[Video] Nekdanji predsednik SD Igor Lukšič v oddaji Odkrito: Stranke novih obrazov so muhe enodnevnice, SDS pa je edina resna politična stranka v slovenskem prostoru

Igor Lukšič v oddaji Odkrito. (Foto: posnetek zaslona/ Odkrito RTV Slovenija)

“To, kar je na sredini, to je za kratek čas. Za čas enih ali dvojih volitev narejena neka kompozicija iz ljudi, ki sploh ne vejo, kaj tam počnejo. Pristopajo, izstopajo, odstopajo. Iz česa že? Saj so bili itak vsi muhe enodnevnice,” je v oddaji Odkrito na 3. programu RTV izpostavil nekdanji predsednik SD in minister za izobraževanje dr. Igor Lukšič.

Nekdanji predsednik Socialnih demokratov in minister za izobraževanje dr. Igor Lukšič je v oddaji Odkrito spregovoril o politični situaciji v Sloveniji. Zelo kritično se je izrazil o strankah, ki v parlamentu vztrajajo en ali dva mandata.

Stranke za en mandat šibka demokracija
Slovenska politika je v zadnjih desetih letih prav zaradi instant strank doživljala vladne krize. Stranke za en mandat so bile tudi glavni vzrok, da smo se Slovenci v zadnjih sedmih letih trikrat odpravili na predčasne parlamentarne volitve. Igor Lukšič je v oddaji Odkrito na RTV povedal, da kot edino resno politično stranko v Sloveniji vidi Slovensko demokratsko stranko.” Mi nimamo konstituiranega političnega prostora. Stranka Janeza Janše je moteča zaradi tega, ker je pravzaprav edina resna politična stranka, ki nastopa politično v tem prostoru,” je izpostavil Lukšič.

V Sloveniji je v zadnjem desetletju nastalo veliko strank novih obrazov, ki jih je podpiral kapital tranzicijskih levih gospodarskih sil te pri vodenju politike niso bile uspešne, saj so bile izrazito ideološke. Zaradi njihove nestabilnosti in egocentričnosti posameznih lobijev v omenjenih strankah smo v Sloveniji doživljali politične burleske v slogu Italije. V past novih obrazov je padla tudi Virantova Državljanska lista, kljub temu, da je kazala potencial, da bo dlje časa obstala na političnem parketu. Vendar je zaradi soliranja in moraliziranja Gregorja Viranta odšla stranka na smetišče zgodovine.

Celotno oddajo Odkrito si lahko ogledate TUKAJ.

Luka Perš

 • Rožle

  Hmm .. a imam deja vu …
  o tem nam je že predaval enkrat?

 • FRANC3

  So leta naredila svoje?
  Morda je začel razmišljati s svojo glavo!
  Kot izobraženec lahko vidi, da sta socializem in komunizem, kjerkoli sta na oblasti, za sabo puščata samo korupcijo, revščino in anarhijo.

  • Slovenka

   Je imel doživetje na poti v Damask, zaradi katerega je Savel postal Pavel?

 • Andrej

  A se mu je Lucifer prikazal? Zdaj jih bo pa dobil iz CKZKS. Je pa res, da to že mnogo let ve precej ljudi, a smo na napačni strani. Pa menda ja zopet ne kandidira za izobraževalnega ministra in bi se rad malo prikupil?

  • šmentanamuha

   Glej, sprejmi Lukšičevo priznanje dobrohotno. Vidiš tudi to je težava, da ljudje spregledajo svojo zmoto, potem pa namesto, da bi to na drugi strani sprejeli pozitivno in s hvaležnostjo, začnete triumfirati in se izživljati nad takim človekom. Mislim, da imaš zdaj ti problem.

   • Andrej

    Če je Lukšič spregledal, naj se vpiše v SDS. Potem mu bom morda verjel. Tako pa, kakor hitro se bo CKZKS zorganiziral, bomo videli njegov pravi obraz. Predsednik komunistov se ne spreobrne, ampak deponira knjižico. Že mnogokrat vodeno.

    • šmentanamuha

     V redu, potem pa počakajmo.

   • Andrej

    Savel ni deponiral knjižice, ampak se je resnično spreobrnil. Zares je odšel k svojim bivšim nasprotnikom in ostal pri njih.

 • Andrej

  Aja, morda je šel na FDV na sekret pa je v živo videl, kaj je to sodobni levaški komunizem.

 • šmentanamuha

  Zelo pohvalno, to je za Lukšiča pogumno dejanje, da takole na glas pred celo Slovenijo pove kaj takega. Končno so tudi levi intelektualci začeli spoznavat, da njihov voz pelje navzdol in v prepad.
  Meni se je ta klik zgodil, kot sem že nekajkrat napisala tukaj, ko sem leta 2015 zagledala na portalu MMC Ra Slo sliko z napisom SMRT JANŠI. Šok, ki sem ga doživela, je bil tako močan, da sem se prebudila iz te levičarske letargije. Levica je preprosto postala tako patološka, da želim vsem, vsaj malo prisebnim, da se vam zgodi enako razsvetljenje.

  • lokec

   Pa kakšno pogumno dejanje . Gospod ima nekaj med nogami.

   • šmentanamuha

    Je to bilo mišljeno resno ali sarkastično? Sem malo v dvomih.

    • lokec

     Lukšič je levičar. Vendar ne ekstremen.

     • Kapodistrias

      Drži, kot Borut Pahor.

 • Peter

  “Ne verjemi Danajcem, tudi ko darove nosijo”.

  • šmentanamuha

   Torej se nehajmo pogovarjati in ostanimo vsak na svojem bregu.

   • Peter

    Bo treba kaj več kot izjava enega ostarelega bivšega liderja stranke. Ko pa bo to izjavil boter vseh botrov….

    • macon

     Boter se spreobrne, ko se v grob zvrne. :)

  • tasilo

   Emm … dovolil si bom dobronameren popravek; pred nekaj dnevi sem pod člankom https://nova24tv.si/kolumna/ta-veseli-dan-multikulture/ že napisal o teh “danajskih darovih”.

   Kratek povzetek:
   Cel verz se glasi Equo ne credite, Teucri! Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes; Ne zaupajte konju, Trojanci! Karkoli že je, se bojim Danajcev, četudi prinašajo darove.

   S temi besedami trojanski žrec Laokoont svari Trojance pred lesenim konjem, ki so jim ga podarili Danajci (tj. Grki) ob svojem navideznem odhodu.

   • Peter

    Hm, hočeš reči, da je Lukšič konj, no?
    Velikokrat se pojavljajo skrajšani verzi, narobe citirane izjave, pomen pa s tem ni spremenjen. Bom si zapomnil, no.

    • tasilo

     Hmnja, malček si zgrešil, kar sem hotel povedati, kajti pomen JE spremenjen.

     Marsikdo narobe citira oz. rabi rek rekoč “ne verjemi Danajcem …” ali “varuj se/pazi se Danajcev …”. Prav je “bojim se (lat. glagol timeo) Danajcev …”.

     Navsezadnje govorimo o klasični izobrazbi, ne o modnem opletanju z ‘galofak’ učenozvenečimi pojmi, ki jih ljudje površno ali pak nič ne razumejo (pri klasiki sem pač čisto en mičken občutljiv, no … jebiga, latinske šole pa to :)

     • Peter

      Hehe, vsaj nekaj vas je še, ki spoštujete klasiko…..jaz iz Woodstock generacije pa zamerim druge stvari, če mi kdo reče, da so Beatlesi rock band, na primer, no…

     • macon

      V primerjavi z mnogimi, ki so si za njimi nadeli besedo rock, so Beatlesi hard rock band. :)

     • Peter

      Ja, pa imaš nešteteo bandov, ki so …. Blues Band. špilajo pa vse drugo, kot blues.

 • jan Gedli

  Ni čudno, da so ga ob njegovem samostojnem razmišljanju hitro odžagali z vrha SD.

 • goldhorn

  Kaj takega od Lukšiča nisem nikoli pričakoval.

  • lokec

   Jaz pa sem pričakoval. Priporočam, da kdaj gledaš TV 3 medias oddajo FAKTOR od 19: 15 do 20:00 “Požarjeva televizija”. Ima zanimive goste. Med njimi je včasih tudi gospod Lukšič. Je pa res levičar. Vendar pošten.

 • tasilo

  Instant stranke za telebane

  Edini namen instant strankic za enkratno ali polovično uporabo je kleptokracija (vladavina kradljivcev) in koruptokracija (vladavina pokvarjencev).

  Tako preprosto je to.

  • Peter

   Bi pričakoval, da bo tako preproste zadeve razumel celo kakšen gasilski komedijant. Pa je očitno tudi to zanj preveč in je prepričan, da je velik, državotvoren politik, kandidat za ime oče naroda, no.

 • tramal

  Upam da se ne spreneveda in da je uvidel ,da je komunizem katastrofa za cel svet.Mislim da jih bo vedno več spregledalo ,samo da nebo prepozno.

 • rubec

  Do minaretov sem odklonilen. Do ljudi, ki spominjajo na minaret pa tudi.

 • Antonius

  Tudi pozno ni prepozno, pa vendarle*!
  Za politikantsko stanje in cel kup strančic z novimi obrazi je kriva prav Lukšičeva SD.
  Leta 1991 so se za javnost v parlamentu pridušali, da potrebujemo spremembo volilnega sistema, s figo v žepu so bili pa ob glasovanju proti. Posledica je dejstvo, da še danes volimo po proporcionalnem volilnem sistemu, ki novim obrazom omogoča, da so muhe enodnevnice.
  Če bi takrat podprli večinski dvokrožni volilni sistem, bi se bila njegova SD tudi prisiljena organizirati v politično stranko, ki bila enakovredna opozicijska stranka SDS.
  Na Kučanovih priporočilih in ZZB željah ste predolgo časa viseli, zato se vam danes precej slabo piše.
  Kučanu danes verjamejo samo še partiji zveste *korenine*, SD pa še vedno zasanjano jadra v vetru partijskih *tekovin*, partizanskih pravljic in Jugo nostalgij.
  Tudi Lukatovi bodo bolj kratkega daha, pa vendarle, SD kradejo odraslejše volivce in mlajših korenin.
  Lukšič je prepozno prišel do spoznanja, kaj je politika in zakaj je SDS v Sloveniji edina dobro organizirana in normalna politična stranka.

  • Jan Kovalski

   V Požarjevem Faktorju lahko vidiš celo plejado spreobrnjencev, npr:
   Že omenjeni Lukšič, ki je pošiljal študente kontrolirat pred cerkve kaj tam govorijo
   Vodeb, ki sicer stalno poudarja da je levi pa se sedaj prodaja za desnega in obožuje zločinske partizane
   Pavlišič, ki se je prodajal za liberalca, ko pa je bil poslanec Državljanske liste pa je glasoval za vsa zvišanja prispevkov in davkov, po padcu pa se je zopet preobrazil v liberalca.
   Balažic, za časa Demosa hud komunist, ki se sedaj izdaja za demokrata in mu je celo uspelo nategniti volilce in postati župan Moravč, kjer se je ukvarjal s postavljanjem drvarnice na parkirišču. Tudi on se sedaj prodaja za liberalca, torej za npr. kolega od Pezdirja ali Štiha.
   Ušajka, ki namesto, da bi na sodišču branila svojega klienta ga “štopira”, oh ne da se mi več pisati …

  • joza joza13

   Lukšič ima svojo kalkulacijo, predvsem zaradi družinskega inštituta, ki se napaja preko koncesije.
   Je pa njegovo mnenje posredno zelo dobrodošlo. Očitno je ocenil, da je 14. vlada, ki jo bo sestavil zadnji relativni zmagovalec DZ volitev, realnost.
   Juhej!

 • murgl

  Človek se samo čudi. Pa saj se je tudi sv. Pavel spreobrnil.

  • Andrej

   Savel se je spreobrnil tako, da je v resnici odšel k svojim bivšim sovražnikom, ostal pri njih in jih na vse možne načine branil. Naj tudi Lukšič nekaj podobnega naredi, sicer me spominja na deponirano knjižico.

 • murgl

  Pri obdelavi tega primera bo imel še g. Verzifikator težave?

 • RATATA

  Ko bi vi videli koko počasi sreba vino ta Lukšič bi ga ne upoštevali tako zelo. Buhvej, če Lukšič ve tole nadvse pomembno reč …, kaj se v zadnjem času po slovenskih cerkvah pridiga?

  • Slovenka

   A študente še pošilja na poizvedovanja v cerkve?

   • RATATA

    Pošilja jih v Omizja Pašek Šetinčeve!! Npr. Lucujevega sina, študenta drugega letnika politologije, ki ga Mojca predstavi kot politologa (letnik pa 1999!!).

 • Jan Kovalski

  Kaj ko bi sedaj začeli na veliko govoriti:

  Poglejte egoističnega in samovšečnega Šarca*, ki mu ni mar za Slovenijo in misli samo na sebe, namesto da je odstopil bi mar prepustil mesto predsednika vlade komu drugemu pa njegova vlada tako ne bi padla.
  Ampak tega ni naredil, ker njemu gre samo za oblast.

  * Če vstavite tukaj Janšo, potem veste o čem pišem.

  • alojz

   Nekatere na stara leta pamet sreča. Drugi se ji pa izognete. A ne?

 • Jan Kovalski

  Stiska levičarjev je resnično huda:

  Pogledam na MMC tale članek:

  https://www.rtvslo.si/slovenija/sarec-vprasati-se-moramo-ali-zelimo-orbanovo-slovenijo/514457

  in pogledam koliko komentarjev je spodaj: Ta trenutek jih je že 921, in to v komaj 4 urah in pol.
  Vse levičarske sile so v pogonu, tudi v petek dopoldne, ko je javni sektor že skoraj na vikendu..

 • bad brains

  Glih jem, pa se mi je kar mal zaletel, ko sem naslov prebral.

 • Unikatna

  Plus si je zaslužil, ker je upal povedati na glas…muhe enodnevnice nam vladajo že predolgo…

 • est

  Nekateri to vemo že od vsega začetka. Vendar nikoli ni prepozno , da človek pride do spoznanje, kaj je dobro za Slovenijo. Seveda se ne sme pozabiti njegovo “prizadevanja” na levici. Seveda je pozabil povedati, da ima SDS trdno in močno volilno bazo.

 • Black_hawk

  To pa je ugotovitev.

 • tohuvabohu

  To je šele začetek, hehe.
  Najprej šalca, pol pa kavca.

 • Slovenka

  Levičarjem voda v grlo teče. Bistrejšim med levičarskimi paraziti se je začelo jasniti v pokvarjenih glavah, da, če crkne gostitelj, država Slovenija, bodo crknili tudi oni, levičarski paraziti. V Lukšičevem primeru gre za spoznanje, da je Slovenija na robu prepada in da, če jo bo hudič vzel, bo vzel s sabo poleg poštenih ljudi tudi levičarsko svojat.

  Vrag je vzel šalo in časa ni več dosti. Če se bodo še malo igrali, bo crknila kura Slovenija, ki levičarski zalegi nosi zlata jajca.

 • Vana

  ++ + + + Ja, žal so res bili muhe enodnevnice, ki pa so veliko škode naredile !
  No saj Lukšč se zaradi tega svojega spoznanja ne bo spreobrnil, pa je vseeno dobro, kar je povedal !

 • Slovenka

  Kaj pa če gre za finto? 1989/90 so komunisti naenkrat postali zavedni Slovenci in branitelji slovenstva. Zakaj? Ker so ugotovili, da se morajo priključiti narodnostnemu gibanju, drugače jih bo odplaknila ljudska jeza.

  Sedaj se dogaja nekaj podobnega. SDS-a niso mogli uničiti, sedaj ga bojda vsi podpirajo, toda jaz se bojim Danajcev, ki prinašajo darove. Voham prevaro, podobno tisti iz 1989/90.

  SDS, previdnost je na mestu.

 • Marvin Šulin

  Lkšič je povedal, da smo dosegli svetovni rekord v recikliranju Enoumja, katerega edina trdna točka programa so privilegiji in parazitirnje na državnih sredstvih.