fbpx

[Video] Ni šlo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot sta Levica in LMŠ populistično predstavila, ampak bi ljudje namesto prostovoljno 35 evrov plačevala obvezno 32 evrov

Foto: STA

Državni zbor je v sredo ob koncu januarske redne seje z 32 glasovi za in 51 proti zavrnil novelo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ni dobila niti podpore vseh poslancev tistih skupin, ki so mu podporo sprva napovedovale. SD je sicer skušala uvesti solidarnostno lestvico. Velja poudariti, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačujemo tudi pri Vzajemni in Triglavu, ki sta v državni lasti. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pomeni zgolj preoblikovanje v obvezen pavšal, kot je še v oddaji Tema dneva povedala poslanka Jelka Godec, bi bolniki zdravstveno zavarovanje plačevali kar trikrat, nato pa bi morali zaradi čakalnih vrst oditi k zasebniku, kjer bi storitve plačali iz lastnega žepa!

Državni zbor je v sredo ob koncu januarske redne seje z 32 glasovi za in 51 proti zavrnil novelo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Predlog ni dobil niti podpore vseh poslancev tistih skupin, ki so mu jo napovedovale. V skladu z napovedmi so novelo podprli v LMŠ, SD in Levici. V SAB, kjer so sicer napovedali podporo, sta poslanca Marko Bandelli in Franc Kramar glasovala proti, dva pa sta se vzdržala. V SNS, SMC, SDS, NSi in DeSUS so se držali napovedi ter glasovali proti. Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki opravlja tekoče posle, na glasovanju ni bil prisoten. Parlamentarno obravnavo novele so vseskozi spremljala opozorila o finančni nevzdržnosti, nenazadnje tudi ministra za finance Andreja Bertonclja. Nasprotoval je predlogu proračunske varovalke, ki bi bila po višini in časovno neomejena. Bertoncelj je nato v ponedeljek odstopil s položaja finančnega ministra, kot je navedel, iz strokovnih razlogov, sledil pa je še odstop predsednika vlade Marjana Šarca.

Poslanci zavrnili tudi vsa vložena dopolnila
Poslanci so zavrnili tudi vsa vložena dopolnila. Med njimi je bilo tudi dopolnilo LMŠ, ki je po opozorilih o finančni nevzdržnosti zakonske rešitve sledila predlogu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in pred današnjo tretjo obravnavo vložila dopolnilo za dvig obveznega pavšalnega prispevka z 29 na 32 evrov mesečno. Za dopolnilo je glasovalo 34 poslancev, proti pa 50. Potem ko je DZ v drugi obravnavi umaknil varovalko, da bi morebitne primanjkljaje v zdravstveni blagajni kril državni proračun, so v LMŠ v tretji obravnavi želeli tako določilo vrniti. S predlogom dopolnila niso uspeli, saj je proti glasovalo 50 poslancev, podprlo ga je 33.

SD skušala uvesti solidarnostno lestvico
Tudi v SD niso uspeli z dopolnilom, ki bi namesto pavšalnega prispevka uvedlo solidarnostno lestvico. Predlog, da bi posameznik plačeval obvezno dajatev glede na njegove prihodke, med katere so vključeni tudi kapitalski dohodki, prispevek pa bi tako znašal med deset in 150 evri mesečno, je prepričal 19 poslancev, proti jih je glasovalo 67. Ker DZ v tretji obravnavi zakonskega predloga za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni sprejel nobenega od vloženih dopolnil, je predlog zaradi sprejetih dopolnil iz druge obravnave ostal neusklajen. Predsednik DZ Dejan Židan je zato Levici kot predlagatelju naložil pripravo uskladitvenega dopolnila. Po pričakovanju so poslanci to dopolnilo sprejeli s 66 glasovi za in nobenim proti.

Foto: Primorska24.si

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačujemo tudi pri Vzajemni in Triglavu v državni lasti
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ponujajo zavarovalnice Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica, trenutna mesečna premija pa znaša okoli 35 evrov. Ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja bi morali nadomestiti dobre pol milijarde evrov sredstev. V Zavarovalnem združenju Slovenije pa so pripravo predloga pospremili s številnimi zadržki in opozorili, med drugim da bodo prilivi zdravstvene blagajne še bolj občutljivi na gospodarsko aktivnost.

Vzajemna (Foto: STA)

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pomeni zgolj preoblikovanje v obvezen pavšal
Na to temo je v posebni oddaji Tema dneva iz Državnega zbora spregovorila tudi poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec, ki je uvodoma povedala da gre pravzaprav za novelo zakona o Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in ne gre za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot je bilo populistično povedano s strani Levice in LMŠ, ampak gre za preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je bilo do sedaj prostovoljno, v obvezno zdravstveno zavarovanje: “To pomeni, da danes so ljudje plačevali prostovoljno to dodatno zdravstveno zavarovanje 35 evrov, po novem zakonu, če bi bil sprejet, pa bi plačevali prispevek 32 evrov.”

“Jaz težko verjamem, je pa problem, če te zapustita dva ministra, ki sta iz tvoje stranke, torej gospod Šabeder in gospod Bertoncelj. Mislim, da je bilo v petek, ko je finančni minister podpisal, da ne želi dati bianko menice, če bi prišlo do neke luknje v zdravstveni zavarovalnici in, da to krije proračun, ker ne veš, koliko bo potrebno denarja,” je odstop Šarca komentirala Godčeva in dodala: “Če ne prej, bo v sredo odstopil finančni minister in potem verjetno sledi tudi odstop samega gospoda premierja Šarca.” Razlogi za sesutje vlade so bili po mnenju Godčeve tudi drugi.

Jelka Godec (Foto: posnetek zaslona)

Bolniki bi zdravstveno zavarovanje plačevali kar trikrat, nato pa bi morali zaradi čakalnih vrst oditi k zasebniku
“Da bi bolnik po novem plačeval obvezno zavarovanje in obvezni pavšal 32 evrov. Ali bi bilo kaj boljše, bi čakal manj? Poleg tega bi manko v zavarovalnici moral kriti proračun, torej bolnik bi moral plačati trikrat. Torej prispevek, ki ga plačujemo zdaj za obvezno, obvezni pavšal, potem pa še iz proračuna, ker davke plačujejo. Na koncu se pa kaj zgodi? Ker ne pridejo na vrsto, plača še četrtič, ko gre k zasebniku. In danes se nam dogaja čista privatizacija javnega zdravstva. Ljudje odhajajo k zasebniku, kljub temu, da že zdaj plačujejo svoje zavarovanje. Tako da, moram reči da Luka Mesec že kar nekaj časa zavaja, da gre za zavarovalniške lobije. Če bi pravilno preračunali, če bi dobro sistem naredili in naredili še druge zakone, ki bi naredili celotno reformo zdravstvenega sistema, bi bilo verjetno tudi drugače,” je še povedala Godčeva.

Rok Krajnc