fbpx

[VIDEO] Nataša Pirc Musar obsoja “sovražni govor”, ko je govora o njenih pregrešno dragih torbicah. Ko se je Janši resnično grozilo, je ostala tiho

Nataša Pirc Musar (foto: sta)

“Neodvisnim kandidatom ni lahko, a jaz se tudi zato borim naprej,” je med drugim zapisala na Twitterju predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar. Njen “ironični” zapis je bil odziv na izstop Gregorja Bezenška iz predsedniške tekme, za ta korak se je namreč odločil zaradi resnih groženj, ki jih je Musarjeva na RTV primerjala z “grožnjami, ki jih je bila tudi sama deležna” – če so komentarji v zvezi z njeno telesno težo in dejstvo, da si lahko privošči hudo drago torbico sploh grožnje.

V izjavi za 24ur je Nataša Pirc Musar ob odstopu Gregorja Bezenška zatrdila, da se “nikomur v Sloveniji ne bi smelo groziti”. Britanci bi temu rekli “lip service” oziroma besedna usluga, to namreč v konkretnem primeru z NPM pomeni, da kandidatka nekaj javno podpira ali odobrava, dejansko pa za to ne stori ničesar. V konkretnem primeru je to njeno neodobravanje groženj licemerno, saj kot “velika zagovornica pravne države in človekovih pravic” ni storila absolutno ničesar, ko so v času Janševe vlade nekdanjemu premierju stalno grozili.

Potem ko je predsedniški kandidat Gregor Bezenšek mlajši sporočil, da odstopa od predsedniške kandidature zaradi groženj in pritiskov nanj in na njegovo družino, se je vprašanje o grožnjah predsedniškim kandidatom razvila tudi na soočenju kandidatk in kandidatov na javni televiziji. O grožnjah Bezenšek sicer ni želel podrobneje govoriti, neuradno pa so mu grozili nasprotniki cepljenja proti covidu-19. Kandidati na soočenju so med drugim povedali, da so se tako kot Gregor Bezenšek ml. že soočali z grožnjami, o tem pa je spregovorila tudi kvaziborka za pravno državo in človekove pravice Nataša Pirc Musar, ki je grožnje ostro obsodila, prav tako pa je izkoristila priložnost, da samo sebe predstavi kot žrtev, “deležna sem bila mnogo grdih besed, da sem debela, imam drago torbico … Tega sem že malo vajena in ignoriram,” je dejala. Pa so to res grožnje?

Pa vendar je njenemu “obsojanju” groženj malce težko verjeti glede na to, da je bila v času Janševe vlade, ko so nekdanjemu premierju stalno grozili, popolnoma tiho. Kje je bila takrat, da bi tiste grožnje obsodila, sploh ker vemo, da se v javnosti želi prikazati kot “velika borka za človekove pravice”? Hmm, @nmusar sem gledal tvojo izjavo na @24UR. Ob odstopu Bezenška “nikomur v Sloveniji se ne bi smelo groziti”. Me zanima, če isto razmišljaš tudi po zadnjih 2 letih ko so vsak petek grozili @JJansaSDS ?“, se je na njeno licemerno izjavo odzval eden od uporabnikov Twitterja.

Spomnimo, da je bil Janša v svojem mandatu neštetokrat tarča raznih groženj in žaljivk, njemu in njegovi ženi so celo grozili s smrtjo. Podobnih groženj s smrtjo  pa je bil v preteklosti deležen že precej, tudi v pismu, naslovljenem na poslansko skupino SDS februarja letos, eno pa so na stranki dobili tudi januarja, v katerem mu je pošiljatelj predlagal, naj se ustreli. Najbolj odmeven primer doslej je bila grožnja Janši z likvidacijo, ki jo je, kot se je izkazalo pozneje, junija 2006 v službenem času in s službenega računalnika poslal pomočnik komandirja policijske postaje Središča ob Dravi. Epiloga primer ni dobil, ker je sodišče leta 2010 ugotovilo, da je zastaral, policist pa se je vrnil na delovno mesto.

Odgovor Pirc Musarjeve na grožnje Janši je bil molk. (Foto: Twitter)

Na Bezenškov odstop od kandidature pa se je tokrat prva odzvala ravno Nataša Pirc Musar, ki je na Twitterju zapisala, da obžaluje njegov izstop iz predsedniške tekme. “Obžalujem izstop korektnega in neodvisnega kandidata, ki je ne le prvi zbral podpise, ampak marsikoga pozitivno presenetil z izdelanimi stališči in tehtnimi mnenji, ki jih je razgrnil na soočenjih prejšnji teden. Neodvisnim kandidatom ni lahko, a jaz se tudi zato borim naprej,” je zapisala Pirc Musar.

Tanja Brkić