fbpx

[Video] Minister za zunanje zadeve Logar napovedal popolno podporo Ukrajini pri njeni teritorialni celovitosti in suverenosti!

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar (Foto: STA)

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se bo udeležil neformalne video konference skupaj z ostalimi zunanjimi ministri Evropske unije, kjer se bodo pogovarjali na temo rusko-ukrajinske krize in krizne situacije v Etiopiji, pri tem pa je izrazil odločno podporo Ukrajini. “Evropska unija neomajno podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine, Slovenija pa se temu sporočilu pridružuje,” je dejal v izjavi za javnost.

Zunanji minister Anže Logar se bo na neformalni video konferenci srečal z zunanjimi ministri EU. Logar je usmerjen v izjemno intenzivno razpravo, ki bo vključevala dve najpomembnejši temi s strani Evropskega sveta za zunanjo politiko. Videokonference so bo udeležil tudi ukrajinski zunanji minister Dmytro Kuleba, s katerim sta se pred kratkim srečala v Kijevu.

Ukrajina se je znašla pod pritiski s strani Rusije, saj je slednja postavila stotine vojakov na vzhodno mejo Ukrajine. Po navedbah Nata gre za največjo rusko invazijo po priključitvi Krima leta 2014. Prenehanje premirja med Ukrajino in Rusijo je povzročil alarm na zahodu. Ameriški predsednik Joe Biden je ruskega predsednika Vladimirja Putina že pozval k umiritvi strasti, toda ruska grožnja, da bo izgnala ukrajinskega diplomata, ki ga obtožujejo vohunjenja, je vplivala na to, da so iz Kijeva opozorili na povračilne ukrepe, kar je še dodatno povečalo napetost med državama, je poročal britanski Guardian.

Ukrajinski zunanji minister Dmytro Kuleba in slovenski zunanji minister Anže Logar (Foto: Facebook)

Logar si želi, da bi Ukrajina lahko rešila težave z Rusijo, ki segajo v preteklosti. Kot poudarja ji bo Evropska unija pri doseganju teritorialne celovitosti in suverenosti stala ob strani, pri tem pa jo bo podprla tudi Slovenija. “Evropska unija neomajno podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine, Slovenija pa se temu sporočilu pridružuje,” je dejal v izjavi za javnost.

Druga najpomembnejša tema o kateri bodo razpravljali zunanji ministri pa bo Etiopija, kjer so oblasti razglasile izredno stanje v regiji Amhara, zaradi naraščajočega nasilja v različnih mestih. “Slednja je največja afriška partnerica EU v tem trenutku,” je še poudaril Logar.

Sara Rančigaj