fbpx

[Video] Možina za Nova24TV: Nimam vstavljenega čipa avtocenzure, da se Kučana in Fajonove ne sme dotikati

Voditelj in novinar RTVS dr. Jože Možina (Foto: Nova24TV)

Politični pritiski na račun dr. Jožeta Možine po sobotni oddaji Utrip, v kateri je ta dregnil v osje gnezdo kulta dražgoške bitke, se stopnjujejo. Vodstvo RTV Slovenija ga je namreč skupaj z urednico informativnega programa Jadranko Rebernik poklicalo na zagovor k direktorju televizije Valentinu Arehu. Razlog naj bi bili protesti z leve. Možina je namreč dražgoško bitko osvetlil z vidika preživelih domačinov, pričevalcev, ki se dogajanja leta 1942 v tej gorenjski vasici pod Jelovico spominjajo nekoliko drugače, kot je mit v času Jugoslavije risal sistem in na katerem se še danes napaja slovenska levica za dnevnopolitične potrebe. 

“Kot slišim, se na vodstvo hiše zganjajo veliki pritiski tistih, ki so verjetno vseskozi do sedaj mislili in ravnali, kot da je ta hiša njihova in ne javna. Lasti si jo določena politična opcija. Ne morem tega drugače razumeti,” je v oddaji Tema dneva glede današnjega zagovora povedal voditelj in novinar RTVS dr. Jože Možina in dodal, da pričakuje odločno podporo vodstva. “Videli pa bomo, kaj se bo zgodilo,” je še dejal.

Na predvajano oddajo so se ostro odzvali nekateri politiki, še posebej predsednica stranke SD Tanja Fajon, ki je zapisala:Javni servis = vladni servis RTV Slovenija. Sramota! Možina in ekipa. Ni opravičila za uredniško politiko, ki ni deluje več v javnem interesu.” Na vprašanje, kako sam doživlja tovrstne zapise, je Možina povedal, da ga ne moti, če se kdorkoli, tudi politiki, ne strinjajo s kakšnim njegovim delom, citatom ali kakorkoli. “To vse razumem, ker smo javne osebe.” Možina meni, da pa je Fajonova verjetno nehote s svojim zapisom dokazala svojo intenco, da je ta hiša njihova. “Da je ona/oni tisti, ki predstavljajo javni interes na RTVS, kar je popolnoma nedopustno. Pa tudi sramotiti nekega avtorja oddaje, ne da bi en sam od vse te plejade levičarskih politikov in aktivistov ter drugih očital, kaj vse točno ni prav,” je bil kritičen Možina.

Povedal je, da se je v preteklosti dogajalo v Utripih, da je kolegom ušla kakšna nepreverjena trditev, pa se je to vedno spravilo v okvir, da gre pač za komentar in da je tukaj svoboda komentiranja. “V mojem primeru pa ni ene napake. Čakam. Mogoče se bodo pritožili in povedali, to ni res, to ni res. Kolikor sem jaz uspel preveriti v dobri veri vse, kar sem povedal, drži. Tisto, kar interpretiram, pa imam za to seveda vso pravico,” je dodal.

Domačini so sami povedali, da je cesar nag, da Dedek mraz ne obstaja
Prvič se je po besedah Možine verjetno zgodilo v prime timu, da se ni prisluhnilo politikom v interpretaciji dražgoške tragedije, ampak tistim, ki se jim je tragedija zgodila. Gospodu, ki je izgubil tri brate in očeta, gospe, ki je izgubila tri brate, in gospodu, ki je izgubil očeta. “Ti naj povejo, kaj pravzaprav oni mislijo, in so povedali. Eden od teh je izjavil tudi to, da so po njegovem partizani krivi za to nesrečo, ker so vedeli, kaj se bo zgodilo, in so to vas žrtvovali. To so njegove besede. Jaz jih ne komentiram, ampak jih razumem. Dajmo enkrat za vselej končno poslušati tiste, ki so prizadeti, in ne politikov, ki še vedno po toliko letih, ko je znano, kaj se je zgodilo, ko je konec te farse, ko je ta pravljica zgrmela v prepad, govorijo o veliki zmagi. Ni šlo za veliko zmago na žalost. Šlo je za velik poraz. Ta isti bataljon pa je uprizoril veliko zmago mesec prej v Rovtu pod Blegošom.” Padlo je namreč 45 okupatorjevih vojakov. Noben domačin ni bil pokončan iz maščevanja. “Tega pa ne častijo. Včasih je bila ena majhna tablica na skali v spomin na to bitko. Tukaj pa se nesreča v Dražgošah vali v neko mitologijo, ki ne drži. Domačini so sami povedali, da je cesar nag, da Dedek mraz ne obstaja,” je kritično zatrdil Možina.

Foto: Nova24TV

Ker Možino nekateri na Twitterju označujejo za fašista, je Možina dejal, da je njegov odnos do fašizma podoben kot ta do komunizma in nacizma. “S tem da s fašizmom ima naša družina konkretne izkušnje. Stari oče je bil namreč zaradi protifašističnega delovanja v 30-ih letih, ko so se naši komunisti končno še bratili s fašisti in nacisti, zaprt na otoku Ponza. Drugi stari oče je bil zaprt s strani Nemcev. Mojega očeta so dvakrat vrgli iz šole zaradi protiitalijanske drže, torej zaradi slovenskega nacionalizma. Ti razni Bandelliji, ki so si poitalijančili sami priimek, pač ne bodo govorili, kdo je protifašist in kdo ni. Tisto, kar me je tudi spodbodlo, da sem komentiral in izpostavil nekdanjega predsednika Kučana, je to, da je nespodobno, da nosilec totalitarnega komunizma (slovenskega), ki je povzročil smrt in nesrečo desettisoče Slovencev, govori o novodobnem fašizmu in v dobi demokracije, ko lahko rečeš kakorkoli, očitno samo v  Utripu ne, da si dovoli govoriti takšne besede. Soočil sem ga pač z drugačnim mnenjem,” je bil jasen.

Po Možinovih besedah je frapantno, ker so na RTV-ju različne oddaje, kjer se govori in komentira vse mogoče. “Po nekaj letih pa se zgodi prvič, da nekdo vidi stvari malo drugače. To, kar mene šokira, je, da del politike, celo Tanja Fajon kot predsednica Socialnih demokratov, evropska poslanka in promotorka svobode in mišljenja, tega ne more razumeti in sprejeti. Kot tudi ne skrajna manjšina na RTV Slovenija.”

Z enakimi vatli bi morali ravnati vselej
Ker so v primeru kritik na račun Erike Žnidaršič, ki so se usule po oddaji Tarča, zaposleni na RTVS burno odzvali, v primeru Možine pa ne, je ta povedal, da če bi skušali pokazati in dokazati, da so v informativnem programu pluralni, bi morali z enakimi vatli ravnati vselej. “Do sedaj se to še ni zgodilo. Mogoče se bo. Bojda me čaka cel kup mejlov na to temo. Bom pogledal, ker še ni bilo časa. To bi bilo za sam informativni program koristno, ker bi to pokazalo, da smo približno enakovredni. Če se pač to ne bo zgodilo, bo to dokaz več, da na žalost informativni program v neki radikalni sestavi (ne velja za vse) ne odraža pluralne nazorske zasedbe slovenske družbe,” je poudaril.

Pravi, da se zaveda, da je v igri v velika stvar. “Si bomo leta 2022 pustili jemati svobodo govora in komentiranja? Absolutno moramo to braniti do zadnjega.” Pravi, da kar se njega tiče, se njegov odnos ne bo spreminjal. Še naprej bo delal na spoštljiv in nežaljiv način. “Nimam vstavljenega nekega čipa avtocenzure, da se predsednika Kučana in Tanje Fajon ne sme dotikati,” je še dodal.

 Nina Žoher