fbpx

[Video] Objavljamo dokument zaslišanja brigadirja Škerbinca z zaprte seje Knovsa, ki Erjavca postavlja na laž glede streljanja na Počku: “Minister je podpisal dva akta za to vajo!”

Miha Škerbinc in Karl Erjavec (Foto: STA)

Dovolj je sprenevedanja in laganja s strani ministra za obrambo Karla Erjavca! Na moj predlog je Matej Tonin magnetogram ponedeljkove zaprte seje Knovsa, na kateri je pričal brigadir Miha Škerbinc, odprl za javnost. Takole je bil minister postavljen na laž glede streljanja na Počku,” je podpredsednik komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Žan Mahnič razkril na Twitterju. Iz zaslišanja brigadirja Škerbinca je namreč jasno razvidno, da so tovrstni dogovori z ameriško vojsko dogovorjeni od 18. mesecev do dve leti vnaprej. “Minister je podpisal dva akta za to vajo,” razkriva magnetogram zasliševanja Škerbinca.

Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) je danes dobila odgovor ministra Karla Erjavca na zaprosilo, da pošlje dva dokumenta, ki jasno dokazujeta, da se je vedelo oziroma da je bilo načrtovano, da bodo Američani na Počku streljali z minometi kalibra 120 mm. Minister Erjavec je namreč vseskozi govoril, da je bi bilo streljanje dogovorjeno. Predsednik in podpredsednik Knovsa Matej Tonin in Žan Mahnič sta zato objavila magnetogram zaslišanja odstavljenega poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca.

Iz zaslišanja brigadirja Škerbinca je namreč jasno razvidno, da so tovrstni dogovori z ameriško vojsko dogovorjeni od 18. mesecev do dve leti vnaprej. “Minister je podpisal dva akta za to vajo,” razkriva magnetogram zasliševanja Škerbinca. Kot je razvidno, je enkrat pooblastil poveljnika 72. brigade in enkrat poveljnika, odgovornega za usposabljanje. Po poročanju Škerbinca je bilo v podpisanih aktih tudi jasno navedeno, da se bo streljalo s topovi kalibra 120 milimetrov.

“Vi ste tisti, ki ste vojski dali nalogo, da se skupaj z Američani usposablja, in v tem aktu ste vi povedali, da bodo Američani streljali od 120 milimetrov, 40 milimetrov in pa kaj vem vse,” razkriva pričevanje Škerbinca.

Obveščevalci ne pomnijo, da bi v 25 letih njihovega dela preverjali govorice proti načelnikom Generalštaba Slovenske vojske
Danes je sicer komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb opravila pogovor z operativci obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo, ki so 2. aprila izvajali informativne razgovore na poveljstvu sil Slovenske vojske. Na podlagi slišanega je podpredsednik Knovsa Žan Mahnič izjavil, da operativci niso ravnali ne na podlagi ustne ne na podlagi pisne odredbe, vsi pa so potrdili, da so delovali na podlagi 34. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije, kar je najbolj sporno, saj so za stvar, ko ne gre za kaznivo dejanje, uporabljali policijska pooblastila, česar pa ne bi smeli.

Najbolj zanimivo pa je, da se nihče od njih ni spomnil, da bi v 25 letih kadarkoli raziskovali kakšne govorice proti kakšnemu od načelnikov Generalštaba Slovenske vojske,” je poudaril Mahnič in dodal, da je na internetu mogoče najti blog, kjer piše o tem, da se v vojašnicah veliko govori in da so bili tudi prejšnji načelniki generalštaba Alojz Steiner, Andrej Osterman in Alan Geder deležni številnih neprimernih govoric, pa OVS nikoli ni raziskovala teh govoric. Po mnenju Mahniča je na mestu vprašanje, zakaj je bilo tokrat drugače in zakaj se je to zgodilo. Ob tem je še dodal, da bo na njegov predlog predsednik Knovsa Matej Tonin z zapisnika pričanja brigadirja Mihe Škerbinca, ki ga je Knovs opravil v prejšnjem tednu, umaknil stopnjo zaupno, tako da bodo lahko mediji in javnost prebrali celotno pričanje.

Šlo je za usklajene odgovore obveščevalcev, ni končnega poročila
Poslanec je še dejal, da se je v današnjih pogovorih z operativci videlo, da so med sabo usklajeni o tem, kaj bodo govorili, na konkretna vprašanja pa neposrednih odgovorov komisija ni dobila. “Povedali pa so, da so delovali na podlagi naročila njihovega nadrejenega, torej predstavnika njihovega oddelka, ter da je to takšna praksa in da takšna dejanja ne potrebujejo ne pisne in ne ustne odredbe,” je o tem, zakaj so obveščevalci pričeli zaslišanja na poveljstvu sil na Vrhniki, še povedal Mahnič.

Poslanec je tudi pojasnil, da do danes še vedno ni določnega odgovora, koliko poročil je obveščevalna služba pripravila. “Obstajalo naj bi eno, zaključno poročilo, poslano ministru 12. aprila, vendar je obrambni minister kasneje govoril, da preiskava še poteka, POP TV je nato poročal, da naj bi obstajalo neko zaključno poročilo s sklepi z datumom 10. maj, sedaj imamo informacijo, da je načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc sama naročila še eno poročilo sektorju obveščevalcev, v katerem so ugotovili, da brigadir Škerbinc ni govoril grdo o zdravstvenem stanju načelnice GŠ SV,” je naštel Mahnič.

Za Erjavca so najbolj obremenilni dokazi o streljanju na Počku
Ob tem je še povedal, da je Knovs danes dobil odgovor ministra Karla Erjavca na zaprosilo, da pošlje dva dokumenta, ki jasno dokazujeta, da se je vedelo oziroma da je bilo načrtovano, da bodo Američani na Počku streljali z minometi kalibra 120 mm, o čemer je minister stalno govoril, da ni bilo dogovorjeno. “Erjavec je posredovanje teh dveh dokumentov, pričakovano, zavrnil, čeprav dokumenta ne nosita stopnje zaupnosti,” je komentiral Mahnič, ki je ob tem dodal, da so za Erjavca najbolj obremenilni prav ti dokumenti. “Minister je namreč govoril, da je bila omejitev za streljanje ponoči kaliber 60 mm, v teh dokumentih pa je jasno navedeno, da je bila omejitev za ameriško vojsko kaliber 120 mm. Slovenska vojska ni streljala s kalibrom 120 mm, ameriška vojska pa je. Po pooblastilu ministra je to odobritev podpisal eden od polkovnikov. Najbolj obremenilen dokaz za ministra Erjavca, ki ga tudi ne želi posredovati, pa je poročilo, v katerem načelnica GŠ SV napiše, da je bilo streljanje na Počku v skladu z usmeritvami vlade in ministrstva. Če potegnemo črto, v tej zgodbi glede streljanja na Počku laže Karl Erjavec,” je bil jasen Mahnič.

C. Š.