[Video] Novinarka RTVS s svojim vprašanjem pokazala svojo “strokovnost in profesionalnost”

Premier Janez Janša (Foto: Zajetje zaslona)

“Prav vse ostale evropske in svetovne medije, brez izjeme, je zanimala vsebina zasedanja vrha EU, kjer iščemo rešitve za zavarovanja miru v EU ter učinkovite odgovore na cenovne pritiske ter možne motnje v preskrbi z energenti in hrano,” je predsednik vlade Janez Janša komentiral priložnosti povsem neprimerna vprašanja novinarke naše javne RTVS. Pravzaprav že narava vprašanj pove veliko o strokovnosti in profesionalnosti, tudi če vprašanje kvalifikacij zanemarimo. Voditelji EU so se na tokratnem vrhu v Bruslju sicer zavzeli za skupno nabavo plina in vodika na prostovoljni osnovi, dogovorili pa so se tudi, da bodo podrobno preučili pomanjkljivosti sankcij, ki so jih države članice uvedle proti Rusiji, zaradi njene invazije na Ukrajino.

Ob robu vrha EU je novinarko RTV zanimalo, kako gleda na tedenska poročila o delu novinarjev javne radiotelevizijske hiše – poročila, ki jih piše Ukom, namreč tamkajšnji novinarji jemljejo kot pritiske, enako velja za očitke, da so novinarji brez potrebnih kvalifikacij.  Premier Janez Janša je novinarki odgovoril, da bi novinarji morali biti veseli, da jim nekdo nastavlja ogledalo, tako kot ogledala oni nastavljajo drugim, ob tem pa je še pripomnil, da na nacionalni radioteleviziji zelo veliko novinarjev nima potrebnih kvalifikacij. “Spoštovani predsednik vlade Janez Janša! Zaposleni na RTVS delujemo strokovno in profesionalno. Vabljeni, da sami preverite naše visoke kvalifikacije. Naša vrata so vam vedno odprta,” je premierja na Twitterju povabila Petra Bezjak Cirman, ki je sicer žena Odlazkovega novinarja Primoža Cirmana – kar že samo po sebi pove povsem dovolj.

“Objavite seznama zaposlenih novinarjev s potrebno izobrazbo in tistih brez, pa boste vse pojasnili glede kvalifikacij. Imate obe kategoriji. Storitve pa dajte na trg in bo vse jasno glede profesionalnosti. To, kako sam vidiš sebe, je vedno subjektivna ocena,” je premier še odgovoril Cirmanovi. No, medtem ko novinarji RTV-ja poročila o delu doživljajo kot pritiske, pa je resničnih pritiskov deležen novinar Bojan Požar, ki bi se včeraj skoraj znašel v priporu – kjer bi lahko ostal tudi celotno predvolilno obdobje. Urednik, novinar in lastnik Požareporta je v preteklosti razkril mnogo afer, v katere so bile vpletene politične in gospodarske sile tako z levega kot tudi z desnega političnega pola. Že dlje časa pa predstavlja trn v peti tranzicijski levici, ki jo očitno pred volitvami precej skrbi, da bi prišlo še do kakšnega medijskega razkritja, ki bi jim lahko škodovalo – Požarja bi bilo zato seveda najlažje umakniti s scene.

https://twitter.com/PetraBezjak/status/1507329894363148298?s=20&t=snjjrrQ1EN6z-dysZhn8xQ

“Prav vse ostale evropske in svetovne medije, brez izjeme, je zanimala vsebina zasedanja vrha EU, kjer iščemo rešitve za zavarovanja miru v EU ter učinkovite odgovore na cenovne pritiske ter možne motnje v preskrbi z energenti in hrano,” je predsednik vlade Janez Janša komentiral priložnosti povsem neprimerno vprašanje novinarke naše javne RTVS, ki je s tem le dokazala, da so dvomi glede strokovnosti tamkajšnjih novinarjev še kako upravičeni.

Sara Kovač