fbpx

[Video] Novinarka RTV Slovenija Jelena Aščić se iz naslonjača v Ljubljani naravnost norčuje iz kmetov, ki doživljajo škodo zaradi napadov volkov

Jelena Aščić. Foto: TW

Zveri na Slovenskem v zadnjih tednih in mesecih povzročajo nemalo skrbi kmetovalcem. Priča smo bili kar nekaj hudim napadom po vsej Sloveniji. Na Gorenjskem, na Kočevskem, ne nazadnje v Blokah, kjer so v zadnjem mesecu dni zabeležili kar 20 napadov zveri. Najpogostejša sta volk in medved. Kljub temu pa novinarka RTV Slovenija Jelena Aščić preko družabnih omrežij razglaša: “Volkovi so čudovita bitja, ki jim človek že od nekdaj dela krivico. Zakaj pri njihovem pobijanju sprenevedava beseda odvzem?” Več kot očitno ji je kot Ljubljančanki prav malo mar za tiste državljane, ki imajo težave z resničnimi zvermi, ne le tistimi, ki živijo v pravljicah in kot jih očitno pozna Aščićeva …

Težave z divjimi zvermi in škoda, ki jo te povzročijo v Sloveniji, postajajo iz leta v leto večji problem. Najpogostejša napadalca, ki kmetovalcem delata škodo, sta medved in volk, a v slovenskih gozdovih plenijo tudi šakal, ris, lisica in divja svinja. Vendar pa je v zadnjem obdobju prišlo do napadov v samih naseljih ali v njihovi neposredni bližini. Nič čudnega, da je bila Aščićeva zaradi izjave deležna kritike v smislu: “Še en dokaz, da živijo novinarji v svojem paralelnem svetu, v Narniji, Indiji Koromandiji ali deželi Nije. Delajo si ugodje ob lastni človekoljubnosti (volkoljubnosti) in demoniziranju nečlovekoljubov, medtem ko morajo drugi trpeti realnost in novinarjevo zblojeno demoniziranje.”

Preberite več: Cenzura na RTV SLO: Spet smo bili priča enostranskemu poročanju, Jelena Aščić preprečila predvajanje izjave Borisa Tomašiča na temo upravičenosti RTV-prispevka!

Medveda se ne strelja že skoraj leto dni, volka pa tri leta
Na težave vpliva tudi neodzivnost države oziroma neodzivnost pristojnega ministrstva. To je spodbudilo tudi tri stranke z desne politične opcije, SDS, SLS in NSi, da so že prejšnji teden pozvale k sklicu nujne seje dveh odborov, kmetijskega in okoljskega, na kateri bi ministrstvo za okolje pozvali, naj odredi izredni odstrel zveri, ki se v slovenskih gozdovih že dlje časa ne izvaja zaradi pritožb nevladnih okoljevarstvenih organizacij. V Sloveniji se medveda ne strelja že skoraj leto dni, volka pa tri leta. To je seveda terjalo svoj davek, ki pa ga najbolj občutjo prav živinorejci.

V zadnjih tednih smo bili priča množičnemu pokolu ovac v Zgornjih Danjah na Gorenjskem. Žrtve med konji, žrebički in govedom so bile tudi na Notranjskem in Kočevskem. Samo v Novi vasi na Blokah je volk v zadnjem mesecu dni udaril kar 21-krat. Jasno, ne sam, saj napada v tropih. Tudi samo za zabavo, čeprav je drobnice preveč, da bi vse pojedel. To se je ekipa Drugorazredni tudi sama prepričala na terenu. Kmetovalec Jožef Gašperlin je ostal brez 50 ovac, v Zgornjih Danjah pod Ratitovcem so bili namreč v dveh tednih priča dvema ločenima napadoma volka. Tiste ovce, ki so preživele, bodo morda živele le še nekaj dni. Prestrašene so in poškodovane. Kmet od njih ne bo imel več prave koristi. Ko poginejo, jih morajo kmetje pustiti ležati na istem mestu, kjer so izdihnile, da jih popišejo inšpektorji, sicer odškodnine ni mogoče uveljavljati. A včasih traja več dni, da se gospodje iz Ljubljane oglasijo na kmetih. Vmes pa so kadavri že tarča zveri, ki jih preprosto odnesejo in pojedo. Odškodnine za izginuli kadaver  pa kmet po slovenski zakonodaji ne more uveljavljati. 

Jožef Gašperlin (Foto: Nova24TV)

Država bo uničila še tistih nekaj kmetov
V slovenski javnosti skušajo laiki pogosto dokazovati, da kmetje svoje drobnice in živine niso zaščitili s primerno električno ograjo. Gašperlin poudarja, da električno ograjo imajo, ampak ta žal ne pomaga kaj dosti. Naši sogovorniki pravijo, da so bili do letos incidenti z volkovi skoraj neobstoječi. Občasno je ponagajal le medved, zdaj pa so pogoji za delo postali praktično nemogoči. “Država bo uničila še tistih nekaj kmetov, ki so ostali, saj Slovenija postaja pravi zverinjak,” je oster Gašperlin. “Gospodje, ki so volka pripeljali, so za to odgovorni. Naj kdo začne odgovarjati, prej ga namreč ni bilo 100 let.” 

Spet smo pri nevladnih organizacijah, ki so dobile denar iz Evropske unije, s katerim po pripovedi naših sogovornikov po Sloveniji naseljujejo volkove. Eden takšnih projektov je bil tudi SloWolf, ki je imel proračun v višini več kot milijon evrov. A volkovi so sedaj tam, kjer jih nikoli ni bilo. Lovci celo vedo povedati, da so volkovi večinoma čipirani in imajo različne DNA-skupine. Gre za neke vrste laboratorij v naravi, ki ga izvajata zavod za gozdove in biotehniška fakulteta, so prepričani naši sogovorniki. “Če ne bo nobenega odziva, smo pripravljeni tudi na protest. Se že pripravljamo,” je povedal Gašperlin in dodal, da kmetje niso tukaj zato, da hranijo volkove, ampak ljudi. 

Poslanec SDS Žan Mahnič je povedal, da je pred približno tremi meseci takrat še ministra Lebna vprašal, kaj bo naredil, glede na to, da je sodišče ustavilo odstrel 200 medvedov in 11 volkov. “Ta odstrel je temeljil na realnih podatkih, ki jih je pripravil Zavod za gozdove Republike Slovenije. No, in takrat nisem dobil nobenega odgovora na vprašanje. Nekaj časa smo čakali in sedaj vidimo, da je kaos na terenu. Če sodišče ne bo sledilo strokovnim argumentom, ampak nevladnikom iz Ljubljane, ki argumentov ne poznajo … mogoče se bo to spremenilo, če bo volk raztrgal kakšnega pudlja sredi Ljubljane, toliko časa očitno ne bo miru.” Gašperlin pa je ob tem dodal, da če kdo misli, da volk ni nevaren, ga lahko pripeljejo v Ljubljano in se bo lahko prepričal na lastne oči. “Mene glede na to, da sem tudi član lovske družine, ljudje kličejo in predlagajo, dajmo se zbrati, ene dve noči bomo gori počakali, ga ustrelili in ga odpeljali pred stavbo ministrstva za okolje in prostor, pa naj ti ugotovijo, kdo ga je ustrelil,” je še povedal Mahnič.

Tudi Marko Gasser ima svojo živino v hribih nad Železniki. “Kolikor vem iz zapisov, je bil zadnji volk v teh krajih uplenjen 53. leta. Bili so prisotni medvedje, ampak so večinoma miroljubni.” A zadnje čase zaradi škode počasi obupuje. “Težko je, ker tvoje delo ni cenjeno. Predvsem vemo, da reja drobnice in kmetijstvo samo po sebi nista ekonomsko dobičkonosna ali sama sebi zadostna. Tukaj gre predvsem za ohranjanje krajine, gre za to, da so travniki pokošeni, da lahko pridejo Ljubljančani iz Ljubljane in se ozrejo po hribu. Ko bomo dejavnost opustili, to ne bo več možno. Mi tukaj se bojimo že za svoja življenja, še posebej za otroke,” dodaja. “Bojimo se in pripravljamo tudi seznam odgovornih, kajti vsi, ki se skrivajo za raznimi organizacijami, imajo ime in priimek. V primeru, da bo prišlo do konflikta med zverjo in človekom, bomo tem osebam dali imena in priimke in bodo osebno odgovarjali.” Da država z načrtnim poseljevanjem zveri in neučinkovitim odstrelom divjadi kmete sili v opustitev svoje dejavnosti, pravijo tudi naši sogovorniki iz kočevskega konca. Stari Breg je vasica, kjer je nekoč živelo več deset ljudi, danes samo še dva. Danes je v teh koncih še samo 1.500 ovac in 1.500 glav govedi, živinorejstvo pa zaradi napadov pospešeno izginja, opozarja kmetovalec Leon Zemljič.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Leon Zemljič (Foto: Nova24TV)

Glede na komentarje, ki so se usuli pod zapis novinarke RTV Slovenija (“Volkovi so čudovita bitja, ki jim človek že od nekdaj dela krivico. Zakaj pri njihovem pobijanju sprenevedava beseda odvzem?”), je več kot očitno, da so ljudje zgroženi, da si novinarka, katere plača je  financirana iz RTV-prispevka, ki smo ga primorani plačevati prav vsi, drzne govoriti kaj takega. Nad komentarjema: “Odvzem = odstrel + odlov živih osebkov + izgube posameznih vrst divjadi, ne glede na vzrok (smrt zaradi bolezni, povozi, naravna smrt …) 5. člen ZDLov-1 —> 2min googlanja! Volkovi in medvedi so iz LJ stolpnice videti čudoviti tudi, ko hodijo po vaseh. Dokler kakšen ne zaide na Rožnik.” in “Predlagam, da se ta čudovita bitja, ki kmetom koljejo drobnico, naseli blizu vašega doma, magari kar v vaš blok.” bi se morala novinarka Aščićeva nedvomno zamisliti in se pri podajanju komentarjev zanesti na strokovna mnenja, ne pa na mnenja nevladnikov, ki se jim tudi sanja ne, kako je, če ti zver povzroči tolikšno škodo. Včasih bi bilo dobro, če bi se nekateri sprehodili izven Ljubljane in se na lastne oči prepričali o realnem stanju.

H. M.