fbpx

[Video] Nadškof msgr. Stanislav Zore: “Bližina je, ko si pogledamo v oči, četudi smo meter in pol narazen!”

Ljubljanski nadškof Msgr. Stanislav Zore (Foto: Zajem zaslona You Tube)

Na predvečer Božiča je v Temi dneva na Nova24TV nastopil tudi ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Z voditeljem oddaje Luko Svetino sta spregovorila o Božiču sredi epidemije, o razdvojenem slovenskem narodu, o tem, kako naj kristjani praznujejo Božič doma in o tem, kaj je prava solidarnost.

V četrtkovi Temi dneva je okoliščinam primerno gostoval tudi ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Z Luko Svetino sta spregovorila o napotkih kristjanom, kako se vesti med epidemijo in pri proslavi Božiča brez maše, nekaj pa tudi o razklanosti slovenskega naroda, resnični solidarnosti in pomenu tega, da sodelujemo in da krivca prepoznamo v virusu, ne v drugih ljudeh.

Bistvo Božiča ni načeto

Nadškof Zore je najprej naslovil stisko kristjanov, ki ne morejo k maši in dejal, da naj pripravijo doma na podoben način kot je pripravljeno v cerkvi, jaslice, kadilo, blagoslovljeno vodo. Z molitvijo naj se odprejo za Boga, ki prihaja. Bistvo Božiča z epidemijo ni načeto, proslavljamo prihod na svet odrešenika Jezusa Kristusa, v svetu, ki ga potrebuje, sprememba je le v tem, da je manj pozunanjenosti, česar smo se pa skozi leto že navadili.

Glede prehodov občinskih meja in obiskov sorodnikov je nadškof vernike pozval, naj tudi v teh primerih, iz solidarnosti do drugih, pazijo na vse ukrepe, na socialno razdaljo, in tako naprej. Virus se vede čudno in nikoli ne vemo, kdaj ga lahko ima kdo od nas.

O razdvojenosti naroda

O razdvojenosti naroda, ki se danes zdi večja kot kdaj koli, je nadškof spregovoril, da je škodljiva v mnogih ozirih. Škodi nam, da se ne povežemo in skupaj nastopimo proti virusu. Po drugi strani ta način delovanja v politiki, družbi, na forumih, preprečuje uporabo energije za ustvarjalnost.

Pred 30 leti smo Slovenci doživeli najbolj svetlo točko, plamen, ki tli od takrat, pa bi moral pridobivati na moči. Pozval je odgovorne, naj stopijo skupaj za naše ljudi in njihovo prihodnost. Dokler ne stopimo skupaj, dokler se ne poenotimo, v smislu, da evidentiramo virus kot glavnega krivca, potem pa vložimo vse skupne napore v zmago nad virusom, bo iskanje krivca med nami načenjalo našo človečnost, obenem pa ne bomo učinkoviti proti virusu kot bi lahko bili.

Resnična solidarnost

Virus bomo premagali, morda ne jutri, a ga bomo. Dotlej pa se moramo povezati v resnični solidarnosti, v skrbi za drugega, kristjani v molitvi za vse bolnike, umrle, obolele, žalujoče. Resnična solidarnost do naštetih in do zdravstvenih delavcev, ki nemalokrat z nadčloveškimi napori počnejo vse, kar je v njihovi moči, da ohranjajo življenja, naj se kaže v našem poenotenju in prepoznavanju virusa kot glavnega krivca. Za konec je nadškof Zore vsem zaželel še miren Božič.

Aleš Ernecl