fbpx

[Video] Namesto, da bi se jim opravičil, je radikalec Brglez v Evropskem parlamentu tako rohnel nad Italijani!

Milan Brglez (Foto: posnetek zaslona)

Tudi letos so skrajni levičarji ob italijanskem dnevu spomina na fojbe izkoristili priložnost za potvarjanje zgodovine in poveličevanje Tita in partizanov. Pri tem so jih dodatno podžgali plakati CasaPound, ki pravzaprav niso širili sovraštva, ampak so izpostavili za slovenske neokomuniste kruto resnico, da so bili Tito in partizani pač zloglasneži in zločinci. Potem, ko sta se lansko leto v središče pozornosti prerinila zloglasna Tanja Fajon in Kardeljev vnuk Igor Šoltes, je letos glavno vlogo prevzel radikalec Milan Brglez, ki je, namesto, da bi se jim opravičil, zardel in si zaželel od sramote ugrezniti v zemljo, v Evropskem parlamentu zarohnel nad Italijani. Ob tem je CasaPound opisoval kot fašistično in skrajno desničarsko gibanje, pa čeprav so dejansko socialisti in tako torej Brglezovi somišljeniki. Razen glede odnosa do Tita bi se lepo ujeli v večini programskih točk, dodatno pa jim je skupno poveličevanje bandita Cheja Guevare. Slovenski komunisti so sicer v enem mesecu pomorili več Slovencev kot fašisti v vseh letih, v fojbah pa je šlo za sodelovanje slovenskih in italijanskih komunistov pri klanju na razredni osnovi, pri čemer nikakor ni bilo prizanešeno niti Slovencem, niti Judom!

Tudi letos so po tradicionalni slovesnosti ob italijanskem dnevu spomina na fojbe slovenski skrajni levičarji izkoristili priložnost za poveličevanje zločinov partizanov, ob tem pa so jih še dodatno podžgali plakati gibanja CasaPound, ki so predstavili resnico: “Titovi partizani, zločinci in morilci.” Ni trajalo dolgo, preden se je na dogajanje odzval tudi radikalec Milan Brglez, ki je v Evropskem parlamentu takole zarohnel nad Italijani: “Antisemitizem, rasizem in sovraštvo so pojmi, ki so se v zgodovini, žal tragični, evropski in svetovni, napolnili s pomenom, vendar pa so danes pomembni predvsem zato, da prepoznamo, poimenujemo in obsodimo sodobne oblike tovrstnih pojavov zato, da bi jih lahko preprečevali.”

Namesto, da bi se opravičil, zardel in si zaželel od sramote ugrezniti v zemljo, je obsodil plakate, ki so sporočali za komuniste kruto resnico
Namesto, da bi se kot predstavnik Socialnih demokratov, pravne naslednice Zveze komunistov Slovenije, opravičil, zardel ter si zaželel od sramote ugrezniti v zemljo, je nadaljeval z rohnenjem: “V današnji Evropi je mogoče zmotno prepričanje, da je to odvisno zgolj od avtoritarnih voditeljev, ki vsiljujejo, manipulirajo ljudi. Dejansko pa lahko velik požar povzroči šop vžigalic, stereotipov, predsodkov, ki temeljijo na nacionalni osnovi. Tako so se denimo včeraj v Italiji, na območju, kjer živi avtohtona slovenska narodna skupnost, pojavili številni neofašistični napisi, za katere pričakujem, da jih bodo italijanske oblasti obsodile in ustrezno reagirale na ta skrajno desni pojav. Vsekakor ni potrebe oziroma ima evropska politika veliko odgovornost, da zatre vsako obliko nestrpnosti.”

Foto: družbena omrežja

CasaPound so ideološki somišljeniki radikalca Brgleza in SD, oboji častijo bandita Cheja Guevaro
Kljub temu, da je gibanje CasaPound resnično skrajno in so njihova siceršnja stališča obsojanja vredna, z omenjenimi plakati niso širili sovraštva, pač pa so zgolj izpostavili dejstvo, da so bili Josip Broz Tito in njegovi partizani navadna teroristična banda, ki pa ni klala le v Italiji v sodelovanju s tamkajšnjimi komunisti, pač pa tudi na slovenskih tleh, kjer so brutalno umorili prek 100 tisoč žrtev. Pri tem je bizarno še, da skrajnež Brglez gibanje CasaPound vztrajno skuša prikazati kot fašistično in skrajno desničarsko, čeprav gre pravzaprav za bando socialistov. Še več, pripadniki gibanja CasaPound so pravzaprav ideološki somišljeniki Brgleza, razen v odnosu do Tita bi se strinjali v precej programskih točkah, prav tako pa oboji častijo zloglasnega bandita Cheja Guevaro. Kot smo na Nova24TV že poročali, je bil Guevara med drugim hladnokrvni morilec, terorist, sovražnik istospolno usmerjenih in rasist.

Foto: družbena omrežja

SD bi se kot nasledniki ZKS, ki so pomorili prek 100 tisoč žrtev, morali opravičiti
Lansko leto sta se sicer v takšnem času z napadi na Antonia Tajanija najbolj sramotila zloglasna levičarska evropska poslanka Tanja Fajon in evropski poslanec Igor Šoltes, sicer vnuk Edvarda Kardelja, ki je Borisu Kidriču osebno naročil, naj pospeši z umori razrednih sovražnikov.

O Kardeljevih zločinih oz. ukazih, ki so botrovali zločinom, obstajajo pisni dokazi. Foto: Arhiv Nova24TV.

Takrat smo za komentar prosili uglednega zgodovinarja dr. Staneta Grando, ki je med drugim povedal, da kljub temu, da so bili med žrtvami fojb, pa Granda meni, da noben poboj ni opravičljiv: “Če bi bili trdni v svojem prepričanju, bi organizirali procese, tukaj pa je šlo za vrsto drugih zadev. Koliko je bilo tukaj etničnega motiva, si ne bi upal trditi, ker dejstvo je, da so oni tudi Italijane mobilizirali v svoje vrste, če pogledamo vpliv Neslovencev iz Tržiča. Ni bilo toliko na nacionalni osnovi, kot pa na razredni osnovi. Dejstvo pa je, da so bili ravno zato tudi Slovenci in Hrvati žrtve tega.”

To, da so najbolj glasni prav pravni nasledniki ZKS, je Granda komentiral sledeče: “Popolnoma jasno je, da so oni najbolj ostri, saj so njihovi ljudje izvršili te poboje. Oni se na primer od Kraigherja niso nikoli distancirali, prav oni so glede tega najbolj na udaru. Mi, Slovenci, se kot narod nimamo kaj opravičevati za poboje, tudi se nima kaj opravičevati Republika Slovenija za to, pač pa se mora ta stranka opravičiti in se potrkati po prsih ter reči: mea culpa. To je bilo pač njeno vsakodnevno delo in fojbe so samo bolj množična oblika tistega, kar zdaj odkrivajo na Goriškem, kjer ni bilo nobene revolucije, pač pa so prav tako pobijali ‘nevarne’ ljudi.”

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša pa je v odzivu na takratne izjave premierja Marjana Šarca zapisal, da “zgodovino potvarja on. Je očiten primer, ko ena skrajnost hrani drugo.” Poudaril je še: “Fašizem je bil dejstvo, njegovi okrutni zločini razkrinkani. Mussolinija so Italijani sami obesili. Slovenski komunisti pa so v nekaj mesecih pobili več Slovencev kot fašisti v 20 letih.”

Tudi Granda se je strinjal in ponovno poudarja odsotnost sojenja: “To vsekakor drži, dejstvo pa je tudi, da jim sploh niso sodili. Še danes ne moremo zanemariti, da je general Cerutti, ki je odgovoren za zločine na Dolenjskem, za roško ofenzivo itd, da ga Ivan Maček Matija omenja kot ‘dobrega starega Ceruttija’. Vprašati se moramo, zakaj so te italijanske zločince, ki so po Dolenjskem in Notranjskem povzročili toliko gorja, po vojni izpustili in potem celo paktirali z njimi. To so prava vprašanja!”

dr. Stane Granda

Tudi zgodovinar Podbersič poudaril glavno vlogo ideologije pri fojbah
Znani zgodovinar  dr. Renato Podbersič ml. pa je v svojem članku na portalu Časnik zapisal, da “je potrebno poudariti, da se aretacije in umori niso dogajali na etnični ravni, ampak je bil odločilen ideološki, to je razredni pristop.” Depeša, ohranjena v Arhivu Republike Slovenije, ki jo je 1. maja 1945 iz CK KPS prejel Kraigher, od marca 1945 tudi politični sekretar oblastnega komiteja KPS, tajnik pokrajinskega odbora OF in podpredsednik Pokrajinskega narodnoosvobodilnega odbora za Slovensko Primorje, se je glasila: “Takoj čistiti, toda ne na nacionalni bazi, temveč na bazi fašizma.” Podbersič je o tem še zapisal: “Zato v fojbah ne ležijo samo pobiti Italijani (in Furlani) ter nemški vojaki, ampak najdemo med njimi tudi žrtve slovenskega, hrvaškega in še kakšnega rodu, ki jih je nova revolucionarna oblast smatrala za svoje dejanske ali namišljene idejne oz. razredne nasprotnike. Med vsemi pa najdemo celo pet žrtev judovskega rodu iz Gorice.”

Zgodovinar Renato Podbersič (Slika: SDS)

Rok Krajnc