnost, saj to našim politikom manjka in ne to, da so človeški,” je komentiral minister za javno upravo Boštjan Koritnik napad medija 24ur in še nekaterih, ki mu očitajo “zabavanje pod vplivom alkohola” in še marsikaj. Utišal jih je z negativnim testom na alkohol in prepovedane substance, vendar je to potem postalo nepomembno, zato so se spomnili še nekaj neutemeljenih očitkov, ob čemer se celo nekateri levičarski politični komentatorji, med katerimi je tudi urednik Mladine Gregor Repovž, sprašujejo, čemu taka gonja proti ministru.

Potem ko se je na spletu pojavil posnetek, na katerem se minister zabava v enem od ljubljanskih lokalov in uprizarja parodijo na dokumentarni film The Tindler Swindler, ki govori o izraelskem prevarantu, ki je s pomočjo aplikacije za zmenke izkoriščal ženske za denar, so nekateri mediji to izkoristili za očitke, da je kršil ukrepe in neprimernost javnega vedenja za nekoga na visoki funkciji. Boštjanu Koritniku so očitali tudi, da je bil na posnetku vinjen, vendar je dejstvo, da ni bil pod vplivom alkohola ali katerih koli drugih substanc tudi dokazal z opravljenim testom na alkoholiziranost in prisotnost drog na UKC Ljubljana, saj sta bila oba negativna. Medij 24ur pa zdaj ministru poskuša obesiti tudi afero zabavanja v diskoteki s študenti v Cirkusu 5. oktobra, medtem ko je bilo mnogo nasilnih študentov na isti večer na protestu razgnanih s solzilcem. Ministrstvo za javno upravo je potrdilo, da je Koritnik v klub prišel po tri prijatelje, vstopil z masko in odšel.

“Osnovni namen videoposnetka je bil šala, prisotni smo se smejali in smeha je dandanes le premalo. In potem je to delil kolega na družbenem omrežju za svoje “prijatelje”, v narekovajih, glede na to, da je to nekdo zlonamerno posredoval medijem, sem delil tudi jaz. Odzivi ljudi so bili več kot pozitivni, smejali so se ob tem tisti, ki filma niso gledali, so rekli, da si ga morajo ogledat”, je dejal minister, ob čemer je še dodal, da gre za dokumentarni film, ki si ga je treba ogledati, saj daje vpogled v to, kaj se lahko zgodi. Omenil pa je tudi, da je na voljo sicer spletna stran Varni na internetu, ki ima nalogo opozarjanja na informacijsko varnost, vendar po njegovem mnenju doseže bistveno manj ljudi, kot jih je ali bo dosegel omenjeni dokumentarni film.

“Namen je bil nasmejati ljudi. Jaz se opravičujem, če je koga prizadel, ampak kot rečeno, odzivi, ki so prišli osebno do mene, so bili “zabavno, nasmejal sem se, moram pogledati ta film”, in tisti, ki me na socialnih omrežjih in v medijih zdaj blatijo, ščitijo neko imaginarno žrtev vrednoto, saj nihče ni rekel, da je on osebno prizadet.”

Vsi želijo transparentnost, in ko jo nekdo pokaže, ga obsodijo
Koritniku na vse očitke o norčevanju iz žensk in vinjenosti zatrdi, da alkohola ne mara in se zaveda, da to v Sloveniji ni običajno, se mu je pa to izplačalo vedno, ko je vozil prijatelje varno domov. Ker je želel utišati zlonamerne jezike, pa je v ta namen po hitrem postopku na urgenci samoplačniško opravil test na alkoholiziranost in na prisotnost drog, ki sta bila oba negativna. “V trenutku, ko sem to izkazal in poslal vsem medijem, je bil ta vidik zgodbe bistveno manj pomemben, in pazite, to v državi, v kateri vemo, kakšen problem je alkohol, in tisto, kar mene osebno čudi, je, da, toliko damo na transparentnost, in ko nekdo nekaj naredi, za kar lahko rečemo, da je nespametno, in to objavi, nastanejo težave,” pravi Koritnik in pripomni, da iz tega razloga posnetka ni umaknil iz socialnih omrežij. “Ko sem postal politik, nisem prenehal biti človek, ničesar nisem skrival, zagovarjam transparentnost, saj to našim politikom manjka in ne to, da so človeški,” je še dodal.

Foto: STA

24ur s pravnega vidika krši pravice
24ur je s svojo objavo skušal zasejati dvom v Koritnikovo verodostojno obnašanje tudi v zasebnem življenju, češ, da se tako vedenje za ministra ne spodobi, sploh ne norčevanje iz žensk, na kar Koritnik zatrdi, da je “zdrava kmečka pamet tako na levi in na desni in celo levi politični komentatorji, ki so se malo poglobili, so videli, da ni šlo za norčevanje iz žensk, ampak za imitacijo osebe, ki je prevare izvedla”, ob čemur omeni, da norčevanje iz žensk niso zaznali niti v nevladnih organizacijah, s katerimi sodeluje. Meni, da se zaveda, da ima kot javna osebnost manj privatnosti, vsekakor pa tak poseg v zasebnost pomeni kršenje iz pravnega vidika, saj so tukaj avtorske pravice snemalca, ki so izpostavili s pravim imenom in priimkom, po pozivu pa niso tega umaknili s spleta, kar je kaznivo.

Foto: Nova24TV

Neutemeljeni očitki prikladni ob prihajajočih volitvah
Na afero zabavanja v diskoteki s študenti v Cirkusu 5. oktobra, medtem ko je bilo mnogo nasilnih študentov istega večera na protestu razgnanih s solzivcem, ki mu jo želi obesiti medij 24ur, pove, da je šlo za zabavo, na katero je bil vabljen kot nekdanji zaposleni na Pravni fakulteti, ki bi se je v drugačnih okoliščinah udeležil, vendar je takrat upošteval ukrepe ob vstopu, ko je le prišel po prijatelje in jih odpeljal domov. “Že takrat so delili moje posnetke, ki sem jih sam delil, brez dovoljenja, zdaj pa mi to očitajo, saj je prikladno glede na bližajoče se volitve”. Ne glede na Koritnikovo pojasnilo pa 24ur še do dandanes niso razjasnili povezave med Koritnikovo prisotnostjo v klubu v času protestov niti javnosti niti njemu osebno, “predstavljam si, da se po njihovem mnenju tisti dan kot predstavnik vlade ne bi smel udeležiti zabave na takem mestu in zato tudi nisem šel na zabavo.” V poplavi neutemeljenih očitkov pa so nekateri nekateri mediji prišli na dan tudi s tem, da je neprimerno, da se minister zabava, ko pa ima toliko dela, predvsem zdaj s sindikati, ministrov komentar na to pa je bil: “Ali to pomeni, da dokler ima minister delo, ne sme iti nikamor ven, sploh pa ne pijem in se ukvarjam s športom? Šlo je za smeh, ki nam manjka, tudi v pogajanju s sindikati, verjemite,” je misel zaključil minister.

Tanja Brkić