fbpx

[Video] Minister mag. Andrej Šircelj v Temi dneva pojasnil, kako bo vlada pomagala podjetjem, ki jim je zaradi epidemije upadel promet!

Minister za finance, mag. Andrej Šircelj (Foto: Nova24TV)

V Temi dneva z voditeljem Luko Svetino je gostoval minister za finance, mag. Andrej Šircelj. Spregovorila sta o novem protikoronskem paketu, morebitnem tretjem valu in višini kazni za kršitve vladnih odlokov. Minister mag. Šircelj je izrazil prepričanje, da so kriteriji za nadomestila podjetjem pravično postavljeni, da novi paketi prihajajo ne glede na to, ali bo tretji val in da je tudi višina kazni upravičena z ozirom na okoliščine, čeprav verjame v svobodo zbiranja in svobodo govora kot človekovi pravici.

V torkovi Temi dneva je gostoval minister za finance, mag. Andrej Šircelj, ki je izrazil zaupanje v vladne ukrepe, tako v nadomestila za podjetja kot v kazni za kršitve vladnih odlokov.

Minister Šircelj je povedal, da v novem protikoronskem paketu vlada deli podjetja na dve skupini, na tista, ki jim je promet upadel med 30 in 70 odstotki in tista, ki jim je promet upadel za več kot 70 odstotkov in dodal opis, kaj vse k nadomestilom sodi. Med drugim tudi nadomestila za kritje stroškov zavarovanja, za uporabo stavbnega zemljišča, stroškov za energijo, komunalne stroške, in tako naprej. Veliko bo odvisno od velikosti podjetja, pri čemer je število delavcev eden od pomembnih kriterijev.

Kot primer je podal podjetje, ki ima 3 milijone prometa, 60 zaposlenih in mu je promet upadel za več kot 70 odstotkov. V tem primeru podjetje dobi nekaj več kot sto tisoč evrov. Če je promet upadel za polovico manj, potem dobi podjetje polovico tega zneska. Minister verjame, da se s tem denarjem da pokriti upadli promet oziroma stroške. Glede morebitnega tretjega vala je dejal, da vlada tako ali tako sproti določene ukrepe podaljšuje ali spreminja in se prilagaja nastalim razmeram, da pa si sam želi, da bi bilo teh paketov čim manj, ker bi to obenem pomenilo, da smo se rešili virusa.

Minister mag. Andrej Šircelj (Foto: Nova24TV)

Glede nadomestil za začasno čakanje na delu je minister dejal, da bodo podjetja lahko izbirala med dvema možnostma. V primeru, da bodo izbrala 100-odstotno nadomestilo, bo maksimalni znesek, ki ga bodo lahko dobila, 80 tisoč evrov, če bodo izbrala 80 – odstotno, omejitve ne bo. Dodal je, da verjame, da se bodo večja podjetja najbrž odločala za 80-odstotno nadomestilo, ker bodo znesek 800 tisočih evrov kmalu presegla.

O odhodkih, na katere je pred časom opozarjal fiskalni svet, da naj bi bili previsoki, je Šircelj dejal, da so glede njih povsem transparentni in odprti in da bodo ločeno obravnavali stroške oziroma odhodke, ki so posredno in tiste, ki so neposredno povezani z epidemijo  in zabeležili vsak evro. Glede krize in tega, kdaj se bomo lahko povrnili ali približali stanju v letu 2019, je zatrdil, da Slovenijo pristojne institucije od Evropske komisije do bonitetnih agencij ocenjujejo kot državo v dobri formi in napovedi so, da se bo Slovenija v primerjavi z drugimi prej rešila iz krize, toda po ministrovo se s stanjem v 2019 še nekaj časa ne bomo mogli primerjati in ga ne bomo mogli doseči.

Ko sta spregovorila o kaznih za kršitve odlokov, za katere nekateri menijo, da so previsoke, je minister Šircelj dejal, da pri tem pač gre za ukrepe, ki pravico do zdravja predpostavljajo drugim človekovim pravicam kot sta pravica do govora in zbiranja. Kaznovani bodo tisti, ki ogrožajo zdravje drugih, ker je pač zdravje, v primeru tega virusa velikokrat tudi življenje, pomembnejše od ostalih naštetih človekovih pravic.

Aleš Ernecl