fbpx

[Video] Nižje od Maksutija ne gre

Marksistični politolog Alem Maksuti. (Foto: Facebook)

V četrtkovi oddaji Kdo vam laže je voditelj izpostavil izbiro komentatorjev na RTV. “Nižje od Maksutija za izbiro komentatorja, ki je žaljiv na socialnih omrežjih, res ne gre,” je kritičen Tomašič, ki opaža, da je Maksutijeva komunikacija na Twitterju na veliko nižjem nivoju kot pa tista, ki jo sam komentira in obsoja. Tomašič je v nadaljevanju komentiral intervju s Tanjo Fajon na Planet TV in bil kritičen do njenega zavajanja o tem, da SD ves čas podpira zaviranje epidemije. Fajonova volivcem tudi obljublja, da imajo pripravljen program, ki bo odrešil Slovenijo, a Tomašič njenim besedam ne verjame. “Dvanajst let z izjemo enega leta ste bili na oblasti in niste storili nič, da bi bila situacija danes boljša,” je kritičen in še izpostavi, da tej vladi očitajo stvari, ki pa jih niso sami nikoli reševali. 

V prvem delu voditelj Boris Tomašič predstavi dogajanje po razkritju dogodka izpred nekaj dni, ko je bila Nova24TV edini medij, ki se je udeležil novinarske konference SD. Kot je dejal predstavnik PR službe stranke SD Denis Sarkić, naš medij potvarja resnico. “Ni bila še ena kamera, temveč je bil telefon stranke SD, ki je snemala sebe,” pojasnjuje Tomašič in obrazloži, da je Nova24TV poročala resnico o prisotnih na novinarski konferenci.

Tomašič se kasneje dotakne prispevka POP TV. Kritičen je do političnega analitika in komentatorja Alema Maksutija, ki je, medtem ko kritizira nivo komunikacije Vaska Simonitija, sam na Twitterju pogosto žaljiv in sovražen. “Nižje od Maksutija res ne gre,” je dejal o izbiri komentatorja. V nadaljevanju še izpostavi obnašanje drugih v Državnem zboru, denimo Nataše Sukič, Marka Koprivca in Violete Tomić, ki so bili veliko bolj žaljivi od Simonitija. “Kot bi volka spraševal o vegetarijanstvu.”

Maksuti je na POP TV zatrdil, da je SMC s priključitvijo trenutni vladi, uničila temelj svojega obstoja. “Ko je nastala stranka SMC je bila ustanovljena z namenom, da se bo zoperstavila desni politiki na čelu z SDS,” je pojasnil. Tomašič je ob tem kritičen. Poudarja, da bi stranke morale imeti programe, katerih edini namen, ni rušenje vlade Janeza Janše. Poleg tega še izpostavi, da je SMC po koaliciji z Marjanom Šarcem, izgubila vse svoje volivce še pred samo povezavo s trenutno koalicijo.

Fajonova v intervjuju trdi, da ni nasprotovala protikoronskim ukrepom
Voditeljica SD je v intervjuju za Planet TV zagotovila, da ves čas delajo v smeri boja z epidemijo. “Zdravje ljudi je vendarle na prvem mestu,” je poudarila. Pri tem Tomašič opozarja na njeno stalno ponavljanje, kako Socialnim demokratom gre za zdravje ljudi, lani pa so, s kar nekaj kampanjami, nasprotovali ukrepom. “Priznajte, da ste bili proti ukrepom. Podpirali ste nezakonite proteste, pozivali ste za šole brez mask, medtem pa v studiih niste želeli nositi mask, ko so jih drugi že nosili,” je ogorčen Tomašič.

Poziv SD proti maskam v šolah je bil le eden v kampanji zoper ukrepe (Foto: Zajem zaslona)

V intervjuju je Tanja Fajon poudarila, da si skoz voditeljstvo SD želi, da bi dosegali vrednote o medsebojni solidarnosti in pravičnosti in s tem ne bi šli samo proti levici, temveč tudi proti sredini. Tomašič izpostavi, da so to vrednote vseh strank, tudi na desnici. “Imamo zelo jasno razvojno agendo,” je še dejala, pri tem pa Tomašič omenjeno agendo analizira in izpostavi, da konkretnih predlogov o tem, kaj bi storili, ne najde. S strani Fajonove si želi bolj konkretnih odgovorov o tem, kaj bi bilo dejansko drugače, če bi politiko vodili oni. “Šest let in pol ste bili neprekinjeno na oblasti /…/ skupaj deset let, glede na stanje danes, pa govorite, da imate vse jasno zapisano,” je še pojasnil.

Foto: Posnetek zaslona

V nadaljevanju se Tomašič posveti kritikam proti vladi, ki se mora ob vsem drugem, soočati še s težavami preteklih vlad. “Ni ta vlada kriva za slabo stanje v domovih za ostarele in nizke pokojnine, za neperspektivnost mladih,” je pojasnil in poudaril, da so bili na oblasti dvanajst let z izjemo enega in so ves čas obvladovali resor. Tomašič dodaja, da so dejansko pomagali uničiti stranko DeSUS, sedaj pa se veselijo novih članov, ki so ušli iz “potapljajoče ladje”. Ob tem še izpostavi: “DeSUS ste razmontirali v prafaktorje, sedaj pa ste zelo ponosni, ker njihovi člani prihajajo k vam.”

Tomašič si želi, da bi bilo na strani SD manj obljub in več dejanj
“Od obljub in praznih besed se ne da živeti,” je kritičen Tomašič in izpostavi dejstvo, da stranka SD za upokojence ni storila prav veliko. Dodaja, da je ta vlada v enem letu za upokojence naredila več, kot so njihove vlade v vseh preteklih letih. Želi si tudi, da bi bili zmožni samorefleksije, pri čemer poudari, da obljube niso dovolj za spremembe. “Lahko bi kaj naredili, pa niste.”

Medijski obračun Evgenije Carl s poslancem Brankom Simonovičem (Foto: Zajem zaslona)

Tomašič se na koncu še dotakne medijskega obračuna RTV novinarke Evgenije Carl s poslancem Brankom Simonovičem. “Svoj vpliv novinarka uporablja za obračun s poslancem,” je kritičen. Potem, ko je Simonovič predložil svojo diplomo, je zahteval opravičilo s strani javne medijske hiše. RTV pa je kljub prejetemu potrdilu zahtevala še diplomsko nalogo. Pri tem Tomašič Carlovo pozove: “Zahtevam, da Evgenija Carl dostavi svojo diplomsko nalogo, potrdilo o diplomiranju, spričevalo iz srednje in osnovne šole in ji dam točno en dan časa, da mi to vse dostavi v enem dnevu.” Z omenjeno izjavo je tako želel opozoriti na obnašanje novinarjev na RTV, ki bi moralo biti profesionalno. “Če pa imate dokaze, da gre za ponarejen dokument, pa to dokažite.”

Simonovič bi si s strani RTV zaslužil opravičilo
Tomašič je prepričan, da bi se morala RTV Simonoviču opravičiti. Sicer pa ne gre za njihovo edino napako. Pred dnevi so denimo poročali, da je SAZU obsodil delovanje Ukoma zoper STA, a je šlo v resnici za popolnoma ločeno institucijo imenovano ZRC SAZU. “Toliko o verodostojnosti medijev,” je še kritičen in izpostavi odnos do Nova24TV, ki jo označujejo za lažnivo in jo prezirajo, medtem ko sami z davkoplačevalskim denarjem niso zmožni poročati o resnici.

Sara Rančigaj