[VIDEO] Obeta se vroča politična jesen – bo poleg listja odletelo še kaj – ali kdo?

Slovenski parlament in Marjan Šarec (Foto: Nova24TV)

Prvo leto vlade Marjana Šarca je bilo polno afer in napak. To potrjujejo različni politiki, ki so v pogovoru za Nova24TV med drugim izpostavili zlasti sporna projekta gradnje 2. cevi karavanškega predora in 2. tira, problematiko ilegalnih migracij, zadolževanje države ter nekompetentnost članov vlade. Obeta se torej vroča politična jesen in glede na to, kako hitro se menjavajo ministri in sekretarji okrog Šarca, se lahko upravičeno vprašamo, ali bo to jesen poleg listja odletelo še kaj  – ali kdo. 

Skakanje na glavo v prazen bazen. Luksuzni avtomobili – BMW in mercedesa –, ki si jih je privoščila vlada Marjana Šarca in ki so davkoplačevalce stali skoraj dva milijona evrov. Afera z Branetom Kraljem, ki je lobiral za Igorja Šoltesa, da bi ta zasedel mesto direktorja Uradnega lista. Obračun s predsednikom Slovenske ljudske stranke Marjanom Podobnikom, ki si prizadeva za varno podeželje. In podpis zloglasne peticije Foruma 571, ki se ji je pridružil tudi takratni komedijant Šarec.

A vse to je po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča mačji kašelj v primerjavi s posli, kjer se obetajo večmilijonske, celo milijardne izgube. “Pravzaprav, najbolj udarni sta dve. Karavanški predor in gradnja 2. tira. Tukaj gre za eklatantne ‘svinjarije’, v katere so vpleteni vodilni in vodeči. Tisti ljudje, ki ‘furajo’ Slovenijo. Na žalost je Šarec vpleten kot predsednik vlade, ampak upamo, da ne bo dovolil drugega TEŠ 6, da ne bo dovolil, da se gospodje, ki imajo vedno prste v marmeladi, še bolj omastijo in pokradejo še več, kot so že pokradli. Pri TEŠ 6 je izginilo 700 milijonov, za 2. tir pa se pripravlja, da bo izginila 1 milijarda. Pri karavanškem predoru bo škode zagotovo za 100 milijonov. Kdo bo profitiral? Določena klika, ki vodi Slovenijo,” je povedal Jelinčič.

Zmago Jelinčič (Foto: Nova24TV)

Vlada razvojno in varnostno popolnoma nesposobna
Svoj pogled na to, katera je mati vseh afer v času Šarčeve vlade, pa nam je razkril tudi poslanec SDS Branko Grims, ki je povedal: “Zagotovo je največja afera to, da zdaj v enem mesecu v Slovenijo pride več ilegalnim migrantov, kot jih je prej prišlo v celem letu dni, recimo leta 2017. V avgustu je bila ta številka daleč presežena in to je zagotovo nekaj, kar pove, da je ta vlada razvojno in varnostno popolnoma nesposobna.”

Branko Grims (Foto: Nova24TV)

Poslovanje v rdečih številkah kljub gospodarski rasti
Poslanec SDS Franc Breznik je po drugi strani prepričan, da je popolnoma nesprejemljivo, da Šarčeva vlada posluje v rdečih številkah – in to kljub največji gospodarski rasti v zadnjih letih. “Mislim, da je prva afera tista, ki se tiče proračuna, da nekdo v času največje gospodarske rasti naredi 30-milijonski manko v javnih financah v relativno kratkem času. To je tista afera, ki skrbi nas vse skupaj. Ob tem, da vlada brezglavo zapravlja za stvari, ki so v tej družbi popolnoma nepotrebne,” je povedal.

Foto: STA

Obljubljali so politiko brez afer, dobili pa smo ravno nasprotno
V  Novi Sloveniji so nam razkrili, da so nad Šarcem in njegovo vlado ter koalicijo predvsem razočarani. Kaj je izbilo sodu dno, pa nam je razkril poslanec Jožef Horvat, ki je poudaril: “Razočaranje je pri meni osebno, ker smo pričakovali, kar je bilo obljubljeno, da bo to neka druga, poštena politika, politika brez afer, politika za dobro ljudi, za blaginjo ljudi. Zdaj imamo vlado skoraj eno leto, ampak tega ni. Tako da se mi zdi bolj pomembno, kaj bodo na naslednjih volitvah rekli ljudje.”

Franc Breznik in Jožef Horvat (Foto: STA)

Državo vodijo politični amaterji
Obeta se politična jesen, nad dejanji premierja Šarca pa bo zagotovo bedela opozicija. Breznik je razkril: “Žal pa poglejte, ljudje kot so Šarec in njegova ekipa, to so ljudje popolnoma brez znanja, brez kakršnihkoli kompetenc, izkušenj. Tisto, kar se mi zdi najbolj pereče, je bolestno pomanjkanje osebne samokritike, da se zavedajo, da so se nesposobni ukvarjati z javnimi stvarmi. Ljudje in državljani se bodo morali enkrat vprašati, kako dolgo bodo še gledali te politične amaterje, ki ne nazadnje ustvarjajo slabo ime Sloveniji, pri tem pa se igrajo s prihodnostjo njih samih in njihovih otrok. Si želite, da bodo vaši otroci vsi počasi odšli v tujino in bodo v tujini Slovenci nekoč vozili še samo taksije v kakem zakotnem delu Berlina? Upam, da si tega vsi skupaj ne želimo ter takim politikom in predvsem tipom takih politikov, kot je Šarec, rečemo ne.

Šarec tudi pod drobnogledom koalicijskih partnerjev
Ne le opozicija, tudi koalicijski partnerji kot lačni morski psi čakajo na naslednjo Šarčevo napako. Pa čeprav nam je poslanec SAB Marko Bandelli zagotovil, da zaenkrat Šarec ni zakuhal menda še nič takšnega, zaradi česar bi odneslo vlado. “Saj veste, kako je. V politiki so afere vsakodnevne. Afere lahko naredimo velike ali majhne, lahko jih prikažemo na en ali drug način. Kaj pomeni afera? Prava afera je tista, ki bi lahko zamajala koalicijo, ampak v tem trenutku ne vidim tistih pravih afer, ki bi lahko kompromitirale našo koalicijo. Seveda je tu veliko problemov, ki bi se jih dalo tudi na drugačen način rešiti. Tudi sam večkrat interveniram v samem parlamentu, povem svoje, rečem, kakšne so problematike. Prvi sem izpostavil problem zveri, prvi sem izpostavil problem Lipice, prvi sem izpostavil kar nekaj težav na terenu, ki so bile nato vidne kot problematične. Ampak, da bi to bilo nekaj kriznega, ne verjamem. Dodatek za zdravstveno zavarovanje bi lahko bil malo večji problem, ampak mislim, da se je tukaj vlada že izrekla dovolj jasno,” je povedal. Po drugi strani pa ne pozabimo, da je Bandellija z mesta ministra odnesla mnogo manjša afera, kot so te, ki jih je v zadnjem času zakuhal Šarec. Obeta se nam torej vroča politična jesen in glede na to, kako hitro se menjavajo ministri in sekretarji okrog Šarca, se lahko upravičeno vprašamo, ali bo to jesen poleg listja odletelo še kaj – ali kdo.

Marko Bandelli (Foto: STA)

Rajko Golob