[Video] Novi svetniki RTV so razpravljali kot ob gostilniškem pultu

Prva seja sveta RTV Slovenija, na kateri so obravnavali ugotovitveni sklep o sestavi sveta RTVS. Predstavnika zaposlenih Sašo Hribar in Boštjan Ogris. (Foto: STA)

“Nagnali šefa pravne službe, potem pa protestirali, zakaj ni pravne pomoči,” je o včerajšnjem nenavadnem dogajanju na konstitutivni seji programskega sveta RTVS kritično izpostavil dolgoletni novinar in urednik Spletnega časopisa Peter Jančič. Marsikdo, ki je gledal včerajšnji prenos seje, se ni mogel načuditi tikanju in neverjetni usklajenosti novih programskih svetnikov, ravno tako tudi ne postopkovni in pravni nepodkovanosti. “Sklepi niso vrhunski, ampak vsi stojimo za njimi,” je izjavil novoizvoljeni predsednik programskega sveta RTVS Goran Forbici in s tem nakazal, kako “strokovno” se bo delalo v prihodnje. “Pravi Forbici, da se je treba zakona držati, če se le da …”, je izpostavil novinar Bojan Požar.

Ker je bilo odpravljeno zadržanje dela Golobove novele zakona o RTVS, mimogrede, o njeni ustavnosti najvišje sodišče v državi še odloča, je bila dana zelena luč za oblikovanje novega programskega sveta RTVS. Sestalo se je 16 od 17 svetnikov, po samem konstituiranju so s 15 glasovi na mesto predsednika izvolili kar vodjo Centra nevladnih organizacij Gorana Forbicija. Njegova namestnica je postala predstavnica ideološko enoumnega Društva novinarjev Slovenije Špela Stare. Dogajanje na seji sveta in sprejeti sklepi odražajo veliko željo po tem, da se vodstvo, tam zaposlene novinarje in “nezaželene” oddaje na RTV Slovenija čim bolj diskreditira, da se naredi pot za politično čistko po volji levice.

V. d. generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha je presenetil sam začetni zaplet na začetku seje novega programskega sveta, ker se je ta ni udeležil. Slišati je bilo mogoče kritike v smislu, kako naj bi šlo “za brutalno izkazovanje nespoštovanja do novega organa”. Kot je znano, je svet na samem začetku s seje nagnal Draga Zadergala, vodjo pravne službe na RTVS, ki je tja prišel po pooblastilu generalnega direktorja. Nato pa so se pritoževali okrog odsotnosti pravne moči.

Grah Whatmough je v odzivu na to pojasnil, da ga preseneča “zaplet”. “V sklicu seje je jasno navedeno, da so bili na sejo vabljeni samo člani Sveta. Nihče izmed njih sklica ni problematiziral. Nihče izmed njih pred sejo ni prosil za pogovor ali usklajevanje,” je bil jasen. Morda pa je razloge za tako imenovani zaplet mogoče iskati v “strokovni” podkovanosti novih svetnikov, ki je še posebej razvidna iz spodnjega posnetka.

Svet, ki bo bdel nad največjim medijem v državi, ki ima približno 120 milijonov evrov letnega budžeta, je imel na konstitutivni seji tudi nekaj tehničnih težav:

“Pravi Forbici, da se je treba zakona držati, če se le da …”, je glede Forbicija izpostavil raziskovalni novinar Bojan Požar. Nad samim dogajanjem je bil kritičen odgovorni urednik informativnega programa na POP TV Mirko Mayer, ki je prepričan, da so imeli novi člani programskega sveta RTVS na račun začasnega zadržanja zakona o RTVS dovolj časa, da bi prišli na ustanovno sejo popolnoma postopkovno in pravno pripravljeni. Kar imamo pravkar priložnost spremljati, pa je popoln ‘šank amaterizem’, ki bi ga bilo bolje ne prenašati v živo.”

Seznanjeni želijo biti s kadrovskimi zadevami
Čeprav je bil na dnevnem redu seje le ugotovitveni sklep o sestavi sveta RTVS, so svetniki soglasno potrdili širitev dnevnega reda. Imenovani so bili člani komisije za poslovnik, sprejet je bil poslovnik, večji del seje pa je bil namenjen pogovorom o pripravi javnega razpisa za imenovanje predsednika štiričlanske uprave, ki bo skladno z Golobovo novelo o RTVS vodila in upravljala RTVS.

Novi Programski svet RTVS je v. d. generalnemu direktorju RTVS Andreju Grahu Whatmoughu naložil, da ta predsednika sveta informira o vseh tistih naročilih, ki presegajo 20 tisoč evrov. Kot kaže, se jim zdijo pomembne tudi kadrovske zadeve, saj so naložili, da mora ta poročati tudi “o vseh podpisanih evidenčnih listih za sklenitev pogodb, vseh podpisanih obrazcih za odobritev delovnega mesta, vseh obrazcih o končni izbiri kandidata in vseh podpisanih pogodbah o zaposlitvi tako v primeru prerazporeditev zaposlenih kot za nove zaposlitve in vseh drugih kadrovskih zaposlitvah.”

Predsednik novega sveta RTVS Goran Forbici (Foto: STA)

Najkasneje do 20. junija bo moral v. d. generalni direktor po poročanju STA pripraviti poročili o poslovanju in realizaciji programsko-produkcijskega načrta (PPN) za obdobje od januarja do maja 2023 vključno s poslovanjem do konca letošnjega leta. Ker zagovarjajo stališče, da javno naročilo o merjenju gledanosti, poslušanosti in branosti za dobo pet let ne predstavlja tekočih poslov, so direktorja pozvali, naj razpis razveljavi, vodji službe za programski kontroling pa so naložili, da v četrtek, ko bo naslednja seja sveta, predstavi metodologijo obiskanosti portala MMC in merjenja gledanosti in poslušanosti programov RTVS. Seznanjeni želijo biti tudi s trendi gledanosti, poslušanosti in obiskov strani v zadnjih petih letih.

Oddaja Panorama jih še posebej zanima
Kot kaže, je kamen spotike oddaja Panorama, saj so Grahu Whatmoughu naložili pripravo poročila o projektu Panorama od umestitve v PPN za leto 2022 do danes. Želijo tudi podatke o načrtovani in doseženi gledanosti ter podatke o stroških (načrtovanih kot tudi realiziranih). Do naslednje seje želijo biti informirani še o podrobnostih sklenjenih poslov z Galerijo Ažbe, s certifikati za umetniška dela in preostalo dokumentacijo.

Sprejemanje sklepov je bilo neverjetno ubrano
“In tako smo zdaj dobili javno RTV, katere vodilni organ, programski in še nadzorni, sestavljajo skrbno izbrani ideologi (levice), kšeftarji in hišna druga novinarska liga, pod krinko “depolitizacije” (“normalizacije”) in “stroke” pa smo pristali na pragu enoumja ter skrajnih (levih) političnih stališč”, je glede oblikovanja novega programskega sveta komentiral novinar Bojan Požar.

Foto: STA

“Novi programski svetniki o direktorju RTV in njegovih sodelavcih govorijo kot o falangi. Vido Petrovič pa imenujejo “sugar mutty”. Tako primitivnega sveta še ni bilo. Žalostno, da nihče od svetnikov takega diskurza ne ustavi,” je ponedeljkovo konstitutivno sejo novega programskega sveta RTVS komentiral novinar RTVS Igor Pirkovič in se ob tem vprašal, kako mislijo z žaljivim govorom sploh uživati zaupanje.

“Nov programski svet RTVS je zgled demokratične ustanove – vse se sprejema soglasno. Tukaj smo po 31 letih,” je komentiral v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija. Tom Zalaznik, predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije, pa je izpostavil naslednje: Poezija! Vsi sklepi so sprejeti soglasno … In “blitzschnell”.” Urbanija je v zvezi s komunikacijo novih programskih svetnikov izpostavil, da, kot kaže, gre za same stare znance, tikanje je bilo namreč osnovna oblika javne komunikacije.

Urbanija nastopil proti brisanju iz arhiva
Urbanija se je obregnil ob modrovanje novega sveta o Panorami na drugem programu RTVS.TVS2 je imela lani rekordno gledanost, trend se nadaljuje tudi letos,” izpostavlja in dodaja, da se mu zdi, da v tem primeru gledanost ne bo pomembna. Kritičen je tudi do prvih pozivov novih svetnikov k brisanju iz arhiva. “Ne samo to, programski svetniki bodo “po kanalih zahtevali izbris vsebin”. Spoštovani, dokler sem v. d. direktorja TVS, ne boste brisali arhiva. Pa če boste pritiskali po takšnih ali drugačnih kanalih. To se je delalo leta 1989 …”, je izpostavil in se še obregnil ob izjavo Forbicija, ki je dejal: “Sklepi niso vrhunski, ampak vsi stojimo za njimi.”

V. d. direktor TV Slovenija Uroš Urbanija (Foto: Polona Avanzo)

“Sašo Hribar je že na prvi seji odpravil vse direktorje in urednike in kar razglasil, da bo ukinil Panoramo in vrnil stare oddaje, saj vsi vemo, Studio City in to. Pa še kaj za Saša,” je glede konstitutivne seje komentiral dolgoletni novinar in urednik Peter Jančič in dodal, da je očitno, da konfliktov interesov niti ne skrivajo. “To je na ravni Črnega gada,” je prepričan. Po njegovih besedah smo dobili televizijo nevladnih organizacij politične levice. “To je ta Golobova “depolitizacija“.”

Da je novi programski svet RTVS po volji vladajoče oblasti, ni skrivnost. Ministrica za kulturo iz vrst Levice Asta Vrečko pred konstitutivno sejo novega sveta RTV Slovenija ni skrivala svojega navdušenja. “Po skoraj dvajsetih letih ne velja več t. i. Grimsov zakon in s tem se umika strankarska politika iz vodenja in upravljanja javne RTV Slovenija. Srečno RTV!” je prek Twitterja sporočila v zanosu, da jim bo končno uspelo “depolitizirati” RTVS. Že sama sestava novega programskega sveta RTVS in izvolitev predsednika sveta pa priča, da bo vse šlo tako, kot so si zamislili svobodnjaki. Da se torej ne bo poročalo o tem, kar vladajočim ni po volji.

Ana Horvat