fbpx

[Video] Obrazi volitev: Jelinčič razkril, kaj ga žene, da vztraja v politiki

Zmago Jelinčič Plemeniti

V oddaji Obrazi volitev Aleksander Rant predstavlja kandidate za naslednje državnozborske volitve in njihove načrte za naprej, tokrat je gostil veterana slovenske politike, človeka, ki je slovenski javnosti znan že od osamosvojitve, Zmaga Jelinčiča Plemenitega, predsednika stranke SNS, ki je znan kot zelo ostra oseba z ostrim jezikom. Uvodoma je Jelinčič povedal, zakaj v politiki vztraja, kakšno razliko vidi med Šarčevo in Janševo vlado, kaj se mu zdi pomembno spremeniti v Sloveniji, voditelj Rant pa ga je postavil tudi v položaj, kjer je moral pojasniti, zakaj je položil venec Josipu Brozu Titu.

Zmago Jelinčič Plemeniti je predsednik Slovenske nacionalne stranke, na vprašanje, zakaj na prihajajočih volitvah voliti ravno SNS, je odgovoril, da ima stranka konstantno smer že od leta 1992 naprej. “Mi karkoli je dobrega podpremo, pa lahko pride iz katerekoli strani. Se tudi v zadnjem trenutku ne umaknemo, če gre za dobrobit Slovenije. Slovenija rabi Slovensko nacionalno stranko in nas tega tudi ni strah povedati, kot nas tudi ni bilo strah leta 92, ko smo se borili, medtem ko je večina gospodov iz levih političnih opcij pobegnila v Avstrijo in Italijo in so gledali čez mejo, kaj se bo zgodilo. Mi smo se borili in se bomo še naprej borili za Slovence.”

Kaj Jelinčiča žene, da v politiki vztraja?
Jelinčič pravi, da je najbolj pomemben razlog, zakaj vztraja v politiki, ta, ker mu ni vseeno, kaj se bo zgodilo z njegovima dvema hčerama, ki sta stari 18 in 15 let, ni mu vseeno, kaj bo z našo domovino in Slovenci. “Poleg tega je potrebno v Sloveniji še veliko počistiti, izrezati razne rakave tvorbe. Ne smem iti ven, moram pomagati. Se je že začelo čistiti v tem mandatu v drugi polovici in se lepo čisti. Potreben pa je še en mandat, da bomo naredili najbolj kirurške reze, ki bodo rešili našo domovino.”

Jelinčič je v nekih odločitvah podpiral tako Šarca kot Janšo. Kakšno razliko vidi med njunim delom?
“Evidentno je, da je v prvem delu tega mandata vse skupaj bledelo in izginjalo. Takrat je tudi Marjan Šarec rekel, da ne more več, vsak je vlekel na svojo stran, ekstremno bedasti politiki so bili vpleteni, ki so razsuvali državo,” je dejal. Medtem pa je v drugi polovici povsem drugače, pravi. “Čuti se smer, čuti se želja narediti domovino lepo, dobro, varno in bogato. Ni več takšnih beganj sem ter tja. Po volitvah pa bo večina še bolj trdna in ne bo problemov v smislu “kaj če ne bo 46 glasov”. Bo jih, še več jih bo in takrat se bo lahko delalo. In se bomo lotili vseh napačnih politik”, je prepričan Jelinčič.

Ponosen je, da imamo domovino, napaka pa je bila, da niso takoj počistili komunističnih veljakov
Na kaj je Jelinčič najbolj ponosen, da se je zgodilo v državi in kaj bi bilo nujno spremeniti, je dejal, da je zanj največji dosežek zagotovo to, da  imamo svojo domovino. “Lahko bi našteval, kdo je bil proti, komu ni bila Sloveniji intimna opcija. Narediti pa je treba še marsikaj. Napaka je, da nismo takoj sčistili Slovenijo, da smo pustili bivše komunistične (socialistične) veljake na določene pozicije, sodstvo je grozljivo.” Omenil je diplomo Masleše, ki bi jo po njegovem mnenju moral takoj pokazati, saj je nedopustno to, da zdaj krožijo tri različne verzije njegove diplome. Problem je tudi sociala, pravi. “Imamo okoli 710 tisoč ljudi, ki dobivajo socialno podporo. Okoli 600 tisoč je delovnih ljudi, ostali pa so otroci in upokojenci. Zakaj moramo “hraniti” ljudi, ki nič ne delajo. Veliko sem na terenu in vidim, kako pokrite ženske pripeljejo otroke v vrtec, potem pa gredo v “kafanice” in klepetajo in pustijo otroke do konca delovnega dne v vrtcu”. Vsaka država skrbi za svoje državljane, v Sloveniji pa zaradi neomarksisitične usmeritve, liberalcev in LGBT variant Slovenci ne dobimo tistega, kar bi morali, je še dodal.

Rant Jelinčiča soočil s tem, da je položil venec Josipu Brozu Titu
Voditelj ga je soočil s tem, da je Jelinčič položili venec Josipu Brozu Titu, po drugi strani pa se zavzema, da bi bil slovenski narod bolj močan. “Ali ste tukaj malo zmedeni, ali pa hočete povedati, da nas takrat ni upal nihče “zafrkavati”, in tudi danes moramo biti na točki, kjer nas noben mogel iz tujine “zafrkavati”. Dejstvo je, da je Tito zgodovinska osebnost, in naš tok zgodovine je bil takšen, kot je bil, in naj ga razglabljajo politiki, ne pa politikanti, ki hočejo še bolj razdeliti slovenski narod, je dejal Jelinčič. “Tito je znal za ‘jajca’ vleči in vzhod in zahod in vedno je zrihtal denar in pri tem je bil zvit in te modrosti se moramo Slovenci naučiti,” je odgovoril.

Obrazi volitev

Naša zunanja politika se spreminja, nastopamo bolj agresivno in močneje
Jelinčič je mnenja, da se naša zunanja politika sicer spreminja, vseeno pa bi morala še bolj trdno zavzeti svoje stališče in zahtevati. “Šele zdaj, ko smo predsedovali Svetu EU, je Janez Janša zahteval neke stvari in minister Hojs je zahteval. V Bruslju so se ustrašili pred našimi ljudmi, pred trdnostjo naših zahtev. To se še ni zgodilo. Doslej si noben predsednik ni upal nič reči, ko so prišli v Bruselj, so le mencali.”

Jelinčič tudi o Rusiji in ZDA
Smo sicer v neki napetosti med Rusijo in ZDA. Ali je Evropa kot skupna domovina tudi Rusov preveč na strani sovraštva, ki bi moralo biti prijateljstvo? “Mi bi morali bolj sodelovati z Rusko federacijo. Če pogledamo LGBT, tam tega ni, tudi pri višegrajski skupini, in bi se morali bolj približati njim. Amerika in Anglija ves svet pumpajo, da bo Rusija napadla Ukrajino. In kaj se dogaja. Iz Ukrajine bežijo bogati Ukrajinci, nosijo denar s seboj, svoja podjetja zapirajo in cena jim pada. Nato bodo prišli Američani in pokupili te tovarne, to se je dogajalo tudi v Sloveniji.”

“Slovenije ne bom nikoli izdal in Slovencev ne bom nikoli izdal. Sem oče dveh hčera, sem neskončno srečen, da ju imam. Drugače sem filatelist, numizmatik, zbiralec, ljubiteljski zgodovinar tudi z zbirkami, ki jih naši muzeji ne premorejo.” 

Sara Kovač