[Video] Novinar Perš: Gen-I je zmagovalec državnih pomoči Kurtijeve vlade na Kosovu!

Novinar portala Prava Luka Perš v oddaji Tema dneva.

Robert Golob je Slovenijo res postavil na zemljevid tujih držav, kot je obljubljal, a vendar ne iz pozitivnih poslovnih modelov ali z dobro prakso, kot smo ji bili priča med vlado Janeza Janše, ko je bila Slovenija vodilna po uspešnosti na lestvicah mednarodnih ustanov. Golob nas je postavil na zemljevid vodilnih po kriminalu najvišjih vladnih predstavnikov oziroma kar njega samega. Morda se tudi zaradi tega Golob v zadnjem času izogiba potovanjem v tujino.

Nekateri indici kažejo, da afera GEN-I, odpiranje računov in prenašanje gotovine tudi prek različnih finančnih mul dobiva nov zagon. Omenjajo se tudi posnetki kamer v posameznih bankah. Med drugim kamere Raiffeisen Bank v Romuniji, natančneje v Bukarešti, čeprav je Robert Golob še nedavno zatrjeval, da je račun GENI-I odprl v zakotni romunski vasici. Izkazalo se je, da je ta račun odprl v poslovalnici banke Raiffeisen v Bukarešti nedaleč od sedeža podjetja GEN-I. Omenjajo se tudi možnosti zaslišanja Goloba pred nekaterimi preiskovalci v tujini. Po nekaterih podatkih naj bi se razkritja posnetka kamer v romunski banki Golob zelo bal.

Novinar Luka Perš iz portala Prava.si je v tokratni oddaji Tema dneva uvodoma povedal, da se ta zgodba odvija od lanskega aprila. V tem času so po njegovih besedah kosovski, albanski, srbski, črnogorski in del slovenskih medijev prišli do toliko informacij, da se je zgodba lahko zložila v celoto. Dejansko je hčerinska družba GEN-I (GEN-I Beograd) v letih 2015–2022 izvajala dve bančni operaciji s krovnim kosovskim podjetjem kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja MB Consulting ter njegovo črnogorsko hčerinsko družbo. “On je v tem času z več gotovinskimi dvigi dvigoval gotovino in s tem izsledljivi denar spremenil v neizsledljivega. Pomembno je dejstvo, da gre za zelo pomembnega člana vladajoče kosovske stranke, kosovskega premierja Albina Kurtija“.  

Nad denarnimi tokovi ni nadzora
Perš je na podlagi podatkov na spletni aplikaciji Erar razbral, da je bilo v letih 2015–2021 iz krovne slovenske družbe GEN-I na hčerinska podjetja v Albanijo, Bosno in Hercegovino ter Srbijo nakazanih slabih 81 milijonov evrov. Pravi, da je težava je v tem, da dejansko ne država in nihče drug nima nadzora, kam je ta denar izginil. Pojavi pa se morje dvomov in vprašanj, za kaj je bil ta denar uporabljen. “Kosovski in albanski mediji trdijo, da je del tega denarja pristal v volilni kampanji Albina Kurtija. Pred časom pa smo tudi videli dokumentarec medija Insajderi, ki namiguje, da je del tega denarja lahko končal tudi v volilni kampanji pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji,” je ob tem dodal Perš.

V času Kurtijeve vlade je GEN-I eden izmed večjih zmagovalcev državne pomoči kosovske vlade
Na vprašanje, zakaj bi imel Golob ali podjetje GEN-I interes za financiranje kosovskega premierja, je Perš uvodoma pojasnil, da je GEN-I na kosovskem trgu prisoten zelo dolgo. Vse od začetka njihove samostojnosti. “Kot se je tudi razkrilo, je bil GEN-I v preteklosti prav s strani sedanje vladajoče kosovske stranke ožigosan za del srbske energetske mafije. Razkrili so namreč, da je GEN-I Beograd v letih 2008 do 2013 opravil za 82 milijonov evrov poslov s preprodajo električne energije in pri tem sodeloval z zloglasno srbsko družbo Rudnap, ki naj bi jo nadzorovale stare sile še iz rajnke Juge. Če smo povezali posle na Kosovem in v Makedoniji, lahko opazimo, da je bil GEN-I tako imenovan podizvajalec podjetja Rudnap. Kot kažejo podatki tako na Erarju kot tudi podjetja Rudnap, so v tem času kupovali električno energijo in jo preprodajali na Kosovo. Izkazalo se je tudi, da je bil med sedanjo Kurtijevo vlado GEN-I eden izmed večjih zmagovalcev državne pomoči kosovske vlade pri premagovanju energetske krize,” je pojasnil Perš.

Perš je glede poročanja slovenskih medijev dejal, da osrednji mediji molčijo okrog imenovane afere. “Še več, trdimo lahko, da so prek tako imenovanega, sedaj dežurnega medija predsednika vlade Roberta Goloba, spletnega medija Necenzurirano, hoteli zgodbo obrniti v to smer, da sta za vse to odgovorna prejšnji predsednik vlade Janez Janša in srbski predsednik Aleksandar Vučić in da v resnici gre le za lov na čarovnice. V resnici pa gre za eno izmed preiskav urada za preprečevanje pranja denarja proti enemu izmed podjetij Dragana Šolaka. Necenzurirano je sedaj želelo spreobrniti pozornost. Še več, napisali so, da gre za watergate afero. Ampak vprašajte se, kdo je bil najbolj odgovorna oseba od leta 2006 do novembra 2021, ki je vodila podjetje GENI-I. To je bil Robert Golob,” je poudaril Perš.

Na vprašanje, ali je naključje, da je ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon nedavno obiskala Prištino in Srbijo, je Perš odgovoril, da si seveda lahko vsak misli svoje. Malce pa je bilo po njegovih besedah čudno, da se je ministrica ravno takrat mudila v teh državah, ko je afera eksplodirala v medijih Zahodnega Balkana. Dejstvo pa je, da o Golobovih nečednostih pišejo srbski, kosovski, albanski in tudi črnogorski mediji. “Pišejo in raziskujejo aktivno že od lanskega leta. Zgodba se korak za korakom razpleta, več ali manj so vsa dejstva jasna,” je pojasnil. Perš se strinja s trditvami nekaterih, da se z zgodbo o prijetju ruskih vohunov skuša prikrivati Golobove rabote. “Opazujemo lahko, da želi vlada vseskozi spreobrniti pozornost od te teme. Težava zanje pa je, da je omenjena afera eksplodirala v medijih Zahodnega Balkana in tega enostavno ne bodo mogli prikriti.”

Nina Žoher