fbpx

[Video] Minister Logar “sezul” voditeljico Tanjo Starič

Host of the TV show Odmevi, Tanja Starič

Potem, ko so na levici in njej podložni mediji zagnali cel vik in krik v povezavi z dopisom poročila, ki ga je minister za zunanje zadeve Anže Logar naslovil na evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa, je Logar v Odmevih na javni RTV v suverenem nastopa dal vedeti, da je očitno, da ti pisma sploh niso prebrali. Poudaril je, da je poročilo le opremil z osebnim pismo, torej na enak način, kot je pismo prejel sam s strani komisarja. “V Sloveniji je jasno, da  ko se v odpre vprašanje pravosodja, se del politike vedno postavi zelo pokonci in začne govoriti o pritiskih na pravosodje, je dal vedeti” in ob tem poudaril, da se pri nas opozicija pač bolj ukvarja s tem, da poskuša iskati neenotnost v koaliciji. 

Uvodoma je novinarka RTV Tanja Starič ministra Anžeta Logarja povprašala glede usklajenosti dopisa in povprašala zakaj ta ni bil usklajen? Logar je poudaril, da se je Evropska komisija odločila, da pripravi podrobnejši pregled stanja v pravosodju po državah članicah. “To je nova iniciativa Evropske komisije. Zato je komisar za pravosodje pisal ministrom za zunanje zadeve osebno pismo, v katerem je prosil, da se države temu problemu zelo posvetijo in pripravijo ustrezne predloge. Mi smo to zbrali in na 36 straneh, potem sem pa ta pregled pravosodja pospremil enako kot sem prejel, z osebnim pismom evropskemu komisarju.” 

To ni bilo javno pismo, ki odraža stališče koalicijskih strank
To je bilo osebno pismo, to ni bilo javno pismo, ki je pač iz takšnih ali drugačnih razlogov prišlo v javnost, je dejal Logar in poudaril, da je potrebno poudariti, da to pismo niti slučajno ne odraža tega, kar posamezne opozicijske stranke posebej izpostavljajo ali pa nekateri koalicijski partnerji. Ko je Staričeva Logarju podala očitke glede blatenja Slovenije v Evropi, škodovanja ugleda Slovenije, škodovanje ugleda slovenskega sodstva, ji je Logar suvereno odgovoril: “Ali je Slovenija uspešna pri pregonu gospodarske in bančne kriminalitete? Smo zadovoljni s številom obsojenih bančnikov?” Staričeva je Logarja povprašala:To vprašanje naslavljate meni?”. Logar ji je odgovoril: “Da!” Na to mu je odgovorila: “Vi kot minister niste očitno, ampak v poročilu, ki ga je pravosodno ministrstvo pripravilo, pa so spodbudni podatki.”

https://twitter.com/mgajver/status/1260461602131849216

Napredek v pravosodju malce zastal v preteklosti
Logar je nadaljevanju dal vedeti: “Če ste podrobno prebrali dopis v njem jasno piše, da so bili v preteklosti primeri, kjer imamo neizvršene odločbe ustavnega sodišča, kje imamo zastarane primere in da smo veseli, da Evropska komisija končno obravnava to vprašanje na tak odprt, transparenten način. To je edino, kar sem v tem pismu povzel. Vsi tisti, ki so ta dopis prebrali, lahko opazijo, da to kar očitajo temu dopisu vsekakor ne velja. Je pa v Sloveniji jasno, da  ko se v Sloveniji odpre vprašanje pravosodja, se del politike vedno postavi zelo pokonci in začne govoriti o pritiskih na pravosodje. Ravno dokaz, da bo Evropska komisija opravila razpravo tem in da bomo mi na odprtem dialogu te zadeve skupaj reševali, nas navdaja z zaupanjem, da bomo tudi na področju pravosodja naredili pomemben napredek.” 

“Nekaj bi poudaril, v času približevanja Evropski uniji, je Slovenija na številnih področjih naredila korake naprej, ravno zaradi tovrstnega dialoga,” je poudaril Logar in ob enem dal vedeti, da je na področju pravosodja v preteklosti ta napredek malce zastal. “Samo na to je bilo opozorjeno v tem dopisu, zato se veselim in poudarjam, pozdravili smo namero Komisije, da se tovrstni pregled opravi.”

Foto: Printscreen

Ta vrsta komunikacije ni nič nenavadnega
Ko je Staričeva Logarja povprašala glede nasprotovanj in prask v koaliciji na račun tega dopisa in pisma predsednika vlade, ji je Logar odgovoril: “Še enkrat, kdor je prebral osebni zapis, ki sem ga poslal evropskemu komisarju, to med drugim ni nič nenavadnega, večkrat obstaja tovrstna komunikacija, je lahko videl, da so ti odzivi posameznikov popolnoma ne osnovani in neutemeljeni.” Povedal je, da vabi vse, glede na to, da ta dopis kroži naokoli, da si preberejo ta dopis in si sami ustvarijo mnenje. “V vsakem primeru pa menim, da je v Sloveniji dovoljena odprta razprava o problemih s katerimi se srečujemo.” Staričeva se komentarju ni mogla upreti in je dodala: “Samo beseda ministra ima posebno težo. Drugačno kot razprava med nami drugimi.” 

“Še ne dokument, dokument o medijih, o katerem je tekla razprava v parlamentu, v kateri ste sodelovali tudi vi, je precej dvignil politično temperaturo. Mislim, da sta oba odbora sklenila, da ga zunanje ministrstvo umakne. Se je to že zgodilo?,” je v nadaljevanju zanimalo Staričevo. “Tako kot je bil sklic tiste seje napačen, tako je bila referenca tega sklepa obeh parlamentarnih odborov napačna. Pravi naslov je Urad vlade za komuniciranje, glede na to, da so oni tisti, ki dajejo iniciative v tej smeri. Mi smo ta sklep v bistvu posredovali naprej na Urad vlade za komuniciranje, da se odločijo kako v nadaljnje ravnati,” je dal vedeti Logar.

Foto: Printscreen

“Morda še tudi to dopis predsednika vlade naslovljen vojna z mediji je sprožil precej razburjenja. Zanima me vaše stališče o tem? Je to stališče vlade, je to vojna z mediji?”, je v nadaljevanju povprašala voditeljica Odmevov.  Prej bi rekel, da se na drugi strani išče razpoke na vsakem mestu na koaliciji, je odgovoril Logar in podal prepričanje, da na mestu odprta razprava o stvareh, ki nas na nek način delijo in povezujejo hkrati in mora biti enkrat opravljena. “V Sloveniji je očitno prišel čas za to,” je izpostavil in dodal, da je pred nami obdobje, ki bo zahtevalo  enotnost naroda.

Opozicija se bolj ukvarja z iskanjem neenotnosti v koaliciji
“Sedaj vidim, da se opozicija pri vsakem dopisu oziroma pri vsaki izjavi posameznega politika na vladi poenoti. To je dobro. To je potrebno pozdraviti,” je dal vedeti in dodal, da manjka le, da poenoti v ukrepih in v reakciji na sprejemanje zakonskih predlogov vlade v odgovorih na izzive, ki nas čakajo. Pri tem je opozoril na možen izbruh epidemije v jeseni.  “Moram reči, da ko se pogovarjam s kolegi po ostalih državah članicah, tam s strani opozicije veje neko razumevanje. Podpirajo vladne predloge. Pri nas pa se opozicija pač bolj ukvarja s tem, da poskuša iskati neenotnost v koaliciji.” Na vprašanje, če bo vlada opoziciji ponudila roko, je Logar v zaključku poudaril, da je vlada je vedno ponudila roko. “Mi smo tudi prvi paket ponudili v razpravo, pa je bila ponujena gesta na nek način zlorabljena, ker se je takoj šlo v javnost očitati o tem, kakšni predlogi so sprejeti.” 

Hana Murn