fbpx

[Video] Nova sezona oddaje Aktualno: Zakaj Golobu nikakor ne gre in ali se pripravlja na “met puške v koruzo”?

Boris Tomašič in Aleksander Rant v oddaji Aktualno. (Foto: Nova24TV)

Robertu Golobu nekako ne gre, veliko napove, veliko obljubi, izpolni pa nič,je dejal voditelj Boris Tomašič v prvi oddaji nove sezone Aktualno. Po poletnem premoru se namreč na zaslone vrača naša oddaja Aktualno z voditeljema Borisom Tomašičem in Aleksandrom Rantom, ki sta tokrat komentirala kar nekaj praznih obljub premierja Roberta Goloba. Med drugim boste izvedeli, komu bo ta “velikodušna” vlada namenila pomoč pri energetski draginji in kako našo aktualno vlado vidijo v mednarodnih vodah. Golob je med drugim že priznal, da nalogam ni kos, to pa dokazuje tudi dejstvo, da od volitev do danes ni bilo nobene redne seje DZ, Tomašič pa v oddaji tudi pojasni, zakaj.

Uvodoma se voditelja Boris Tomašič in Aleksander Rant dotakneta prihajajočih predsedniških in lokalnih volitev, ki bodo glede na trenutno dogajanje zelo pestre. Medtem ko je kandidatu Anžetu Logarju brez težavo uspelo zbrati deset tisoč podpisov, se je pri podpisih zataknilo kandidatki Nataši Pirc Musar in to kljub vidni podpori nekdanjega predsednika Milana Kučana. Kandidatka Marta Kos pa je odnehala, še preden je dobro začela, in odpovedala svojo predsedniško kandidaturo, “metanje puške koruze je očitno postala stalnica novih levičarjev, vse od Marjana Šarca dalje“, je ob tem šaljivo pripomnil Tomašič.

Robertu Golobu nekako ne gre, veliko napove, veliko obljubi, izpolni pa nič,” je dejal Tomašič, pri čemer se je skliceval na njegov neuspeli poskus reševanja prehranske draginje, ko je želel kupiti vso pšenico, pri čemer se je na razpis prijavil le eden ponudnik, kupil pa ni nič. Enako je bilo z reševanjem energetske krize, ko je bilo govora o sončnih elektrarnah, vendar jim je načrte porušil nedodelan načrt, kot se je to zgodilo v Nemčiji. “Zato pa danes zaganjajo termoelektrarne in kurijo ruski premog,” dodaja Rant. Da pa je zadeva zelo resna, so pokazale že poletne položnice za elektriko, menita voditelja, ki opozarjata, da najhuje šele prihaja, saj vstopamo v jesen in zimo.

Državni zbor je soglasno sprejel zakon, ki bo pomagal ublažiti energetsko blaginjo, in sicer naj bi bil “velikodušen” znesek za pomoč socialno ogroženim državljanom okoli 40 milijonov evrov. “Če imate minimalno plačo, ne boste dobili nič, če imate nizko penzijo, ne dobite nič. Če ste brezposelni in ne prejemate socialne pomoči, ne boste dobili nič,” je poudaril Tomašič in opomnil, da pa si je uprava GEN-i državnega podjetja razdelila 20 milijonov evrov, “da pa je paradoks toliko večji, gre ta denar v državno podjetje, ki vam prodaja to elektriko”. Rant v nadaljevanju poudarja dražitve vseh energentov tudi do petkratne cene, za kar je deloma kriva tudi formula Evropske komisije, ki pa ne stori nič. “Slovenija je namreč 85-odstotno samooskrbna z elektriko, kljub temu pa ima še vedno drugo najdražjo elektriko v Evropi,” dodaja Rant.

Kako neresno jemljejo Goloba, kaže tudi izredno nizka udeležba na letošnjem BSF
Da Goloba ne jemljejo resno niti v mednarodnih vodah, pa kaže izredno nizka udeležba tujih predstavnikov na Blejskem strateškem forumu, ki se ga je letos udeležilo le pet predsednikov vlad. Spomnimo, da se jih je lani med mandatom Janeza Janše udeležilo kar 17 predsednikov vlad in številni ostali vladni predstavniki. To pove le eno stvar o Sloveniji in slovenski medijski krajini, ki so tokrat BSF postavili ospredje, medtem ko so lani o BSF govorili, da je šlo “za nepomemben dogodek, ki so se ga udeležili diktatorji iz srednje Evrope, letos, ko pa dejansko ni bilo nobenega pomembnega, pa je bil to najpomembnejši zunanje politični dogodek“, je poudaril Rant. Veliko o zunanjepolitični usmerjenosti pove tudi dejstvo, da ob besedah predsednice komisije Ursule Von der Leyen, da v tej vojni ne sme zmagati Putin, temveč Ukrajina, ministra Dominika Švarc Pipan in Klemen Boštjančič nista ploskala.

Ministra Dominika Švarc Pipan in Klemen Boštjančič nista podprla ideje predsednice Evropske komisije, da mora Ukrajina v vojni zmagati. (Foto: zajem zaslona)

S tem sta upravičeno ustvarila vtis, da očitno navijata za drugo stran, kar pa ne preseneča, saj je tudi Tanja Fajon nasprotovala embargu izdajanja ruskih vizumov.

Nekateri puško v koruzo vržejo čez noč, Golob je na to vnaprej opozoril
Kot je že v začetku oddaje dejal Tomašič, je “metanje puške v koruzo postal šport levičarjev“, vendar to nekateri storijo brez opozorila, kar čez noč, medtem ko je Robert Golob na to že vnaprej opozoril. Govorimo o njegovi izjavi ob zaključku panela na BSF, s katero je šokiral tako slovensko kot tujo javnost. “… Ne naredite tega,” je odgovoril Robert Golob na vprašanje voditelja na BSF, “kaj ga je najbolj presenetilo pri prehodu iz zasebnega v vladni sektor”. Golob je s svojo trditvijo jasno dal vedeti, da svoji poziciji ni kos, kar pa je le potrditev na vse pretekle prazne obljube, lapsuse v boju z energetsko in prehransko draginjo, njegovim nasvetom o “morski terapiji” kot zdravilu za koronavirus in ostale “golobizme”.

Od volitev do današnjega dne ni bilo nobene redne seje DZ
Če pa Sloveniji ne gre dobro pri spopadanju s krizami, pa “polagamo svetovni rekord, saj od volitev do 1. septembra ni bilo niti ene redne seje državnega zbora, bilo pa je 13 izrednih sej in več kot 20 postopkov po nujnem postopku, “kot da smo v vojni ali pa nas je zadel tornado“, je komentiral Rant. Da redne seje ni, je po besedah Tomašiča razlog lahko le eden – “na vsaki redni seji so vprašanja predsedniku vlade in ministrom. Med mandatom Janševe vlade so bile redne seje stalnica, zakoni so bili utemeljeni in ne ideološki, kot so to danes, zakon o RTV pa je eden takih. Ob koncu je Tomašič spomnil na nedavni požar na Krasu, ki ne bo ostal nepozabljen, kot pa ne bo ostala nepozabljena Golobova obljuba, ki jo je dal prostovoljnim gasilcem, o kateri danes ni ne duha ne sluha. Golob je gasilcem obljubil pomoč. “Zato vas zdaj javno sprašujem, kaj je s to nagrado in kdaj jo bodo gasilci dobili?” je zaključil Tomašič.

Tanja Brkić