fbpx

[Video] Nadzornik STA Cerjak: Ena izmed pogodb je sklenjena izrazito na škodo STA, nastala gospodarska škoda dosega najmanj četrt milijona evrov!

Član nadzornega sveta STA Radovan Cerjak (Foto: Nova24TV)

Član nadzornega sveta STA Radovan Cerjak je za Nova24TV povedal, da odkar je v nadzornem svetu STA (od oktobra lani) ima občutek, da se mu nadzor onemogoča. “Ko sem včasih zahteval določene dokumente, je bil vedno tisoč in en problem, da do teh ne bi mogel priti. Za primer vam lahko povem, da sem nekoč zahteval pogodbo o zaposlitvi za direktorja družbe, g. Bojana Veselinoviča. Ta pogodba nam je bila izročena na seji nadzornega sveta, po minuti, dveh vpogleda mi je že bila izpuljena iz rok. Podobno se je zgodilo s cenikom.” Cerjak poudarja, se na takšen način nadzora ne da vršiti.

Spomnimo. Časopis Večer je poročal, da je na torkovi seji nadzornega sveta STA prišlo do presenetljivega zapleta. V okviru seje na pobudo člana nadzornega sveta Radovana Cerjaka so dobili v vpogled pogodbo STA z Dnevnikom, ki nosi oznako poslovna skrivnost. Za vsakega izmed članov je bil pripravljen en izvod dokumenta, Cerjak pa naj bi dokument med razdeljevanjem spravil v svojo aktovko in sejo predčasno zapustil. To naj bi se zgodilo pred tem, ko je premier Janez Janša direktorja STA Bojana Veselinoviča pozval k odstopu. Spomnimo: Janša je zapisal, da je čas, da direktor kot politično orodje skrajne levice odstopi in odgovarja za svoja nezakonita ravnanja ter omogoči STA normalno delo in razvoj.

Direktor UKOM-a Uroš Urbanija je kot gost prvega programa Radia Slovenija razkril, da je UKOM že lani zaznal nenavadno finančno obračunavanje stroškov javne službe. V mesečnih poročilih, ki jih je direktor Veselinovič pošiljal na UKOM, naj bi se izkazalo, da mesečno vedno znova prikazuje za približno 5 tisoč evrov več stroškov, kot dobiva sredstev. Veselinovič naj bi tudi nadzornikom preprečeval vpogled v ključne dokumente, s tem pa onemogočil nadzor nad smotrno porabo sredstev javne agencije.

Član nadzornega sveta STA Radovan Cerjak je v oddaji Tema dneva povedal, da odkar je v nadzornem svetu STA (od oktobra lani) ima občutek, da se mu nadzor onemogoča. Za nadzor je po besedah Cerjaka nujno imeti material, da se lahko stvari preštudira in nato o stvareh argumentirano razpravlja. V povezavi s pogodbami, o čemer poroča Večer, je Cerjak povedal, da je zahteval, da se mu pred sejo nadzornega sveta izroči pogodbe, da bi jih lahko tako kot ostali nadzorniki pregledal, kar bi omogočilo tudi argumentirano razpravo. Pojavili so se namreč določeni zapisi v medijih, da STA favorizira nekatere naročnike in to je želel preveriti.

Cerjaku se zahtevane dokumentacije ni predhodno izročilo
Pet dni pred sejo je Cerjak od direktorja družbe zahteval, da mu dokumentacijo izroči. “To sem v vednost poslal tudi predsedniku nadzornega sveta z zahtevo, da on poskrbi, da pridemo do te dokumentacije. To je moja pravica in navsezadnje tudi dolžnost na funkciji, ki jo trenutno opravljam. Vse zadeve sem v vednost poslal tudi ostalim članom nadzornega sveta. Lahko vam povem, da je potem potekala korespondenca, ki je trajala do nedelje.” Rezultat je bil ta, da Cerjak dokumentacije ni dobil. “Namesto tega je predsednik nadzornega sveta Mladen Terčelj to mojo zahtevo razumel, kot neko pobudo in jo je uvrstil na dnevni red. Ko sem videl, da je dnevni red dopolnjen s tako imenovano mojo pobudo, sem zopet zahteval, da se nam pred sejo dostavi to dokumentacijo, da bomo lahko o tej točki govorili. Postavil sem rok do petka, nič od tega pa se seveda ni zgodilo.”

Foto: Nova24TV

Ko se je po besedah Cerjaka v ponedeljek začela seja nadzornega sveta, je uvodoma zahteval, da se ta točka da iz dnevnega reda, da se nadzornikom prej dostavi dokumentacija, da se s stvarmi seznanijo in šele potem argumentirano razpravljajo. “Na tak način, da se vam seji nek dokument, ki je najbrž precej obsežen dostavi, nato pa odvzame po minuti-dveh, se ne da vršiti nadzora. Tak dokument se tudi ne da preštudirati. S svojim predlogom nisem uspel. Predsednik Terčelj je pač zadevo proceduralno zapeljal in stvar je bila taka, da je bila ena izmed točk dejansko moja pobuda. Preden se je ta točka začela smo vsi nadzorniki dobili mape s to pogodbo. Sam sem svojo mapo takrat spravil in sem vsem povedal, ko sem vstal, da bom lahko o tem razpravljal šele, ko bom zadevo preštudiral.” To, da se pogleda pogodbo ni stvar petih minut, je jasen Cerjak. “Dve pogodbi sem vzel s seboj, preštudiral, ko sme videl vsebino, mi je postalo jasno zakaj je tak problem to pogodbo izročiti.”

Pogodba je bila sklenjena izrazito na škodo STA
“Kar se tiče vsebine pogodbe. Ko sem to stvar pogledal, sem prepričan, da je ta pogodba sklenjena izrazito na škodo STA. Po moji oceni je zaradi take pogodbe v času trajanje pogodbe za STA, ki je organizirana kot gospodarska družba, nastala gospodarska škoda v višini vsaj četrt milijona evrov.” Glede nadaljnjih korakov je Cerjak zatrdil, da o njim zaenkrat ne želi govoriti. Povedal je, da teh pogodb nima več. “Te pogodbe sem dostavil na institucijo, oziroma na naslove, za katere menim, da so za tovrstno stvar pristojni.” Glede na to, da nekateri namigujejo na povezavo in usklajenost med potezo Cerjaka in Janše, je Cerjak zatrdil, da se sam nikakor z Janšo ni pogovarjal o ničemer glede STA. “Odkar je Janša predsednik vlade, se z njim nisem srečal.  S tem premier zagotovo nič nima, gre zgolj za slučaj.”

Na STA naj bi obstajala posebna kasta, ki naj bi delala v spregi z direktorjem
“V zvezi s plačami na STA lahko povem, da so se name obrnili nekateri zaposleni, pri čemer jih ne bom poimenoval poimensko, ki so mi povedali, da naj bi bili določeni ljudje na STA ekstra nagrajeni, oziroma naj bi obstajala posebna kasta, ki naj bi delala v spregi z direktorjem. Ali je to res, ne vem. Iz tega razloga sem zahteval tudi dokumentacijo o plačah vseh zaposlenih.” To dokumentacijo je sicer septembra zahteval tudi UKOM, ki je ni dobil v vpogled. Cerjaku so sporočili, da bi dokumentacijo lahko pregledal, ampak na samem mestu  STA, brez možnosti, da bi se karkoli zapisal, fotografiral. “To zame ni ogled, ker jaz si 80 plač za 2-3 leta nazaj preprosto ne morem zapomniti. Kot nadzornik imam dolžnost, da opravljam svoje delo v smislu tega, da se vrši nek nadzor nad družbo. Morate vedeti, da v tem primeru odgovarjam z vsem svojim premoženjem. Takšno delo pač mislim resno opravljati in sem ga opravljal resno. Če mi je stvar onemogočena, ne morem ničesar. V zvezi z onemogočenjem sem določene naslove o tem obvestil, kar vedo tudi nadzorniki. Javno pozivam gospoda Veselinoviča, da se sooči z mano v kateremkoli studiu, če je pripravljen na argumentirano razpravo,” je še poudaril.

Nina Žoher