[Video] Nekdanji predsednik SD dr. Igor Lukšič: “Navadno se pričakuje, da se vlaga nezaupnica, ko imaš ne samo 46 glasov, ampak verjetno še kaj več”

Nekdanji predsednik SD dr. Igor Lukšič (Foto: Nova24TV)

“V politiki bi se bi bilo potrebno boriti za koncepte in dolgoročne vizije in se ne toliko ukvarjati s tem, kaj storiti s trenutno vlado,” je kritičen do trenutnega delovanja stranke SD, njen nekdanji predsednik Igor Lukšič. Kljub temu pa meni, da bi morala biti napovedana zaupnica s strani Karla Erjavca vložena, da se lahko situacija razjasni. Meni, da trenutna situacija ne pelje nikamor in, da bi se končno moralo preveriti ali ima vlada podporo ali ne, da lahko Slovenija nadaljuje pot naprej. V primeru, da Erjavcu nezaupnica ne uspe, pa bo to po vsej verjetnosti vodilo v konec stranke DeSUS. 

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je napovedal, da bo 15. januarja vložena konstruktivna nezaupnica vladi Janeza Janše. Pričakuje 43 poslanskih podpisov, kar je tri premalo za uspeh nezaupnice. Erjavec računa, da lahko v prihodnjih dneh izpelje uspešne pogovore s stranko SMC, katere svet je zasedal tik pred novim letom in sklenil, da Erjavca za mandatarja ne podpira. Po informacijah Nova24Tv bo Erjavec imel težavo zagotoviti tudi štiri podpise iz svoje lastne poslanske skupine, saj vsaj eden od njih Erjavca ne bi bil pripravljen podpreti.

Erjavec pa je bil oster do ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, ki tudi po izstopu DeSUS-a iz koalicije ni odstopil iz položaja, tako kot je iz mesta ministra za zdravje odstopil Tomaž Gantar. Po Erjavčevih besedah s tem krši statut DeSUS-a, o čemer bodo odločali organi stranke in po njegovem mnenju verjetno ugotovili, da Podgoršek ni več član stranke. Podgoršek se je v izjavi za STA odzval in je poudaril, da so organi DeSUS-a ravno na pobudo Erjavca, ki mu očita kršenje statuta stranke sklenili, da ministra ne zapustita vlade. Ob tem poudarja, da bo tudi v prihodnje deloval konstruktivno in državotvorno.

Igor Lukšič meni, da je dokaj neobičajno, da kandidat za mandatarja vlaga konstruktivno nezaupnico, ko nima dovolj glasov. “Navadno se pričakuje, da se vlaga nezaupnica, ko imaš ne samo 46 glasov, ampak verjetno še kaj več,” je pojasnil Lukšič. Po drugi strani se mu zdi pravilno, da se trenutna situacija igranja z glasovi razreši. Meni, da je pomembno, da se ta nezaupnica končno vloži, se glasovi preštejejo in gre lahko Slovenija naprej. “Ne pa da se ukvarja sedaj že dva ali tri mesece s tem ugibanjem ali ta večina je, ali te večine ni,” je še pojasnil.

Vložitev nezaupnice kot rešitev za razjasnitev situacije, saj se takšna situacija ne more nadaljevati v nedogled
Poudarja, da bi morala stranka DeSUS po zamenjavi predsednice dobiti nov zagon, nastop Erjavca za predsednika pa bi lahko osvežila stranko in bi stranka dobila nov zagon. Takšna situacija, ki smo ji trenutno priča se v nedogled ne more nadaljevati, medtem ko so napovedali vložitev konstruktivne nezaupnice že sredi decembra. “Po mojem je sedaj zadnji čas, da vloži predlog za nezaupnico,” je še dejal in obrazložil, da to prinaša nekaj težav. Pojasnjuje, da se bo moral minister, ki ostaja v vladi odločiti  ali mu več pomeni članstvo v stranki ali pozicija ministra. Zato je pomembno, da Slovenija oblikuje neko večino in pripelje ta mandat do konca.

Foto: STA

Če Erjavcu nezaupnica ne uspe, bo to verjetno pot h koncu stranke DeSUS
“Glede na to, da je Državni zbor potrdil PKP7, ki ga je podprla večina to pomeni, da bo vlada kljub nastali situaciji imela podporo pri potrjevanju kadrov,” meni Lukšič. Pri kadrovskih rešitvah pa se lahko zmeraj pojavi problem, ko gre za konkretnega človeka, kjer lahko dostikrat gre za ciljane deskriditacije. “Ko pa gre za potrjevanje rešitev, kjer se delijo sredstva pa so lahko tudi opozicijski poslanci na strani predloga,” je še pojasnil. Medtem še poudarja, da stranki SD v tem trenutku ne koristi, da poskuša s svojimi manevri preko KUL-a zasesti oblast. “V politiki bi se bilo potrebno boriti za koncepte in dolgoročne vizije in se ne toliko ukvarjati s tem, kaj storiti s trenutno vlado,” je pojasnil Lukšič.

Če Erjavcu ne bo uspela konstruktivna nezaupnica, po Lukšičevem njegovem mnenju stranka DeSUS nima več možnosti ponovnega zagona, kar bi bila lahko pot k njenemu koncu. Sicer je v politiki lahko možen tudi drugačen preobrat, a je ta verjetnost zelo majhna.

Sara Rančigaj