fbpx

[Video] Nezakoniti protesti se spreminjajo v vulgarne, primitivne, neotesane predstave “kulturnih” levičarjev

Dejan Babosek, Gregor Markič, Eva Vene, Donovan Pavlinec. (Foto: Youtube, Polona Avanzo)

Petkovi protesti postajajo vse bolj neotesani, primitivni, vulgarni. Kar je precej nenavadno za skupino ljudi, ki želijo v javnost pošiljati politična sporočila in doseči spremembo oblasti. Brez sramu kažejo zadnjico,  spolovila, napadejo neškodljive glasbenike, pojejo tuje totalitarne pesmi, redno paradirajo s totalitarnimi simboli in po novem že s papirji kamenjajo podobo slovenskega predsednika vlade.

Petkovi protesti so postali predmet še večjih provokacij vse manjše in vse bolj radikalne skupine ljudi. Prvotno so se zbrali na Prešernovem trgu, kjer so bili prisotni protestniki proti vladi, kot tudi tisti, ki vlado podpirajo – rumeni jopiči in ostali. Prvi shod se je tako okoli 17.30 pričel na Prešernovem trgu, nato pa je le okoli 2.500 zbranih protestnikov organizirano odšlo v smeri proti Slovenski cesti, krožilo med ulicami v centru mesta, oviralo promet, zapiralo ulice in se nato zbralo na Trgu republike. Tudi tokrat ni šlo brez provokacij, saj se je eden izmed njih odločil izžvižgati ikono Prešernovega trga, harmonikaša Marka.

Harmonikaš je igral Avsenikovo Golico, medtem pa ga je eden izmed protestnikov boleče provociral s piščalko, Marko se je branil in mu iz rok potegnil piščalko, da ga ne bi motil pri igranju. Zatem je drug protestnik, provokatorju stopil v bran in se drl “kaj ga tepeš!”, ter besno skakal proti harmonikašu. Na srečo so policisti, ki so bili v bližini, preprečili morebitni nasilniški izpad protestnika.

“Kulturni” protestniki uživali v “janšemetu” in kamenjanju s papirčki papirnate lutke Janeza Janše

Na Trgu republike so protestniki uprizorili še eno novo predstavo, ki so jo poimenovali kar Janšemet. V tokratni igri so pripravili lutko, ki naj bi ponazarjala predsednika vlade Janeza Janšo, vanj pa so metali papirnato kamenje, s katerim so ponazarjali kamenjanje. Da gre za poziv k kamenjanju, torej obrednemu umoru predsednika vlade, se protestniki ne zmenijo, saj lahko počnejo kar želijo. Ker gre ponovno za dejanje izvajanja nasilja, bi to vsekakor moralo biti preganjano, a se bodo po vsej verjetnosti protestniki izgovarjali na svobodo izražanja.

Kot rečeno, protestniki počasi kopnijo. Vlada je trdna, ne pada, afere so izzvenele, protestnikov je vsak teden manj in še tisti najbolj zagreti napovedujejo, da ne morejo več protestirati vsak petek. Ko zmanjka denarja, je za mnoge proračunske pijavke pač konec muzike. Tožilstvo pa v tej zgodbi nosi največjo odgovornost, saj tovrstnih nasilniških dejanj ne preganja. Nasilje rodi nasilje in samo upamo lahko, da bo policija uspela nasilje preprečiti preden bo zaradi tega kdorkoli utrpel resne posledice.

Luka Perš