[Video] Mladi čebelarji v Državnem zboru naleteli na hladen tuš koalicije

Slika je simbolična. Vir: STA/Obcina Kocevje

Čebele imajo za slovenstvo simbolni pomen. Ne samo, da druga najbolj razširjena čebelja pasma na svetu nosi ime Kranjska sivka, Slovenci smo v samem svetovnem vrhu po številu panjev na tisoč prebivalcev. Pričakovali bi, da bi imela politika zaradi tega poseben posluh do čebelarske aktivnosti, a temu žal ni tako. Danes je odbor za kmetijstvo obravnaval predlog SDS, da bi država finančno pomagala pri organizaciji tekmovanja mladih čebelarjev, a so ga poslanci koalicije zavrnili. 

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2018 pridobila kandidaturo za organizacijo za organizacijo največjega svetovnega dogodka mladih čebelarjev in sicer Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev. Tekmovanje bi moralo potekati že leta 2020, a je bilo zaradi pandemije covid prestavljeno. Potekalo bo od 3. do 7. julija, organizatorji pričakujejo udeležbo približno 300 tekmovalcev iz 40 držav iz vseh koncev sveta. Tekmovanje organizira Čebelarska zveza Slovenije v soorganizaciji z občino Ivančna Gorica, saj bo večji del dejavnosti potekal na območju občine.

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je imela ob kandidaturi zagotovljeno podporo države (tedaj je bila na oblasti Janševa reformna vlada), saj je bilo prepoznano, da gre, glede na status Slovenije v čebelarskem svetu, idealno priložnosti za promocijo Slovenske čebelarske akademije, kranjske čebele, apiturizma, apiterapije, čebelnjakov, AŽ-panjev itd. “Slovenija ima, kot državam v kateri je čebelarstvo, kot nesnovna kulturna dediščina s strani UNESCA, priznano za način življenja, pokazati mnogo znamenitosti ter naravnih lepot, zato je organizacija odličen način promocije,” piše v zahtevi za sklic nujne seje Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Nato se je zamenjala vlada, z njo pa tudi prioritete. Pogovori o smeri podpore naj bi potekali, a zaenkrat ni bilo dogovorjenega še ničesar. Iz tega razloga je bila nato podana zahteva za sklic izredne seje Odbora za kmetijstvo, kjer so državo naprosili za obljubljena sredstva, a so bili gladko zavrnjeni.

Rezultat glasovanja kaže na to, da ima koalicija povem drugačne prioritete. Vir: Zajem zaslona, Twitter.

Da gre za sila dvolično glasovanje je opozoril podpredsednik Slovenske demokratske mladine Nejc Brence, ki je spomnil, kako se slovenska politična levica pogosto želi prikazati kot varuhinja čebel, a se nato izkaže, da se za retoriko skrivajo neki povsem drugi interesi.

Za “Glas ljudstva” 40 milijonov evrov, za mlade čebelarje prazna malha
Vladajoči se le stežka izgovarjajo, da ni dovolj denarja za nevladne organizacije. Le nekaj dni nazaj smo poročali o tem, da se je na račun nevladnih organizacij, združenih pod skupni dežnik z imenom “Glas ljudstva”, v obdobju dobrega leta steklo približno 40 milijonov evrov. Ti so sicer na spletni strani pred časom zapisal: “Edino plačilo, ki si ga obetamo, je bolj demokratična, pravična, vključujoča, solidarna in zelena prihodnost.” Več o tem, kako zelo na debelo so se zlagali, lahko preberete v članku z naslovom: [Seznam] Za Glas ljudstva v dobrem letu 40 milijonov davkoplačevalskega denarja.

Gal Kovač