fbpx

[Video] Minister Tonin: Članstvo Ukrajine v EU je eden izmed pomembnih in močnih orodij, ki bi Ukrajini pomagal vzdržati na dolgi rok

Minister Matej Tonin (Foto: Nova24TV)

Putin je včeraj naznanil vojno proti Ukrajini. Maščevanje je napovedal vsakomur, ki se bo uprl. V nekaj urah so ruski tanki prispeli na obrobje Kijeva in zavzeli tudi jedrsko elektrarno v Černobilu. Ukrajinski predsednik Zelenski, ki je napad na Černobil označil za napoved vojne celi Evropi, je sporočil, da se boji, da bi se ponovilo leto 1986. Oblasti v Kijevu so prebivalce pozvale, naj poiščejo zavetje v zakloniščih in razglasile policijsko uro. “Gre za neizvan napad, kršitev vseh mednarodnih norm in za nekaj, kar lahko drastično spremeni celotno geopolitično situacijo,” je opozoril minister za obrambo Matej Tonin. 

V teh ključnih trenutkih je po besedah ministra Mateja Tonina izjemno pomembno, da Ukrajinci vzdržijo ta pritisk. “Od tega je odvisno, kakšna bo pripravljenost ruskega vodstva in predsednika Putina na vsa morebitna pogajanja in potencialna mirovna pogajanja. Zdi se zelo pomembno, da vsaj v teh začetnih urah in pa dnevih ta pritisk zdržijo in da se ne zlomijo, saj bi lahko to rusko vodstvo bistveno opogumilo tudi k drugim, kakšnim bolj drznim dejanjem,” je dodal.

Tonin: “Na ruske besede ni kaj veliko dati”
Po besedah Tonina smo se do sedaj naučili, da na ruske besede ni kaj veliko dati. Najprej so namreč v Rusiji zatrjevali, da gre zgolj za obsežne vojaške vaje ob ukrajinski meji in da vsekakor ne bo prišlo do napada. “Ruski veleposlaniki so celo hodili po različnih državah članicah in opozarjali na to, da vse to, kar govorijo zavezniki, zlasti Američani, ne drži in da se tovrstna invazija ne pripravlja. Potem se je začelo premikati v Donbasu in  Luganskem, kjer so sproducirali neke lažne napade in sami začeli obstreljevati ukrajinsko stran ter za to obtožili Ukrajince. Poskušali so narediti nek kontekst, zaradi katerega bi bilo potem dovoljeno posredovati v Ukrajini in tudi takrat je predsednik Vladimir Putin dejal, da gre za mirovno operacijo in da bodo šli na območje  Luganska in Donbasa na povabilo separatističnih vodij in da bodo varovali premoženje in življenja Rusov,” je dejal Tonin in dodal, da se tudi to ni uresničilo.

Po besedah Tonina so se ruske sile valile iz treh koncev: iz severa (iz Belorusije), vzhoda (iz Rusije) in juga (iz Krima). Skratka, napadi se dogajajo na vseh koncih Ukrajine in niso koncentrirani zgolj na vzhod. “V prvih urah napada so se osredotočili predvsem na vojaške cilje. Med drugim so se osredotočili na onesposobitev letalskih in protizračnih zmogljivosti. S tem so jih želeli odrezati od delovanja v zraku, s tem pa si zagotoviti večjo možnost manevra na tleh. Na takšen način so se lotili neke zelo obsežne invazije. Skratka, kar govorijo, ni vedno res in lahko je največkrat nasprotje tega,” je bil jasen Tonin in dodal, da bo potrebno biti previden. “Očitno je edina stvar, ki jo rusko vodstvo še razume, moč,” je dejal in ob tem izpostavil, da se strinja z idejo, da bi Ukrajina po hitri poti postala država članica Evropske unije. Ukrajini se namreč po njegovo s tem da neko upanje, neko evropsko perspektivo.

Zahod je naredil kup napak
“Zahod je naredil kup napak. Lahko se vrnemo v leto 2008, ko je bil vrh Nata v Bukarešti. Tedaj so se namreč odločali o tem, ali bosta Ukrajina in Gruzija sprejeti v Nato. Najprej se je predlagalo, da se začne s posebnim planom približevanja Nata. Takrat je predsednik Putin uspel prepričati številne voditelje Nata, da ni pravi čas,” je spomnil Tonin. Situacija se je začela po podobnem scenariju kot danes v Ukrajini, začela dogajati tudi v Gruziji. V Gruziji sta se namreč oglasili dve separatistični regiji, ki so jih podprli Rusi. “Danes imamo tam zamrznjen konflikt. Na nek način je to lahko pomembna ovira pri vstopanju Gruzije v Nato. Podobna zgodba se dogaja z Ukrajino.”

Leta 2014 se je po besedah Tonina podobna napaka dogodila v primeru Krima, saj je bilo veliko govorjenja, sankcije pa morda niso bile tako učinkovite. “Sedaj se mi zdi pomembno, ali bo tudi Zahod naredil tisto, kar govori? Čas je, da se sankcije implementirajo. Te morajo biti najprej usmerjene v rusko vodstvo, nato pa v denarni tok, ki poganja rusko mašinerijo. Če bodo stvari fokusirane na prave tarče in se bomo tega striktno držali, potem so lahko te sankcije učinkovite.” Vsake sankcije po besedah ministra so boleče. “Mirno ne bodo šle mimo tudi v Evropi. Tudi Evropa bo žal plačala del te cene. Pomembno je, da se zavedamo, da ključne vrednote, kot je ozemeljska celovitost in suverenost – ali da si lahko vsak narod lahko izbere svojo prihodnost sam – ne bi smela imeti cene.” 

Foto: Nova24TV

Članstvo Ukrajine v EU je eden izmed zelo pomembnih in močnih orodij, ki bi Ukrajini lahko pomagal vzdržati na dolgi rok
Zaenkrat so bile napovedi, da Nato ne bo posredoval v Ukrajini, saj še ni jasno, kako se bodo še naprej odvijali dogodki. Voditelji držav članic Nata so dejali, da ne mislijo pošiljati svojih sil v Ukrajino, so pa številne Nato države oboroževale Ukrajino. Države pomagajo na različne načine. Slovenija je pomagala materialno. “Članstvo Ukrajine v Evropski uniji je eden izmed zelo pomembnih in močnih orodij, ki bi Ukrajini lahko pomagal vzdržati na dolgi rok,” je prepričan Tonin. Ob tem je dodal, da je Nato že  podvzel določene ukrepe. Sprejeti so bili namreč določeni obrambni načrti, da se bo del sil Nata preselili na vzhodno mejo. Najavljeno je že bilo, da se določene sile iz Nemčije, Grčije in drugih držav selijo v najbolj izpostavljene vzhodne članice zavezništva Nata.

“Nato s svojo prisotnostjo v vzhodnih članicah Nata želi predvsem državam zagotavljati varnost. S tem se izkazuje solidarnost, da če bodo kakšne čudne ambicije na ruski strani, naši zavezniki ne bodo ostali sami. Trenutno so naši vojaki v Latviji, na povabilo Latvije. Če si je predsednik Putin predstavljal, da bo z vsemi temi aktivnostmi imel manj Nata na svojih zahodnih mejah oziroma naših vzhodnih mejah, potem je to popolnoma napačen ukrep z njihove strani. Vsa ta dejanja pomenijo še več Natovih sil v vzhodnih članicah”.

Pomemben enoten nastop celotne politike
Glede poziva dela opozicije, da se skliče Svet za nacionalno varnost, je Tonin dejal, da sam meni, da je prav, da se celotno politično vodstvo in stranke v parlamentu seznani z vsebinami in temami čim bolj informira in seznani s slovenskimi ukrepi in aktivnostmi. Na vladi je bilo v četrtek sprejetih nekaj ukrepov. Eden izmed sklepov je bil tudi to, da se stvari predstavijo odboroma za obrambo in zunanjo politiko. “Pomembno se mi zdi, da celotna politika, leva in desna, nastopa enotno. Gre namreč za absolutno neprimerno, nezakonito kršitev mednarodnih norm, ki jo je potrebno obsojati. Naše misli so sedaj uprte v Ukrajino, razmišljamo o načinih, kako jim lahko pomagamo,” je poudaril Tonin.

Nina Žoher