[Video] Neverjetna kolektivna blamaža slovenskih medijev

Nemška kanclerka Angela Merkel. (Foto: epa)

Nov teden, nova velika blamaža za slovenske osrednje medije. Tokrat tudi mednarodna. Potem ko so nekaj dni slovensko in tujo javnost prepričevali, kakšno sramoto zaradi svojega pisma Sloveniji dela slovenski predsednik vlade Janez Janša, so včeraj morali skrušeno priznati, da v pismu ni tistega “fašizma”, ki so ga tam iskali in da vsebino pisma, kot našega premierja nasploh, v Evropi jemljejo resno.

Po skoraj tednu dni brezsramnega laganja in namerno lažnivega prikazovanja pisma predsednika vlade Janeza Janše kot sramotnega za Slovenijo, so osrednji mediji v Sloveniji naleteli na hladen tuš. Angela Merkel in še nekateri tuji voditelji so spregovorili o pismu našega premierja v izredno pozitivnih tonih in ga predstavili kot poziv h kompromisu.

Spomnimo, da smo bili kar nekaj dni priča naslovnicam osrednjih medijev, ki so Sloveniji napovedovale diplomatsko sramoto, ker je predsednik vlade Janez Janša napisal pismo evropskim voditeljem, za katerega se je kasneje izkazalo, da je bilo pismo, v katerem h kompromisu poziva vse države članice.  Ko je bilo včeraj potrebno poročati o tem, da Sloveniji v Bruslju nihče ne bo sekal glav in da so besede našega premierja med politiki zazvenele v povsem drugačni melodiji, kot so jo Slovencem želeli dostaviti naši mediji.

Spomnimo se, s kakšnim veseljem in s kakšno samozavestjo so do danes, dokler so bili prepričani, da so njihove analize “realne” ali da jih nihče ne bo razkrinkal, poročali o “napakah” in “težavah” s premierjevim pismom:

24 ur o “užaljenem” premierju (Foto: 24 ur)

Dnevnik o pismu (Foto: Dnevnik)

Slovenske novice o pismu (Foto: Slovenske novice)

Delo o pismu (Foto: Delo)

STA o pismu (Foto: STA)

Merklova pismo dojela kot poziv h kompromisu, mediji pa nenadoma v molk
Na virtualnem zasedanju voditeljev članic EU, na katerem je spregovorilo pet voditeljev, vključno z omenjeno Merklovo in našim premierjem, Janezom Janšo (ob njima še madžarska in poljska premierja, Viktor Orban in Mateusz Moriawecki in Charles Michel, predsednik Evropskega sveta), je nemška kanclerka izjavila, da je slovenski premier pozval k delu za kompromis, to pa je tudi v interesu nemškega predsedstva svetu EU.

Nemška kanclerka, ki je pismo našega premierja prebrala, v njem ni videla nič problematičnega, prav nasprotno. Dojela ga je kot poziv k iskanju kompromisa. Z ozirom na to, da gre za povsem nasprotni odziv od “napovedi konca časov”, kar je bil odziv osrednjih medijev na pismo premierja, bi od neodvisnih medijev pričakovali, da se bodo opravičili in s podobnim entuziazmom, prepolni ponosa, ker našega premierja jemljejo resno tudi voditelji najmočnejših držav, pisali tudi o odzivu Angele Merkel, kot so o “burnih odzivih” slovenske opozicije in “sramoti, ki naj bi nam jo pismo delalo”. Na vse omenjene medije v članku smo naslovili novinarsko vprašanje, kjer smo jih povprašali, kako vendarle komentirajo izjavo Merklove.

Aleš Ernecl