fbpx

[Video] Minister Simoniti: Grozijo ljudje, ki želijo po vzoru svojih totalitarnih vzornikov spremeniti človeka v stvar, ki jo je treba odstraniti

Minister za kulturo Vasko Simoniti. (Foto: STA)

To dejanje odraža njihovo lastno naravo in je le še ena v nizu akcij pred ministrstvom za kulturo. Ta akcija napoveduje fizično nasilje organiziranih protidemokratičnih političnih skupin. Grozijo ljudje, brez vsakršne populacijske empatije, ki želijo po vzoru svojih totalitarnih vzornikov spremeniti človeka v stvar, ki jo je potrebno brez kakršnega koli občutka z lahkoto uničiti in odstraniti,” je opozoril minister za kulturo dr. Vasko Simoniti ob nedavni mazaški akciji z nizkotnim političnim sporočilom.

V noči s torka na sredo so nekulturni neznanci davkoplačevalcem ponovno povzročili škodo. Prišlo je namreč do še enega v vrsti napadov na ministrstvo za kulturo. Več neznanih oseb je pročelje stavbe porisalo z rumenimi kljukastimi križi. Iz posnetka je razvidno, da se je okoli enajste ure zvečer, več moških s kapucami približalo ministrstvu, kjer so opravili svoje “umetniško” delo ter urno zbežali. Prišli so z Metelkove, s posnetka pa lahko razberemo, da so tudi pobegnili v to isto smer.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je v svoji izjavi povedal, da je prišlo do mazaške akcije z nizkotnim političnim sporočilom. Storilci so stekleno fasado in vhodna vrata ministrstva za kulturo, v zavetju noči, porisali s kljukastimi križi. “To dejanje odraža njihovo lastno naravo in je le še ena v nizu akcij pred ministrstvom za kulturo. Ta akcija napoveduje fizično nasilje organiziranih protidemokratičnih političnih skupin. Grozijo ljudje, brez vsakršne populacijske empatije, ki želijo po vzoru svojih totalitarnih vzornikov spremeniti človeka v stvar, ki jo je potrebno brez kakršnega koli občutka z lahkoto uničiti in odstraniti,” je opozoril minister. Izrazil je še upanje, da bodo pristojni organi storilce prijeli in da njihovega dejanja ne bodo obravnavali zgolj kot običajen prekršek, ampak premišljeno oživljanje nedopustnih političnih praks, ki so v razvitih demokratičnih družbah vsem nesprejemljive in kaznive.

Da gre za tipičen izraz javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, menijo tudi v Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, kjer od vseh političnih strank pričakujejo, da bodo  vandalizem na ministrstvu za kulturo javno obsodile. Od odgovornih institucij, tako od policije kot tudi od tožilstva, pa pričakujejo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se odkrije tako storilce, kot tudi morebitne naročnike teh zavržnih dejanj. Z navedenim dejanjem storilci namreč po njihovem mnenju niso izpolnili zgolj vseh zakonskih znakov kaznivega dejanja Poškodovanja tuje stvari po 220. členu KZ-1, pač pa gre v konkretnih primerih za tipičen izraz javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 1. v zvezi s 4. odstavkom 297. člen KZ-1. V nevladni organizaciji so zgroženi nad pojavom nestrpnosti, ki je v zadnjem času v naši družbi dosegla neslutene razsežnosti. To in temu podobna dejanja tako ocenjujejo kot skrajno zavržna, saj je njihov namen vzbuditi dodaten nemir v javnosti – družbo se namreč okrepi le na način, da ta vsaj v bistvenih, za državo in državljane pomembnih projektih, nastopi enotno.

Sara Bertoncelj