fbpx

[Video] Požar: Golob bo moral pojasniti financiranje medijev z državnim denarjem!

Novinar Bojan Požar (Foto: Nova24TV)

“Verodostojna razkritja, kot je ta primer, seveda lahko močno vplivajo na volitve, in tudi bodo verjetno”, je dejal raziskovalni novinar Bojan Požar v tokratni oddaji Tema dneva, kjer je z voditeljem Luko Svetino spregovoril o razkritem financiranju Vesne Vuković, novinarke s portala Necenzurirano, in sicer s strani elektro oligarha Roberta Goloba, ki o zadevi še vedno molči. Glede na to, da je šlo za financiranje z državnim denarjem, bo Golob slej ko prej moral spregovoriti, celotna zadeva pa bo najverjetneje močno vplivala tudi na njegovo politično “stanje” do volitev, saj postaja vedno jasnejša slika, kdo pravzaprav Robert Golob sploh je.

Po tem ko je raziskovalni novinar Bojan Požar razkril še dodatne podrobnosti v zvezi z afero financiranja novinarke s portala Necenzurirano Vesne Vuković s strani elektro oligarha Roberta Goloba, je Gorenje  priznalo, da je imelo s podjetjem SEE M. & C. sklenjene pogodbe v različnih obdobjih od 2017 do 2019 (v času iskanja strateškega partnerja ter pred, med in takoj po prevzemnem postopku). Omenjeno podjetje je namreč leta 2017 ustanovila novinarka portala Necenzurirano Vesna Vuković, je sporočil velenjski proizvajalec bele tehnike, ki je od leta 2018 v lasti kitajske družbe Hisense.

Požareport je poročal, da naj bi podjetje SEE M. & C., d. o. o. v preteklosti prejelo med drugim tudi nakazilo v znesku 103 tisoč evrov od GEN-I, ki ga je do lanske jeseni vodil Robert Golob, vendar o tem tako elektro oligarh in Vukovićeva nista podala nobenih pojasnil. Zgodba pa se tukaj ne zaključi, saj je Požareport razkril tudi, da naj bi nekdanji izdajatelj portala Necenzurirano.si, družba Providentia, Finančni upravi (Furs) dolgovala 290.493 evrov in imela že dlje časa blokirane vse transakcijske račune v državi, Furs pa naj bi izdal tudi že sklep o blokadi vsega premičnega premoženja te družbe.

Groženj s tožbo Požarja ne prestrašijo, njegova odkritja stojijo na trdnih tleh
Po odmevnem razkritju Požareporta so začele prihajati grožnje s strani nekaterih udeležencev v omenjeni aferi, vendar Bojan Požar trdi, da za svojimi besedami stoji in da ga to ne prestraši. Požar je prepričan, da so te grožnje namenjene ustrahovanju, da v prihodnosti ne bi več ničesar objavljal, prav tako pa naj bi želeli z “grožnjami prestrašiti tudi dosedanje poslovne partnerje Vesne Vuković, da ne bi začeli priznavati, da so jo financirali, kar pa se je zdaj v principu začelo dogajati”, je dejal Požar. Kar pa naj bi bilo najbolj bizarno, je prav to, “da Necenzurirano očita vsem ostalim medijem, da so financirani, očitno sodijo po sebi”, je pripomnil Požar.

GEN-I bo moral priznati, saj je šlo za državni denar
Gorenje je financiranje Vesne Vuković priznalo, Požar je dejal, da sedaj čakajo še priznanje GEN-I, ki je do danes še vedno zavit v molk, meni pa tudi, da je “GEN-I v težkem položaju, saj bo to moralo priznati, glede na to, da je državno podjetje, tukaj ni nobenega izhoda. V kolikor to ne bodo storili sami, bo to prej ko slej zahtevala informacijska pooblaščenka. Največja težava pa je, da je to plačilo izvedel oziroma se za to dogovoril in odobril Robert Golob, bivši predsednik uprave, ki zdaj kandidira za predsednika vlade”, trdi Požar, pri čemer je poudaril, da se je prvič zgodilo, da je v javnost prišlo skrito financiranje novinarjev in to z državnim denarjem in  to s strani človeka, ki danes kandidira za predsednika vlade. Požar meni, da je razlog financiranja Vukovićeve s strani GEN-I predvsem ohranjanje neke pozitivne slike o Golobu, saj je v “preteklosti možno opaziti veliko simpatiziranje Goloba s strani Vukovićeve, to je bila posledica direktnega financiranja”, je prepričan Požar. Da je bilo vse finančno pogojeno, po Požarjevih besedah potrjuje dejstvo, da je portal Necenzurirano o Golobu molčal, ko pa je pisal o njem, je pisal “sladkobno in izjemno pozitivno”.

Novinarji spletnega medija Necenzurirano (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Portal Necenzurirano je od danes naprej popolnoma neverodostojen medij
Glede na to, da portal Necenzurirano dolguje FURS-u skoraj 300 tisoč evrov, bo po Požarjevih besedah najverjetneje šel v stečaj in kljub temu, da so domeno prenesli drugam, “so v moralnem smislu od trenutka razkritja postali popolnoma neverodostojni,” je dejal raziskovalni novinar, ki trdi, da je odkritje šele začetek in da ne bo presenečenje, če se bo razkrilo financiranje še katerega drugega novinarja z omenjenega portala. Kar se tiče dolga, Požar v nadaljevanju pojasni, da so v ozadju dolga FURS-u pravne mahinacije, ki pa se slej ko prej končajo, vendar to ni tisto, kar tukaj predstavlja težavo, “medij mora biti kredibilen, zdaj pa vsi vemo, da to ni, saj je pod roko financiran, to je zdaj verjetno jasno tudi tistim ljudem znotraj mehurčka, njihovim bralcem, pa tudi oni zdaj ne bodo več nasedli”, je dejal Požar in postavil pod vprašaj tudi mnenje političnih partnerjev Goloba in napovedal še kompleksnejše situacije zaradi afere.

Vse to bo vplivalo na volitve, portal Necenzurirano obsojen na propad
V nadaljevanju Požar izrazi mnenje o obstoju portala Necenzurirano v prihodnosti oziroma po volitvah. Meni, da ta ne bo obstal, saj bi tudi v primeru zmage levih strank potem tudi one ciljale na malo večje medije, “v kolikor zmaga desna sredina, pa je v vsakem primeru konec zgodbe. Sploh pa mediji, ki se financirajo netransparentno nimajo daljše perspektivne zgodbe”, je sklenil Požar. Primer razkritja v tem primeru seveda lahko vpliva na volitve, sploh ko gre za novi obraz v politiki, s katerimi ima Slovenija kar nekaj izkušenj, in sploh, ker novi obrazi nimajo svoje volilne baze in črpajo iz vseh strani. Verodostojna razkritja, kot je ta primer, seveda lahko močno vplivajo na volitve in verjetno tudi bodo, je prepričano dejal Požar, dodal pa je tudi, da po zanesljivih informacijah lahko pričakujemo še nekaj novih zgodb o elektro oligarhu Robertu Golobu, prihajale pa naj bi iz njegovega političnega tabora.

Tanja Brkić