[VIDEO] Ne vem! Ne spomnim se! Res ne vem! Poglejte si, kako je videti diagnoza bančna demenca

Foto: YouTube

Gospod predsednik, tega se pa ne spomnim,” je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo o bankah ponavljal dolgoletni bančnik v NKBM Alojz Jarc, ki je opravljal funkcijo direktorja naložb v banki. Na podlagi priloženega videoposnetka lahko vidite, da Jarc, tako kot mnogi drugi bančniki, kronično oboleva za t. i. bančno demenco, saj se ne spomni popolnoma ničesar. 

Pred Preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, ki jo vodi poslanec SDS dr. Anže Logar, je v začetku tedna pričal Alojz Jarc, nekdanji izvršilni direktor za gospodarske družbe in član, občasno tudi predsednik kreditnega odbora v NKBM. Pričati bi moral tudi Ivan Vizjak, nekdanji član nadzornega sveta v NKBM ter nekdanji direktor podjetja Pom-Invest in njegov največji delničar, ki je leta 2012 zaradi večmilijonskih dolgov končalo v stečaju, vendar je v njegovem imenu od nekoga tretjega med zaslišanjem prve priče prišlo opravičilo.

Pojasnite, zakaj je NKBM izgubila kar 36 milijonov evrov?
Alojz Jarc je v Novo Kreditno banko Maribor prišel kot pripravnik leta 1975 in v njej ostal vse do decembra 2012, ko se je upokojil. Predsednik preiskovalne komisije dr. Logar je Jarca zasliševal predvsem o dveh večjih poslih, prek katerih je NKBM skupno izgubila kar 36 milijonov evrov. Pri prvem poslu je banka zaradi kreditov, ki jih je podarila družbi Aktiva Darka Horvata, izgubila kar 27 milijonov evrov. Čeprav so strokovne službe na sejah kreditnega odbora Jarca kot člana večkrat opozarjale na visoka tveganja, slednji njihovih pripomb ni nikoli upošteval. “Našli nismo niti enega predloga glede podelitve kredita, za katerega bi vi osebno glasovali proti,” je razkril Logar. Jarc se je pričakovano branil z argumenti, da se posameznih primerov v svoji večdesetletni karieri v banki pač ne spomni. “Gospod predsednik, tega se pa ne spomnim,” je ponavljal ob vrsti različnih vprašanj glede podeljevanja kreditov in glede posameznih poslov, ki jih je banka podpirala. Takšnemu sprenevedanju je težko verjeti, a seja preiskovalne komisije v hramu demokracije in spodnji video prikazujeta zgovoren primer, kako vam lažejo, kradejo in, kot smo videli v aferi IranNLBgate, tudi financirajo terorizem.

Na kreditnih odborih banke vedno glasoval za podelitev kreditov 
Podobno je bilo tudi v drugem odmevnem projektu, kjer je NKBM zaradi slabo zavarovanih kreditov izgubila devet milijonov evrov. Šlo je za projekt Bili galeb, v katerem je banka v okolici Zadra nameravala na prestižni lokaciji zgraditi šest blokov s 400 stanovanji, čez čas pa se je izkazalo, da je banka kupila zemljišče v kamnolomu, ki ni imelo gradbenega dovoljenja in je bilo pravzaprav smetišče. Dr. Logar je razkril, da imajo bližnji prebivalci zaradi te nasedle naložbe še danes velike težave, saj letno za odvoz odpadkov plačajo dva milijona evrov, čeprav niso lastniki zemljišča. “Sem imel tako v glavi, da se je prikazoval ta projekt kot dober in se bo ustvarila ena razlika s preprodajo zemljišč,” je bilo vse, kar je lahko pojasnil Jarc.

Tudi sicer Jarc o razlogih, zakaj je glasoval za nekatere druge odobritve kreditov, čeprav več kot očitno sploh ni poznal projektov, ni znal povedati praktično ničesar, čeprav je, kot že omenjeno, vedno glasoval za podelitev kreditov na kreditnih odborih banke. Dejstvo, da je določen kredit danes na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) oz. t. i. slabi banki, pa po besedah Jarca še ne pomeni, da je bilo njegovo glasovanje za ta kredit tudi zares slabo.

Ivan Vizjak, ki bi moral pred preiskovalno komisijo, nenadno zbolel
Še pred koncem zaslišanja Alojza Jarca je predsednik preiskovalne komisije dr. Logar prejel elektronsko sporočilo od osebe, družinsko povezane z Ivanom Vizjakom, ki je poslala opravičilo za odsotnost Ivana Vizjaka. V sporočilu je bilo zapisano, da je bil Ivan Vizjak pred kratkim sprejet na urgenco in da se mu je zdravstveno stanje nenadoma poslabšalo, zaradi česar ne bo mogel pričati pred preiskovalno komisijo. Komisija je sklenila, da bo, tako kot je običajno, zahtevala predložitev zdravniškega opravičila kot potrditev omenjenih navedb, če pa komisija zdravniškega opravičila ne bo prejela, se bo odločila za prisilno privedbo omenjene priče.

N. Ž.

 • Olga_10

  Kako je lahko direktor nekdo, ki ne samo, da se “nič ne spomni”, ampak še prebrati ne zna tega, kar so mu njegovi napisali?? Svojo sposobnostjo branja je odličen kandidat za DESUS-ovega poslanca… Tudi oni ne znajo brati z lista…

  • KIKI

   Kako? On je “njihov” in pika!

  • samotoje

   Stavim, da tale Jarc tudi nima sošolcev.

   • rabbit

    Kako bi imel sošolce, ko je pa vse kupil kot Jankovićev Jurček zato so tudi odgovori zelo podobni ta se ne spomni Jurček je pa govoril odgovor enak prejšnjemu.

 • Ana Job

  Demenca v politiki je hudo nalezljiva stvar.

 • Asterix in Obelix

  Četrtek, 22. 5. 2014; 13.23 , osveženo: 2 meseca, 1 teden DELI Z OSTALIMI:
  Megainvesticije bogatega Katarja v Evropo
  Katarska vladajoča družina kupuje deleže najboljših podjetij v Evropi, saj se zaveda, da bo denar od nafte slej ko prej presahnil. Zadnja večja investicija Katarcev je bila v največjo nemško banko.

  1 / 3
  Foto: Reuters

  2 / 3
  Foto: Reuters
  Brez očal in kontaktnih leč Brez očal in kontaktnih leč
  http://www.okc-pfeifer.si/
  Korigiramo tako plus kot minus dioptrijo. Pridite na pregled!
  Deutsche Bank (DB) potrebuje denar. Največja nemška banka je napovedala, da namerava zbrati osem milijard evrov svežega kapitala. Zvišanje kapitala v vrednosti okoli četrtine trenutne borzne vrednosti banke je drugo največje v njeni zgodovini. Banka se želi pred stresnimi testi okrepiti in si zagotoviti, da bo njen kapital odgovarjal tako trenutnim kot tudi prihodnjim zahtevam regulatorjev ter banki omogočil rast. Prvi sveženj denarja je DB našla tam, kjer ga imajo v izobilju – v Katarju.

  Za šest odstotkov skoraj dve milijardi evrov Katar je ponovno priskočil na pomoč eni največjih evropskih bank, vladajoča katarska družina Al Thani pa je sklenila nov velik posel: za 1,75 milijarde evrov je kupila šest odstotkov največje nemške banke. Dogovor je bil preprost: katarska kraljeva družina bo dolgoročno postala največji posamični delničar DB, a se v njeno vodenje ne bo vmešavala, prav tako ni dobila sedeža v upravnem odboru.

  Puščavska država z okoli dvema milijonoma prebivalcev je obogatela zaradi nafte in plina. Del dobička, okoli 36 milijard evrov letno, se steka v državni sklad Qatar Investment Authority (QIA), ki prek Katarskega holdinga investira v različne dejavnosti, v zameno pa pričakuje velike donose.

  Kaj vse ima Katarski holding? Seznam je dolg in vključuje široko paleto dejavnosti in držav, od nogometa, mode, medijev, industrije, energetike, bank, letališč …, in to v Angliji, Franciji, Nemčiji in drugih državah.

  Katar vlaga tudi v plinovode, avtoceste, pristanišča. Katarci imajo manjše deleže tudi v draguljarni Tiffany’s, francoski modni znamki Louis Vuitton in industrijskem koncernu Siemens, oče zdajšnjega emirja pa je finančno pripomogel k ustanovitvi televizijske hiše Al Džazira. Skupne investicije znašajo 136 milijard evrov, prihodki države, ki ima najvišji dohodek na prebivalca, pa iz leta v leto rastejo.

  Emir dal denar za ljubljansko džamijo Lani poleti se je v puščavski državici na vzhodu arabskega polotoka, ki živi od nafte in plina, menjala oblast. Menjava je minila mirno; 61-letni šejk Hamad Bih Khalifa Al Thani, ki je leta 1995 z državnim udarom, a brez prelivanja krvi s prestola vrgel svojega očeta, se je umaknil v korist svojega četrtega sina, 33-letnega Tamima Bih Hamada Al Thanija. Hamad Al Thani je moderniziral državo, med drugim pa je prispeval denar tudi za gradnjo džamije v Ljubljani.

  Osebna šejkova investicija Družina, ki Katarju vlada že 150 let, ima številne člane. Eden njih je tudi Hamid bin Jasim Al Thani (znan kot HBJ), ki je osebno investiral v Deutsche Bank. V arabskem svetu velja za spornega (nekdanjega) politika, na Zahodu pa polni naslovnice časopisov s svojim luksuznim življenjskim slogom. V svoji politični karieri, ki se je začela leta 1989, je vodil različna ministrstva, bil je tudi predsednik vlade in zunanji minister. Arabski mediji pišejo, da je premoženje družine v končni fazi premoženje države, tako da skoraj dve milijardi za vstop v Deutsche Bank nista bili težavni.

  Tokrat banki na pomoč ni priskočil QIA, temveč investicijski holding Paramount Holding Services, ki je v lasti nekdanjega premierja šejka HBJ. Hamid bin Jasim Al Thani je izgubil svoj položaj v QIA lani poleti ob menjavi oblasti, vendar pa ima dovolj lastnega bogastva, da si je lahko privoščil šestodstotni delež v DB.

  “Prvi razlog za posel je denar” Nakup deleža v DB ni bil prvi večji posel katarske kraljeve družine v Nemčiji. Leta 2009 je Katar postal tretji največji delničar Volkswagna. Kot premier je tedaj odpotoval v Nemčijo, kjer so sklenili posel. “Prvi razlog za ta posel je denar,” je povedal. Katar želi odpreti čim več novih denarnih virov za čas, ko bodo prihodki od nafte presahnili.

  Kadar so evropske banke v težavah, se pogosto obrnejo na Katarce. Ti so v preteklih nekaj letih sklenili podobne dogovore že z bankami Barclays, Credit Suisse, Dexia, KBL in grško banko Alpha. Katarci so leta 2008 priskočili na pomoč bankama Credit Suisse in Barclays, ko sta ob začetku krize prosili za kapital. Katarska finančna injekcija je tej državi zagotovila 8,9-odstotni delež v Credit Suisse in 12,7-odstotni delež v Barclay, do danes pa sta se ta deleža znižala na okoli sedem odstotkov. Katar je v Barclays vložil 7,5 milijarde evrov, ko je banki grozila državna pomoč. Dogovor je tej bližnjevzhodni državici prinesel okoli 2,1 milijarde evrov dobička. Tudi v primeru DB si Katarci po opravljenem stresnem testu obetajo lep dobiček.

  Ne osvaja sveta “Katarski emir ne želi osvojiti sveta, samo ugodno kupovati. Gre samo za to, da Katar dobi ugodne pogoje za nakup strateških delov v podjetjih,” je povedal bankir, ki je nekajkrat sodeloval s Katarskim holdingom.

 • učko

  Kako lepo se delajo norca iz tega Anžeta. Zakaj pa ne !

  • Franc Vidrih

   Samo norci se delajo norca!

 • totex39

  Po buč bi prevaranta moral z kijem udariti pa bi se spomnil.

 • črnaovca

  Malo se norčujeo malo se posmehujejo ker vedo da jim nihče nič ne more zaradi zanesljivih botrov ki jim ščitijo hrbet

 • Vojteh Dovč

  Demenca v politiki je hudo nalezljiva stvar. pa glih tle bi lahko bili TIHO sej ga mate med vami.ki ne ve ,se ne spomne itd od kje mu kolko že. njokoti

 • Aton

  Saj je enostavno. Imel je lepo službo in lahko je kimal. Če ne bi, bi kot SP prodajal posodo po terenu. Danes pa ne upa brskati po spominu. Pri nas se zgodi toliko nesreč.

 • Prle

  Pravzaprav stranka Ivana Janeza ni nič boljša, denar, ki ga dobijo za plačevanje pisarn v Slo, morajo dajati Ivanu Janezu, kot odškodnino, da so lahko tam, kjer so. Ivan pa res zna.

 • Kučko pod pručko

  Preklete barabe komunajzarske. Lopovi kleptomanski.

  A se ne spomni? Nič zato, v arest z njim, pa toliko časa naj bo brez hrane, da se bo spomnil. Bo že zapel kot ptiček na veji. So pa še druge metode, kako se takim dementnežem spomin povrne v trenutku. Veliko jih je od krutih pa do nadvse krutih!!!

 • RATATA

  Takole matrat zgaranega upokojenca pa ni lepo. Predolgo traja zasliševanje in to čisto po nepotrebnem. Take stvari se rešujejo po hitrem postopku – obrnjeno dokazno breme…. in hitro bi se vse razčistilo.
  Tako bodo pa upokojeni bančniki kupovali parcele, gradili hiše po gorenjskem, kupovali apartmajske hiše ob morju in vsak mesec za dva tedna potovali na exotične destinacije. Neporabljivo mnogo so si prigoljufali!

 • Franc Vidrih

  Gospod Pavle Koder mora na Dobu prestajati, po nedolžnem, zaporno kazen, ker ima dober spomin, o dogajanju v ELANU

 • Vrhovni sodnik

  Zaradi vse večje demence med banksterji in skrbi za njihovo zdravje, predlagam zamenjavo vseh.

 • Janez

  ČESTITKE !
  ODLIČNEMU POSLANCU GOSPODU DR. A. Logarju !
  Poleg
  dosedanjih – ttudi primer današnjega preiskovanca

 • samotoje

  Pravi užitek je gledati in poslušati, kako se barabe gangsterske smešijo in zvijajo, Logar pa jih mirno opazuje in analizira. Kot gledaš muho, preden jo pohodiš. S takimi lopovi se pač tako dela.

  • Vojteh Dovč

   KDAJ PRIDE PA TALE NA VRSTO???Specializirano tožilstvo je v finančni preiskavi (ta je bila odrejena septembra 2013, končana marca 2015) pregledalo premoženje Janeza Janše, njegove žene Urške Bačovnik Janša, brata Rajka Janše in sestrične Janševe soproge Nataše Pajenk, ki je kot bančnica skrbela za bančne posle družine Janša, in v njej ugotovilo razliko med realnimi prihodki in dejansko porabo. Tožbo za skoraj 400.000 evrov domnevno nezakonito pridobljenega premoženja je vložilo zgolj zoper predsednika SDS, v njej pa zahteva, da se mu odvzame več nepremičnin v Bovcu, polovico stanovanja v Mesarski ulici v Ljubljani, hišo in gospodarski objekt v Ložnici pri Velenju, osebni avtomobil volvo XC70 in drugo imetje v vrednosti 53.415 evrov.

 • Zima prihaja

  Cool
  Jaz se ne bom spomnil niti kako mi je ime kaj šele kdo sem .

  • tarantela

   Če mi daš majhen del fičnikov, bom pričala, da se res ne spomneš. he-he…

 • zokispoki

  Ocitno imamo zelo veliko dementnih debilov v nadzornih svetih, in drugih vodilnih pozicijah nasih udbo bankomatov !

 • Brutus

  Enostavno! Če se nič ne spomn ijo, je to znak napredovane demece, zato jih je v izogib povzročanja škode tudi v bodoče treba suspendirati iz njihovih delovnih mest in jih poslati na zdravljenje v ustrezne ustanove ali v domačo nego!

 • Franjo Trojner

  Prejšni fsrani totalitarni režim, sistem in nenačelna vzgoja doma je uničujoča kombinacija za štancanje nenačelnih, nespodobnih, nesposobnih kadrov, ki sproti uničujejo prav vse čegar se dotaknejo. Vsem tem posrancem je skupno, da vladajo z trdo roko in zmeraj mimo vseh etičnih, moralnih načel in zakonodaje. Ko pa izgubijo politično moč in s tem svoj visok položaj v družbi in jih doleti mračna preteklost, pa vsi prestrašeni in posrani izgubijo spomin in se ničesar več ne spomnijo. Reve v vseh ozirih so vsi ti posranci, ki so na vrhuncu svoje moči delali z ljudmi, etiko, moralo in zakonodajo, kot svinja z kurbusom, zdaj, ko pa se gre za njihove riti, usodo pa jokajo, kot majhne punčke in cvilijo, kot podgane. Same mone so ti posranci, po strahu in dreku zaudarjajo, smrdijo, smrdijo………

 • toxico

  ta je tok zabit da se resnično ne spomne kako naj ve če sploh ne ve kaj je delal

 • tarantela

  Še eden, ki se na spomni! Tudi IJJ se pred KPK ni spominjal nekaterih stvari. Sicer pa je naše zdravstvo 100% zasedeno z “bolniki”, ki so vpleteni v razne lumparije.

 • hribovc
 • lili pili

  Enako je jecljal tudi ijj ko je pojasneval od kod mu premozenje, pa saj so vsi isti pri koritu se nazrejo polj pa vse pozabijo, fuj…

 • Coeus

  Poslusajte, kako je slisati diagnoza financne demence :D

  https://www.youtube.com/watch?v=Z-JpznxOfeo

 • Primosio

  Če bi se dr. Logar rodil kakšnih 50 let prej, bi bil izvrsten udbovski izpraševalec. Očitno je, da mu to delo leži.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!