fbpx

[Video] Minister za javno upravo Koritnik o zakonu za spremembo volilnih okrajev: “Zaupam, da bodo poslanci ravnali državotvorno in sprejeli enega od predlogov!”

Minister za javno upravo, Boštjan Koritnik (foto: Nova24TV)

V Temi dneva je gostoval minister za javno upravo, Boštjan Koritnik. Z voditeljem Luko Svetino sta spregovorila o predlogih dveh tekmujočih zakonov za spremembe volilnih okrajev. Eden, ki najverjetneje ne bo dobil podpore v državnem zboru, ukinja volilne okraje in uvaja preferenčni glas, drugi, ki sta ga že podprla tako SDS kot DeSUS, pa je ministrstvo za javno upravo že predalo v obravnavo vsem poslanskim skupinam koalicije. NSi naj bi najprej počakala na ocene predloga o ukinitvi okrajev, nato pa se pridružila SDS-u in DeSUS-u v podpori zakona, ki ga bosta omenjeni stranki predali v obravnavo državnemu zboru.

Ministrstvo za javno upravo je v obravnavo poslanskim skupinam koalicije predalo novelo zakona o spremembi volilnih okrajev. Zakon bosta kasneje v obravnavo državnemu zboru predali SDS in DeSUS, ki zakon že podpirata, NSi pa bo najprej podprl novelo zakona, ki jo je v državni zbor vložila opozicija. Novela volilne okraje ukinja in uvaja preferenčni glas.

Ker je ta predlog v obravnavi v državnem zboru že bil in ni dosegel dvotretjinske večine podpore, je najverjetneje ne bo dobil tudi tokrat. Rok, ki ga je postavilo ustavno sodišče, se nezadržno približuje. Minister za javno upravo, Boštjan Koritnik, je v Temi dneva dejal, da si predvsem želi, da bi katerikoli predlogov dobil podporo in bi državni zbor lahko izpolnil svojo nalogo, ki jo je zadalo sodišče.

O odločitvi NSi, da bo najprej podprla predlog opozicije je povedal, da jih razume, da se bodo kasneje pridružili predlogu koalicije, ker se pričakuje, da predlog opozicije ne bo dobil potrebne dvotretjinske večine.

SMC državotvorno

Glede SMC – ja je povedal, da zdaj podpirajo predlog koalicije, ne opozicije, ker se jim zdi državotvorno, da podprejo zakon, ki ima več možnosti, da dobi dvotretjinsko večino in se ga sprejme. Ker je predlog opozicije v državnem zboru že bil v obravnavi in je ni dobil, se predvideva, da je tudi tokrat ne bo.

Zmanjšanje razlik med najmanjšimi in največjimi

Povedal je, da so zmanjšali razlike v indeksu velikosti med najmanjšim in največjim volilnim okrajem, med Rušami (63) in Celjem 2 (154), kakor je zaukazalo ustavno sodišče. Glede preteklih volitev je povedal, da niso bile zakonite, ker je prihajalo do realnih sprememb zaradi priseljevanja, preseljevanja, ki se jih prej ni dalo upoštevati, za v bodoče pa je dejal, da volitve po mnenjih pravnih strokovnjakov bodo nezakonite, če se ne sprejme enega od predlogov, a da upa, da bodo poslanci prikazali državotvorno držo.

Nobenih velikih sprememb za volivce

Za volivce je dejal, da ne rabijo pričakovati nobenih velikih sprememb, saj gre predvsem za spremembe velikosti okrajev. Lahko se morda zgodi, da bi bil sedež volilnega okraja nekje drugje kot doslej, vendar bo volilna komisija to sporočila pravočasno, zato v morebitni zamenjavi ne vidi nobenih težav.

Aleš Ernecl