fbpx

[Video] Nekdanji minister Gorenak: “Zaradi Golobovih napovedi se je že povečalo število ilegalnih migracij”

Nekdanji minister za notranje zadeve in državni sekretar Vinko Gorenak (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

Novi predsednik vlade dr. Robert Golob ima veliko večjo prednost pred Janezom Janšo zato, ker prihaja iz levega političnega pola, od koder prihaja največ nasilnih protestnikov. Njemu se tako ni treba posluževati prisilnih sredstev, kar po oceni nekdanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka koristno uporablja sebi v prid pri izvajanju svoje politike. To pa bi se lahko odrazilo v povečanem številu ilegalnih migracij. “Že danes, ko je napovedal rušenje ograje na južni meji /…/, to seveda pomeni zeleno luč, vabilo, da se je število migrantov iz muslimanskih svetov dramatično povečalo. Tudi za naprej je pričakovati, da se bo to dogajalo,” pojasnjuje Gorenak.

Novi vladi mediji jedo iz roke, saj bomo po odhodu Janeza Janše zopet spremljali medijske medene mesece ali celo medena leta. “Oblast kvari absolutno brez nadzora medijev, zato je pot do absolutnosti precej krajša,” je poudaril nekdanji zunanji minister in poslanec SDS Anže Logar. Slednji je še sklenil, da je prednost merljivih ciljev tudi to, da bodo na koncu mandata dr. Roberta Goloba lahko primerjali vse kazalce.

Logar še ocenjuje, da če bodo kazalci ostali na ravni, kot so danes, bodo poleg medijskih pohval na koncu deležni tudi njihovih. Po mnenju Vinka Gorenaka je Golobovo vladanje v dveh svetovih – strokovnem in političnem – slabo, saj ima slednji v svoji ekipi kar nekaj političnih mačkov in izkušenih ministrov. Po njegovem mnenju so ti, med drugim tudi nekdanji predsedniki vlad, padli v nek politični kotel, ki ga niso vajeni. “Niso vajeni politične komponente,” ocenjuje.

Pravi, da je na sestavo koalicijske pogodbe precej vplivala Levica. Nekateri Golobovi volivci znajo biti razočarani, saj je ta v svoje vrste povabil tudi tiste, ki na volitvah niso poželi podpore. O Golobovi napovedi umika ograje na južni meji pa pravi takole: “Že danes, ko je napovedal rušenje ograje na južni meji /…/, to seveda pomeni zeleno luč, vabilo, da se je število migrantov iz muslimanskih svetov dramatično povečalo. Tudi za naprej je za pričakovati, da se bo to dogajalo.”

V času levih vlad ni nasilnih protestov
Gorenak še meni, da je za novo vlado povsem prikladno, da je proti ukrepom policije, kot so vodni topovi in solzivci, saj dejansko nasilnih demonstracij v času levih vlad ni. “Tega posla ga. Bobnarjeva, šef policije ali vlada ne bodo imeli,” je obrazložil in pristavil, da se nasilne demonstracije dogajajo v desnih vladah. To je namreč njihov kapital, ki ga vlagajo v jutri. “Takoj ko bo nastopila nova vlada, je to vabilo vsem kolesarjem in protestnikom, pridite, saj vas bomo mi oprostili. Tako se ne dela,” pravi.

Političarka Tatjana Bobnar se v javnosti predstavlja kot apolitična strokovnjakinja. (Foto: STA)

Meni tudi, da je nova notranja ministrica Tatjana Bobnar kompetentna za to mesto, med drugim se strinja z nekaterimi njenimi pogledi. Po drugi strani pa pravi, da so njeni nekateri pogledi in napovedi, usmerjeni v povsem napačno smer. “To je imenovanje generalnega direktorja z vidika zakona in vrnitev položaja Nacionalnega preiskovalnega urada v leto 2010,” je dejal. Takrat je bil NPU mimo policijskih šefov neposredno odgovoren takratni ministrici Katarini Kresal. “Zakaj ne bi bil generalni direktor policije zamenljiv tako kot vsi ostali,” se pri tem še sprašuje Gorenak in obrazloži, da želi nova vlada z zakonom doseči, da ga ne bi mogel nihče zamenjati.

Sodstvo bi morali posodobiti
V nadaljevanju se dotakne slovenskega pravosodnega sistema, za katerega meni, da je zastarel, ker ščiti samega sebe, razvpit primer za to je diploma vrhovnega sodnika Branka Masleše. Jasno je na primer, da bi vsak pacient zavrnil operacijo od zdravnika, za katerega bi obstajal sum o pristnosti njegove diplome. O kadrovskih nastopih Alenke Bratušek in Marjana Šarca pa meni, da so zgolj “nateg ljudstva”. “Te ljudi je narod spravil iz parlamenta, Golob pa jih je spravil nazaj.”

Robert Golob, Marjan Šarec in Alenka Bratušek (Foto: STA)

Meni še, da nova vlada ne bo hitro končala svoje zgodbe, saj ima dovolj glasov. Golob lahko takoj odslovi Bratuškovo in Levico, pa bo še vedno vladal. “Skratka, to bo vlada konfliktov, to bo vlada, ki ne bo učinkovita, to bo vlada, ki bo Slovenijo zadržala na stagniranju, in upam, da ne bomo šli navzdol,” je sklenil.

Sara Kovač