fbpx

[Video] Nekdanji predsednik SD Igor Lukšič v oddaji Odkrito: Stranke novih obrazov so muhe enodnevnice, SDS pa je edina resna politična stranka v slovenskem prostoru

Igor Lukšič v oddaji Odkrito. (Foto: posnetek zaslona/ Odkrito RTV Slovenija)

“To, kar je na sredini, to je za kratek čas. Za čas enih ali dvojih volitev narejena neka kompozicija iz ljudi, ki sploh ne vejo, kaj tam počnejo. Pristopajo, izstopajo, odstopajo. Iz česa že? Saj so bili itak vsi muhe enodnevnice,” je v oddaji Odkrito na 3. programu RTV izpostavil nekdanji predsednik SD in minister za izobraževanje dr. Igor Lukšič.

Nekdanji predsednik Socialnih demokratov in minister za izobraževanje dr. Igor Lukšič je v oddaji Odkrito spregovoril o politični situaciji v Sloveniji. Zelo kritično se je izrazil o strankah, ki v parlamentu vztrajajo en ali dva mandata.

Stranke za en mandat šibka demokracija
Slovenska politika je v zadnjih desetih letih prav zaradi instant strank doživljala vladne krize. Stranke za en mandat so bile tudi glavni vzrok, da smo se Slovenci v zadnjih sedmih letih trikrat odpravili na predčasne parlamentarne volitve. Igor Lukšič je v oddaji Odkrito na RTV povedal, da kot edino resno politično stranko v Sloveniji vidi Slovensko demokratsko stranko.” Mi nimamo konstituiranega političnega prostora. Stranka Janeza Janše je moteča zaradi tega, ker je pravzaprav edina resna politična stranka, ki nastopa politično v tem prostoru,” je izpostavil Lukšič.

V Sloveniji je v zadnjem desetletju nastalo veliko strank novih obrazov, ki jih je podpiral kapital tranzicijskih levih gospodarskih sil te pri vodenju politike niso bile uspešne, saj so bile izrazito ideološke. Zaradi njihove nestabilnosti in egocentričnosti posameznih lobijev v omenjenih strankah smo v Sloveniji doživljali politične burleske v slogu Italije. V past novih obrazov je padla tudi Virantova Državljanska lista, kljub temu, da je kazala potencial, da bo dlje časa obstala na političnem parketu. Vendar je zaradi soliranja in moraliziranja Gregorja Viranta odšla stranka na smetišče zgodovine.

Celotno oddajo Odkrito si lahko ogledate TUKAJ.

Luka Perš