fbpx

[Video] Nova ameriška veleposlanica Lynda Blanchard je danes predsedniku Borutu Pahorju predala poverilno pismo

Lynda Blanchard in Borut Pahor ob predaji poverilnega pisma (Foto: Twitter)

Predsedniku države Borutu Pahorju je poverilno pismo predala nova veleposlanica ZDA Lynda Blanchard, ki je za veliko navdušenja poskrbela že s svojim predstavitvenim videoposnetkom. Kot je takrat poudarila, si bo kot podjetnica prizadevala okrepiti gospodarske in trgovinske vezi med ZDA in Slovenijo, poleg tega pa je s svojim humanitarnim delom že olajšala dostop do izobraževanja tisočim otrok. Pahorju so sicer danes poverilna pisma predali tudi novi veleposlaniki Nizozemske, Gvatemale in Laosa.

Danes ob 9:30 uri je novoimenovana izredna in pooblaščena veleposlanica Združenih držav Amerike Lynda Gaye Cleveland Blanchard predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju predala poverilno pismo, ki se je ob prihodu v Slovenijo prejšnji teden predstavila tudi v predstavitvenem videoposnetku, v katerem je že uvodoma poudarila, da ji je v čast, da bo opravljala naloge veleposlanice Združenih držav Amerike v Sloveniji: “To je zame izjemna priložnost tako na poklicni kot osebni ravni. Medtem ko sem gradila uspešno podjetje in vzgojila sedem otrok v Alabami, me je vedno gnala želja po preseganju naših meja, da bi delili ideje in navdih, obenem pa pomagali drugim.”

S humanitarnim delom družina Blanchardove olajšala dostop do izobraževanja tisočim otrokom
V nadaljevanju Blanchardova izpostavi, da je fundacija, ki jo je ustanovila njena družina, izboljšala dostop do izobraževanja tisočim otrokom in pomagala pri boju proti revščini po svetu. O Sloveniji je povedala: “Ker sem strastno zavezana človekoljubnemu delu, sem ponosna, da zastopam ZDA v Sloveniji, državi z neomajnim spoštovanjem človekovih pravic in demokratičnih vrednot.”

Kot podjetnica si bo Blanchardova prizadevala okrepiti gospodarske in trgovinske vezi med ZDA in Slovenijo
“Kot podjetnica si želim okrepiti naše gospodarske in trgovinske vezi, da bi več ameriških podjetij poslovalo v Sloveniji in obratno. Ponosna sem na ameriške inovacije, veliko sem slišala o slovenski iznajdljivosti in prepričana sem, da ni meja, kaj vse lahko dosežemo skupaj. Z otroki komaj čakamo, da začnemo raziskovati vse od bistrega Jadrana, preko žuborečih rek, do mogočnega vrha Triglava in še več,” je Blanchardova v predstavitvenem videoposnetku za konec povedala o svojih namenih v Sloveniji in dodala, da se veseli spoznavanja naše kulture in legendarne gostoljubnosti.

Poverilna pisma danes predali tudi veleposlaniki Nizozemske, Gvatemale in Laosa
Danes so poverilna pisma predsedniku Pahorju predali tudi veleposlanik Kraljevine Nizozemske Marco Hennis, veleposlanik Republike Gvatemale Manuel Estuardo Roldán Barillas, in veleposlanik ljudske demokratične republike Laos Sithong Chitnhothinh.

Rok Krajnc