[Video] Na Urhu si je Janković dovolil enega najbolj sovražnih in nizkotnih političnih govorov

Ljubljanski župan Zoran Janković. (foto: sta)

“Tale Jankovićev govor je bil nekaj najbolj odvratnega, kar sem od osamosvojitve slišala iz ust politika,” je zapisala na Twitterju ena od uporabnic. Njen zapis je bil komentar na govor ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je komemoracijo ob dnevu spomina na mrtve izkoristil za politično obračunavanje, ki je bilo precej verbalno agresivno. Precej dvolično  je tole izražanje empatije z Jankovićeve strani, ki ga Komisija za grobišča še kar prosi, naj umrle z odkritih morišč pokoplje dostojno na Žalah.

Političnega obračunavanja z jasnim ideološkim predznakom si je na slovesnosti ob dnevu mrtvih brezsramno privoščil Zoran Janković, ko je v pri spomeniku padlim žrtvam na sv. Urhu v svojem (sovražnem) nagovoru potegnil ostro ločnico med partizani in, kot se je izrazil, domačimi izdajalci. Govor pa je brez slabe vesti izkoristil tudi za kritiko dr. Anžeta Logarja in izrazil svojo namero podpore Nataši Pirc Musar na predsedniških volitvah. Čeprav je velika nasprotnica vsakemu sovražnemu govoru, je Jankovićevim  besedam z veseljem zaploskala.

“Kar pa si je danes Janković privoščil na komemoraciji, je pa višek. Seveda prisotni vsi levičarji vključno s Kučanom in Natašo Pirc Musar. Totalno onečaščenje mrtvih, vseh mrtvih. Katastrofa,” je zgroženo zapisal uporabnik Twitterja. Njegov komentar je bil eden številnih, ki so se odzvali na brezsramen in precej sovražni govor ljubljanskega župana, ki je žalostni dan ob dnevu spomina na mrtve izkoristil za širjenje sovražnega govora in napoved podpore na volitvah svoji favoritki Nataši Pirc Musar. “Tako župan vseh Ljubljančank in Ljubljančanovjavno govori o predsedniških kandidatih in slovenski politiki?!?” se je odzval Edvard Kadić, strokovnjak za komuniciranje. Marsikdo se med komentarji sprašuje, ali bodo Ljubljančani in Ljubljančanke ponovno izvolili Jankovića za župana kljub njegovemu verbalno agresivnemu nagovoru, ki je bil ostro ideološko obarvan.

Med govorom je poudaril, da je dan namenjen “v spomin nepotrebnim žrtvam, ki so jih domači izdajalci skupaj z okupatorjem tu poklali, pobili, želeli so živeti na svoji zemlji, govoriti svoj jezik in imeli so za soseda domobranca”, so bila njegova ostra politična sporočila z referenco na nedavne državnozborske volitve, za katere je povedal, da so “takrat pokazali mračnim silam, tistim, ki želijo preoblikovati zgodovino, da nimajo prostora v vladi“.  Jasno je, da so njihova črna ideološka prepričanja njihovo vodilo, enako velja za nekdanjega predsednika RS Milana Kučana, ki je županov nagovor potrdil z besedami, da je treba potegniti ločnico med dobrim in zlim.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Precej ironične so bile tudi Jankovićeve besede v nadaljevanju, ko je slovesnost izkoristil za politično obračunavanje v zvezi s prihajajočimi predsedniškimi volitvami,  kjer je našel mesto za kritiko dr. Anžetu Logarju, češ, da se “želi pokazati, kot da do včeraj ni živel v eni čudni stranki, ki prinaša trpljenje v to domovino, ki uničuje javne medije, ki dokazuje pravico s solzilcem in vodnimi topovi”, medtem ko je svojo podporo jasno izrazil svoji favoritki Nataši Pirc Musar oziroma, kot je dejal, “osebi, ki jo bo tudi sam volil, osebi, ki spoštuje človekove pravice, spoštuje pravno državo”. Glede na to, da je NPM tako velika zagovornica spoštljivega načina komuniciranja, je prav licemerno, da je po govoru župana, ki je pokal od sovraštva, ta veselo ploskala in se nasmihala.

Dvolična Jankovićeva poteza
Da je še očitneje, da je Jankovićev govor na slovesnosti bil bolj krinka kot resnični izraz empatije, govori dejstvo, da umrli izpod rok avtoritarnega režima v najdenih slovenskih grobiščih še do danes niso dobili dostojnega pokopa na Žalah. Spomnimo, da je Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč izrazila pričakovanje, da bo RS nadaljevala prizadevanja za uresničitev pravice do groba in spomina za vse smrtne žrtve vojnega in revolucionarnega nasilja.

Jama pod Macesnovo gorico

Komisija si že več let zaman prizadeva s pobudami, naj žrtve tega vojnega zločina in zločina proti človečnosti dobijo svoj grob v glavnem mestu Republike Slovenije. Prav z izkopom posmrtnih ostankov žrtev iz brezna pod Macesnovo gorico je ta pobuda toliko bolj utemeljena. Glavno mesto države namreč v svojem simbolnem krogu zajema vse narodove skrajnosti.

Tanja Brkić