[Video] Minister Počivalšek: V obstoječi vladi smo naredili največ do sedaj

Minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek v oddaji Kdo vam laže. (Foto: Nova24TV)

“V Cerarjevi vladi smo veliko govorili in tudi naredili, iskreno, lahko bi naredili še več. V vladi Marjana Šarca nismo nič govorili, pa tudi nič naredili. Zdaj pa moram reči, da malo govorimo, tisto, kar smo se pa dogovorili, pa potem tudi izvedemo. Kar se mojega pogleda tiče je obstoječa vlada najbolj učinkovita od vseh treh,” je primerjavo med tremi vladami ocenil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Zdravko Počivalšek, ki svojo vlogo ministra zaseda dobrih 8 let, že prej pa je deloval na področju gospodarstva. Uvodoma pove, kako ponosen je na turistični razvoj Olimja, od koder tudi prihaja in je v preteklosti deloval. Glede na pretekle funkcije, ki jih je opravljal v zasebnem sektorju, izpostavi bistvene razlike, ki so prišle do izraza v javnem sektorju, predvsem na spoštovanje napisanih pravil in dolgotrajnih postopkov, ki v zasebnem sektorju delujejo drugače, kot je povedal: “Se nekaj dogovoriš in realiziraš,” vendar se tudi v javnem sektorju da marsikaj storiti na področju gospodarstva.

Izjave o fašizmu v letu 2022 ga presenečajo, ob tem pove, da se je stranka, takrat še SMC, pod njegovim vodstvom namenoma odločila, da se pridruži vladi, ki po njegovih besedah “gleda naprej”, povezovanje v času hitrih sprememb pa je ključno za uspeh. “To povezovati z ideologijo s takimi težkimi izrazi, moram reči, da me na nek način postane kar strah, verjamem pa, da Slovenci v nadpovprečnem številu verjamejo in ne nasedajo takim ideološkim razdvajanjem, ki so nas pripeljala že večkrat v zgodovini do tega, da smo imeli sami s sabo težavo, danes pa je nujno potrebno, da gledamo naprej,” je dejal Zdravko Počivalšek, ob čemer je še dejal, da je izredno ponosen na to, kako dobro se je Slovenija pod obstoječo vlado borila in se izborila z epidemijo in pri tem izpostavi “hitro in ustrezno ukrepanje”, kot so to narekovale hitre spremembe. Da ne gre le za besede, ampak da tako kažejo tudi številke, minister omeni tudi trenutno najnižjo stopnjo brezposelnosti v Sloveniji v zgodovini samostojne Slovenije, gospodarsko rast, ki je bila lani 7-odstotna, letos pa se pričakuje, da bo 5-odstotna. “To smo naredili skupaj, zakonska osnova na strani vlade in gospodarstvo, ki je odgovorno ravnalo in tega nam nihče ne more vzeti” meni Počivalšek in dodaja da bi ob dosegu minimalnega dogovora, da se proti epidemiji borimo skupaj, dosegli še boljše rezultate.

Po vstopu v vlado Janeza Janše tarča vzporednega mehanizma
V nadaljevanju voditelj Boris Tomašič oživi spomine na Počivalškov vstop v vlado Janeza Janše, ko je zaradi tega postal tarča vzporednega mehanizma z raznimi preiskavami in glede na to, kako se je takrat mudilo, zadeva pa še danes ni končana, Počivalšek komentira, da “jih poziva, da če imajo kaj, naj pridejo s tem, kar so naredili, so naredili, vem pa, da nimajo nič, bilo bi dobro, da bi bili efikasni kot takrat v želji, da ta vlada ne bo uspešna”. Vse trditve o svoji “izdaji volivcev” pa pove, da je z dejanji povedal vse, saj je svoje obljube do sedaj tudi realiziral.

V obstoječi vladi smo naredili največ
Ker je v letih svojega političnega delovanja Počivalšek deloval tako v vladi Mira Cerarja, Marjana Šarca in sedaj v Janševi, ga Tomašič povpraša tudi o razlikah, ki jih je opazil minister v delovanju pod tremi različnimi vodstvi, na kar Počivalšek pove, da so razlike, kar je že večkrat povedal, “jaz sem človek akcije, če se nekaj dogovorimo, potem to tudi naredimo. V Cerarjevi vladi smo veliko govorili in tudi naredili, iskreno, lahko bi naredili še več. V vladi Marjana Šarca nismo nič govorili, pa tudi nič naredili. Zdaj pa moram reči, da malo govorimo, tisto, kar smo se pa dogovorili, pa potem tudi izvedemo. Kar se mojega pogleda tiče je obstoječa vlada najbolj učinkovita od vseh treh.” Doda pa še, da o ideologiji lahko govorimo v nedogled, vendar nam tega, kar smo dosegli kot država, nihče ne more vzeti.

Zakon o dohodnini je osnova za ustvarjanje konkurenčnega okolja
Voditelj se dotakne tudi novele zakona o dohodnini, ob katerem pove, da gre za ustvarjanje konkurenčnega gospodarskega okolja. “Ljudje pričenjajo določena delovna mesta seliti iz Slovenije v Zagreb, Budimpešto, Beograd, ne zato, ker je tam lepše, ampak ker lahko z enakim denarjem tiste, ki ustvarjajo vrednost z znanjem in razumom, plačajo bolje. Na področju plač in obdavčitve smo konkurenčni pri relativno nižjih plačah, smo pa popolnoma nekonkurenčni s progresivno obdavčitvijo plač, ki so višje”, ob čemer pove, da je beseda demagogija povsem odveč in da gre za prestrukturiranje Slovenije v panoge in dejavnosti, ki bodo imela večjo dodano vrednost ali pa bomo ostali na fizičnem delu.

Foto: Nova24TV

Povezovanje je ključno, ne izključujejo nikogar
Ob prihajajočih volitvah se dogaja veliko, iščejo se politična zatočišča, stranka Konkretno se je povezala v gibanje Povežimo Slovenijo, pri tem Počivalšek pove, da je bil cilj prestrukturirati stranko, ob čemer so ohranili večino lokalnih odborov. “Mi ne govorimo o povezovanju, mi delamo na tem”, je dejal in dodal, da so odprti za sodelovanje z ostalimi, napovedal pa je tudi uradni podpis o sodelovanju liberalnega, zelenega in ljudskega centra.

“Želimo pomembno prispevati k temu, da se ta bolestna razdeljenost slovenske družbe na levo in desno, ki je rezultat delovanja politikov, ne ljudi, preseka in da v tem pomembnem obdobju omogočimo pogled naprej na način, da bomo povezovali. Za dogovor ne izključujemo nikogar,” je sklenil Počivalšek. Izpostavil je pomembnost prihajajočih volitev, saj gre po njegovih besedah za to, kdo bo tisti, ki bo upravljal premoženje v državni lasti, oziroma “v veliki meri gre za boj, kdo bo upravljal z nečim, kar ni njegovo, kdo bo prisesan na državne jasli”, ob čemer pove, da ga boli mobilizacija nekaterih, da se država obdrži na obstoječem nivoju in ne gre naprej.

Tanja Brkić