fbpx

[Video] Neverjetno! Mobingiranja predsednice državnega zbora imajo dovolj tudi v koaliciji

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je zamerila še koalicijskim poslancem. (Foto: STA)

Nov dan, nov fiasko predsednice državnega zbora. Tokrat je že na samem začetku seje začela “mobingirati” poslance, ki niso bili prisotni ob začetku seje. Na to jo je v postopkovnem predlogu jasno opozorila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec in ji pojasnila, da neupravičene odsotnosti ugotavljajo službe državnega zbora, nikakor pa ne predsednica državnega zbora, ki je predsednico opozorila, da ni v sodni dvorani. “Pred vami je kladivo, s katerim udarite, ampak to ne pomeni, da ste v sodni dvorani, ali da ste v šolski dvorani oz. v razredu. Nismo šolarji, nismo obsojenci, nismo priče na sodišču, ampak smo poslanci, izvoljenci od ljudstva, vi pa ste prva med enakimi.” Da Klakočar Zupančičeva ni nad poslanci, je opozoril tudi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik in dodal, da je njeno samovoljno uveljavljanje novih praks škodljivo.

63. člen poslovnika Državnega zbora je jasen. Obvezuje predsednico državnega zbora, da na začetku seje obvesti državni zbor, kdo od poslancev ga je obvestil, da je zadržan in se seje ne more udeležiti. Po drugi točki mora predsedujoči zbrane tudi obvestiti, kdo je bil še na sejo povabljen. Urška Klakočar Zupančič pa si je na današnji seji vzela pravico, da obvesti Državni zbor, kdo je po njenem mnenju neupravičeno odsoten, kar pa je razburilo poslance in poslanke tako v opoziciji, kot v koaliciji. Za to so imeli tehtne razloge.

“Zahtevali bomo tudi vaš odstop”
Urška Klakočar Zupančič pa se ni vdala. V svojem odgovoru poslanski je napovedala, da se tej novi praksi ne namerava odpovedati, zato je Godčeva ponovno prijavila postopkovni predlog in tokrat razpravljala še ostreje: “To je po mojem mobing poslancev. Gre za mobing ne samo tega dela iz katerega zdaj jaz govorim, ampak tudi vseh ostalih, ki bodo ob 12:05 šli na kosilo, ki se bodo šli v pisarno pripravljati na stališča, ki bodo šli na sestanek poslanskih skupin. Če mislite s tem delom nadaljevati, bomo zahtevali tudi vaš odstop.” Godčeva je nato še dodatno izpostavi nekatere druge kršitve, kot je komentiranje razprave med poslanci, ko sploh ni prijavljena k debati.

Nad oholostjo predsedujoče razočarani v koalicijski SD
Debato so nato skušali zaključiti poslanci Gibanja Svoboda. Prvi se je k debati prijavil poslanec Darko Kranjec, ki je skušal upravičiti dejanja njegove strankarske kolegice s precej svobodnjaško interpretacijo poslovnika, nato pa še druga strankarska kolegica, ki je svojim pozivom k najhitrejšemu nadaljevanju seje skušala celotno zadevo pomesti pod preprogo. A kmalu za njima se je oglasil vodja poslancev Socialnih demokratov Jani Prednik, ki je povedal naslednje: “Spoštovana predsednica, poglejte, tudi sam sem bil izpostavljen, kot da me ni. To je neka nova praksa, ki jo vzpostavljate. Vi niste nad nami, vi ste samo prva med enakimi. Tudi sam sem bil prisoten v Državnem zboru, sicer ne bi v treh minutah prišel v dvorano. Mi vsi poslanci, tudi poslanska skupina Svobode, bo tekom mandata opravljala takšne ali drugačne sestanke znotraj seje. Zato ne vzpostavljati novega reda,” je bil oster Prednik.

V debato se je vključil tudi poslanec SD Jani Prednik, ki je Klakočar Zupančičevi očital uvajanje neprimernih praks. (Foto: zajem zaslona)

Jožef Horvat: Zgodil se ji je lapsus
Nato se je k debati prijavil še poslanec NSi Jožef Horvat, ki pa je povedal tako: “Spoštovana predsednica, res je, ljudstvo mora vedeti. Slovenskemu ljudstvu bi rad sporočil, da se je predsednici Državnega zbora zgodil lapsus, nobene zamere, da se razumemo, zgodi se vsakemu. Prebrala je namreč, da se z današnje seje opravičuje poslanec Franc Horvat. Tega poslanca ni. So pa službe poslanske skupine Nove Slovenije včeraj pravilno upravičile mene, jaz sem pa Jožef Horvat in sicer od 16. ure naprej, grem namreč na Ptuj, ker imam zelo pomembno delo v volilni enoti. 

Andrej Žitnik