fbpx

[Video] Minister Simoniti ekskluzivno za Nova24TV: Nenavadno je, da je delegacija Sophie in ’t Veld zavrnila snemanje srečanja!

Kulturni minister prof. dr. Vasko Simoniti

Včeraj sta vabilo na sestanek s predstavniki skupine LIBE, ki jo vodi Sophie in ’t Veld, zavrnila tudi pravosodni minister Marjan Dikaučič in minister za kulturo Vasko Simoniti. Sprva so se dogovorili, da bo sestanek vseeno stekel, na srečanje pa bi morala namesto ministrov priti državna sekretarja z obeh ministrstev, a se je tudi tukaj zapletlo. Po pojasnilu ministrstva za kulturo je problem nastal na strani evropske delegacije. Na ministrstvu so želeli, da se ta sestanek posname, kar pa so v delegaciji zavrnili. Posnetek in magnetogram srečanja bi bila samo interna in namenjena zgolj za pripravo zapisnika in arhiv ministrstva. Več pojasnil o sporu z delegacijo pa je v ekskluzivnem intervjuju za Nova24TV pojasnil minister za kulturo dr. Vasko Simoniti.

Do sestanka s predstavniki skupine LIBE, ki jo vodi Sophie in ’t Veld, ni prišlo, ker se je zapletlo pri najbolj enostranskih stvareh, ki so značilne za vsakršne sestanke. “Enostavno so odklonili, da bi o sestanku, ki bil med nami vodili skrben zapisnik, na podlagi posnetega srečanja. Prosili smo, da bi ta sestanek snemali, a so to odklonili. Menim, da je to zelo nenavadno in nerazumno in za naše razmere tudi popolnoma nesprejemljivo. Za sestanke med dvema strankama je povsem običajno, da je vsebina skrbno zabeležena, zlasti pa v primeru, ko nam očitajo, da pritiskamo na medije, da imamo slab odnos do medijskih krajin v Sloveniji”, je pojasnil minister za kulturo prof. dr. Vasko Simoniti.

Dodal je, da poleg tega prisegajo na svobodo izražanja, na svobodo govora in meni, da bi bil tak sestanek najmanj kar je potrebno, skrbno in natančno zabeležen, saj je to podlaga za kakšne morebitne nesporazume v prihodnosti.

S kakšno obrazložitvijo so zavrnili snemanje
Simoniti je voditelju Luki Svetini dejal, da so snemanje zavrnili zato, ker je pri njih tak običaj, da se ti sestanki ne snemajo, niti zapisujejo. “Če je pri njih tak običaj, je pri nas običaj drugačen, zlasti pa minister lahko postavi pogoje, pod kakšnimi pogoji se bo z nekom pogovarjal. Še posebej v zvezi z vsebinami, ki vendarle zadevajo celotno javnost.” Pojasnil je še, da naj bi bila tema pogovora medijska krajina, na široko v Sloveniji. “O tem smo že zelo velikokrat govorili in tudi obvestili vse osrednje institucije v Bruslju, tudi gospo Vero Jourovo in gospo, ki vodi to skupino. Poudaril je tudi dejstvo, da je bil že pred časom načrtovano srečanje na katerim bi pravzaprav pokazali film za uvod, ki bi bil podlaga za razgovor o medijski krajini v Sloveniji. “Film prikazuje našo resničnost, kot jo vidimo mi, oni jo vidijo drugače in tukaj bi morali priti do razčiščenja določenih stvari. Do tega ni prišlo, ker se nekateri radi grejo skrivalnice.”

Skupina LIBE trdi, da se ne more dobiti s predsednikom vlade in glede na to, da ni prišlo do sestanka niti na ministrstvu, verjetno LIBE ne bo dobil informacij, ki jih je želel. Voditelj je ministra vprašal, ali se bodo še dogovarjali za kakšno srečanje, ali je zgodba končana. “Pod takšnimi pogoji vsekakor končana”, je jasen minister in dodal, da se lahko srečajo, kadarkoli želijo, se pogovorijo in razčistijo vsa nerešena vprašanja na način, da bo to skrbno zabeleženo.

Do skrajnosti neprimerno je, da je delegacija povabila le leve predstavnike medijev
Skupina se je namreč sestala s številnimi predstavniki novinarskih združenj, z novinarji. Večinoma so to bili novinarji levo usmerjenih medijev, dominantnih v Sloveniji, medtem ko so manjkali predstavniki bolj konservativnih medijev, med njimi niso bili tudi predstavniki naše televizijske hiše. Vabljeni so bili novinar Blaž Zgaga, Marko Milosavljević, na drugi strani ni bil vabljen Borut Rončevič niti ne Peter Jančič, Jože Biščak ali kdo drug. “Da niso bili vabljeni, je obžalovanja vredno, kot je obžalovanja vredno, da ni prišlo do našega sestanka. Očitno imajo namen v naprej, enostransko obveščati tako našo slovensko javnost, kot v Bruslju obveščati evropsko javnost. To je do skrajnosti nesprejemljivo”, je bil vidno zgrožen minister. “Da niso povabili novinarjev, ki vidijo zadeve drugače je do skrajnosti obžalovanja vredno, da pri tem pogovoru, ki je bil mišljen, ne more sodelovati moj sodelavec, znan slovenski novinar, pisec, ki je bil najbolj prizadet od vseh novinarjev v Slovenski novi državi, to je gospod Miro Petek.”

Ali bo skupina LIBE v Bruslju še dodatno očrnila slovensko vlado in s kakšnim namenom so prišli v Slovenijo?
Minister meni, da so prišli v Slovenijo z iskrenimi nameni, vendar pa dejstvo, koga so vabili in koga ne, le opravičuje njihovo zahtevo, da bi se moralo srečanje skrbno beležiti in odvijati po vseh kriterijih, ki so v naši državi in to je, da se dogovori zabeležijo. “To je tista podlaga, ki onemogoča kakršne koli dodatne interpretacije in izkrivljanja slike. Mi smo zato, da se srečamo, kadarkoli želijo, pod pogoji, ki so običajni v vsakršnem komuniciranju s svojimi partnerji, ki vidijo in mislijo drugače. Zato se je treba dobiti in pogovoriti,” je sklenil minister.

Anita Gužvič