[Video] SDS: Obstajajo sumi, da sta stranki SMC in SD nezakonito financirali kampanje za državnozborske volitve leta 2014 in 2018!

Poslanec SDS Žan Mahnič

Poslanec SDS Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci spregovoril o zahtevi za razširitev vsebine in dela preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanec Janko Jani Möderndorfer ter se odzval tudi na nekatera aktualna dogajanja. Mahnič je opozoril, da obstajajo veliki sumi nezakonitega posla in sumi, da se je preko tega posla z maketo financirala Stranka modernega centra bodisi za svoje delovanje bodisi za kampanjo za predčasne volitve za Državni zbor. Prav tako želijo ugotoviti smotrnost in ekonomičnost 3 milijonskega projekta, ki ga je dobila agencija Futura na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pod ministrom Dejanom Židanom. Preiskavo želijo razširiti tudi na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in invalide, v času, ko ga je vodila dr. Anja Kopač Mrak, kjer so najeli agencijo Pristop za reorganizacijo centrov za socialno delo.

“Želimo razširiti delo preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanec Möderndorfer tako, da se ugotovi tudi ocena dejanskega stanja za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij iz vrst Stranke modernega centra in Socialnih demokratov zaradi morebitnega suma delovanja navedenih političnih strank ter z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb z namenom poskusa pranja denarja in nezakonitega financiranja kampanj za državnozborske volitve leta 2014 in 2018 ter za morebitno spremembo veljavne zakonodaje, ki ureja področje financiranja političnih strank, financiranja volilne kampanje ter vodenja oziroma dela vlade in posameznih ministrstev s strani različnih oglaševalskih PR agencij,” je povedal uvodoma poslanec.

Veliki sumi nezakonitega posla v zvezi z maketo 2. tira
Nadalje je naštel predloge za razširitev dela preiskovalne komisije, ki jih predlagamo v SDS. “Delo preiskovalne komisije bi se moralo dopolniti tako, da se preišče politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem mandatnem obdobju Državnega zbora odgovorni za maketo 2. tira, za projekt, ki ga je vodilo Ministrstvo za infrastrukturo ter da se preišče politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem mandatnem obdobju Državnega zbora odgovorni za sodelovanje Agencije Futura pri njenem sodelovanju v projektu 2. tir, ki ga je vodila Vlada Republike Slovenije v referendumski kampanji,” je povedal poslanec. Nadaljeval je, da bi preiskovalna komisija morala preiskati tudi politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem mandatnem obdobju Državnega zbora odgovorni za posle z enormno visokimi zneski na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki jih je izvajala Agencija Futura in da bi se morala preiskati politična odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem mandatnem obdobju Državnega zbora odgovorni za posle na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enak možnosti, ki jih je izvajala Agencija Pristop.

Njihov namen je ugotovitev, kdo je bil pobudnik za sodelovanje med predsednikom Vlade Republike Slovenije in Ministrstvom za infrastrukturo in oglaševalsko agencijo Futura ter morebitno nezakonito financiranje stranke SMC. Prav tako želijo ugotoviti, kdo je bil pobudnik za sodelovanje med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter oglaševalsko agencijo Futura ter morebitno nezakonito financiranje politične kampanje in delovanja Socialnih demokratov, je dejal Mahnič in dodal: “Prav tako želimo ugotoviti smotrnost in ekonomičnost projekta, ki ga je dobila agencija Futura na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in da se na splošno ugotovi tudi smotrnost takšnih poslov”. Glede tega, zakaj smo se odločili za razširitev preiskave na Stranko modernega centra po mnenju Žana Mahniča ni treba dodatno pojasnjevati, saj je delovanje te stranke postalo javno znano v zadnjih dneh, prav tako so tu “veliki sumi nezakonitega posla in sumi, da se je preko tega posla z maketo financirala Stranka modernega centra bodisi za svoje delovanje bodisi za kampanjo za predčasne volitve za Državni zbor. Da se pogleda poslovanje SMC tudi za leto 2014, pa predlagamo zato, ker je preiskovalna komisije že doslej pozvala Računsko sodišče, da preda revizije kampanj političnih strank za leto 2018 in 2014.”

Futura sodelovala tudi s stranko SD
Kar pa se tiče SD, pa je v preteklem mandatu prišlo do enormnega zneska 3 milijonov evrov za posle med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Futuro. Tudi tu gre za sum o nezakonitem financiranju SD. Futura je bila izbrana po sila nenavadnem postopku, je spomnil Mahnič in dodal, da je tudi sodelovanje agencije Pristop z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in invalide, v času, ko ga je vodila dr. Anja Kopač Mrak iz SD, bilo nenavadno. “Šlo je za posel glede reorganizacije centrov za socialno delo. Posel je bil vreden dobrih 340 tisoč evrov, pri čemer je bilo zaračunanih 1683 ur za vodenje in 1304 ure za komunikacijo. Kako se je končala reorganizacija CSD dobro vemo, sploh tisti, ki so oddali vloge za socialne prejemke in še danes čakajo na odgovor,” je spomnil Mahnič. Ob tem je izrazil prepričanje, da poslanke in poslanci obeh strank, tako SMC kot SD, nimajo česa skrivati in da bosta pristali na to, da se preiskovanje razširi. “Želimo preiskati vse, kjer so sumi na nezakonitost,” je dejal Mahnič.

Osebno verjame tudi v vpletenost Cerarja
Na vprašanje novinarja o tem, ali takšno preiskovalno komisijo lahko vodi poslanec Möderndorfer, je Žan Mahnič odvrnil, da je to vprašanje za omenjenega poslanca in da se bo verjetno sam odločil, da se izloči, vsaj v delu, ko se bo preiskovalo SMC, to bi bilo navsezadnje tudi higienično in etično. “Verjamem pa, da je vsem v interesu, da se ta zadeva preišče in da ne bo težav pri razširitvi preiskovalne komisije,” je dejal poslanec. Na vprašanje, ali bo preiskava pripeljala tudi do ugotovitve politične odgovornosti Mira Cerarja v projektu makete, je Mahnič dejal, da sam osebno verjame, da je Miro Cerar tudi odgovoren v tej zadevi, “nenazadnje so sporočila s ponudbami hodila tudi v njegov kabinet, on pa se je izgovarjal, da je to nekaj rutinskega in da se to pošilja naprej. Tu sta isti ponudbi prišli tako na pristojno ministrstvo kot v Kabinet predsednika vlade in ker so znane povezave Stojana Pelka in Nataše Pelko s stranko SMC, obstajajo močni sumi, da je pri tem poslu šlo za obvodno financiranje politične kampanje SMC,” je povedal Mahnič.

Na vprašanje, kako komentira poziv predsednika vlade Marjana Šarca, da mora svoj položaj zapustiti tudi Topolko, je Mahnič izrazil dvom v to, da bi predsednik vlade lahko kar z novinarskih konferenc vse povprek pozival k odstopu vsakega v državni upravi.

Na novinarsko vprašanje o političnih posledicah aktualnega dogajanja, pa je Mahnič dejal, da želimo v SDS izvedeti ozadje zadnjih aktualnih dogajanj. Po parlamentarnih hodnikih se govori o različnih scenarijih, od tega, da so v ozadju lobiji, ki so se želeli znebiti ministra, do tega, da je v ozadju agencija Pristop, ki se želi znebiti konkurence, in nenazadnje tudi do tega, kar sem izvedel iz pogovora z nekaterimi iz SMC, da je pri vsem skupaj šlo za akcijo nekaterih znotraj SMC, ki so se želeli znebiti ministra Lebna. Na vprašanje o tem, ali bo SDS glede na vse navedeno proti ministru Miro Cerarju vložila interpelacijo, pa je Mahnič odgovoril, da se bodo v ponedeljek na seji poslanske skupine pogovarjali o vseh aktualnih zadevah in na podlagi odstopa, ki se je zgodil, bodo govorili tudi o tem, kakšni bodo koraki stranke v prihodnje.

C. Š.

 • zokispoki

  Pizda se sesuvajo, skorumpirani socijalno cuteci lopovi. Korupcija na korupcijo, goljufija na goljufijo ! Podn od podna ! Svinjarije, ki so vse po vrsti tudi kazniva dejanja …

 • Andrej

  Nikar interpelacije. Samo pustite jih, pa se bodo sami med seboj požrli.

 • Frank Novak

  Vsi clanki NOVE24 imajo to poanto:
  GODI SE MI KRIVICA, V AVSTRIJI, V ZDA JE VSE LEPO.
  CE NE BI PRI NAS BILO KOMUNISTEKOV BI BIL SRECEN, TAKO KOT SO SRECNI AVSTRIJCI IN AMERIKANCI.
  SEM PRODUKT NESRECNIH OKOLISCIN, ZATO NE BOM NIC MIGAL IN SE NIC TRUDIL, KAJTI VSE ZAVISI OD DRUGIH, OD MENE NIC.
  SE NAPREJ BOM PASIVEN IN SE JOKAL, JOKAL, JOKAL… tako kot se za katolika spodobi.
  To da sem sam len pa si ne bom nikoli priznal….
  In vse kar napisejo levi je prav tako bedasto:
  MI SCITIMO DELAVSKI RAZRED PRED IZKORISCEVALCI.
  MI SCITIMO MIGRANTE PRED JANEZEM JANSO.
  MI SCITIMO MUSLIMANE PRED SAMIMI SAMO.
  MI SMO NAPREDNI, MUSLIMANI SOVRAZIJO KRISTJANE, TOREJ BODO NASI ZAVEZNIKI PROTI DESNICI…
  In pri tem levi pozabljajo da verni musliji nikogar ne sovrazijo bolj kot prav levakov. Levi ne sedijo v prav nobenem parlamentu islamskih drzav bliznjega vzhoda, pac pa islamske teokracije z njimi polnijo morisca.
  Ko bo muslijev v SLO dovolj da bi uvedli Serijo, bodo prav levim najpreje oddrobili glavo. Zakaj?
  Zato ker levi ne verjamejo v boga, pac pa v enakost spolov in spolnih orientacij: to pa so tri stvari ki se vernim muslijem najbolj gnusijo in to prav v tem vrstnem redu.
  Vendar levim tako dalec ne kapne… samo da so proti Jansi je edino kar steje.
  Slovenija in cela EU ze zelo dolgo nista imeli vojne. Zivljenje v EU je zaradi sociale neprimerno lazje kot v ZDA kjer si moramo sami placevati izobrazevanje in velikokrat tudi zdravstveno zavarovanje. Na kratko, lazje je lenariti v EU kot pa v ZDA.

  In zato ima EU vec odstekanih sanjacev, tako levih ki igrajo “humaniste’ kot desnih ki igajo “zrtev”…

  • Anton

   Če ne bi bilo tita ne bi nikoli videl Borovelj in Tržiča.

   • rabbit

    Se jih še ni videl, on si jih samo predstavlja. Tako kot Miami.

 • Miha

  Volitve morajo biti izvedene na osnovi enakopravnih možnosti za vse sodelujoče.
  Ob odkritih dokazih zlorab mora ustavno sodišče volitve razveljaviti zaradi utemeljenega suma, da niso bili izpolnjeni temeljni pogoji za demokratično odločanje volilcev.

 • Mitja Mazini

  Ej bog ve kje je denar dobila una od Snežiča, Dudić al neki tazha. Samo da ni iz davčnih utaj, ker potem bi to pomenilo, da smo vsi ki plačujemo davke financirali volilno kampanjo SDS. Ej sramota. Itak pa voditelj, ki je pustil ženo z dvema otrokoma zaradi mlajše frčefele nima kaj govoriti o morali in etiki. SRAMOTA.

  • branči

   od nekoga, ki vsake štiri leta ploska novim rdečim opicam, ki državo vedno bolj zadolžujejo, državljanom pa nabijajo nove davke, tudi ni za pričakovati, da bi drugače razmišljal: JJ je kriv, pa naj bo na oblasti ali v opoziciji! si bedna kreatura bitja na dveh nogah!

  • Luiggi

   Tudi stare frscefele rade skacejo cez plot,zato prvo preiskuj in dokazi,cigav fault je bil zato,kar se je pozneje zgodilo!

 • DEATH TO COMMUNISM

  Nezakonito financirali in potem, s pomočjo kretenskega in slovenskemu narodu in državi skodljivega volilnega sistema, povrhu še ukradli volitve. Levuharija pač, največje možno politično govno!

 • bubamara

  SDS naj angažira Požarja za takšne stvari. Njegova odkritja so odnesla že tri ministre. SDS nobeden več ne jemlje resno.

  • Vera

   Vse kar je kdaj Požar odkril, se je pozneje izkazalo kot resnično, toda policija, tožilstvo in sodstvo ne delajo za vse enako !

 • AlojzZ

  “Obstajajo sumi …”

  Sedaj bi morali obstajati že dokazi.

  • hladnik

   Brez nekih dokazov tudi sumiti ne moreš, treba je samo še preverit, da bo zihr.

  • DEATH TO COMMUNISM

   Komunajzarji so znani po tem, da pobijajo že brez sumov, dokazi pa so jim sploh španska vas. Če obstajajo sumi, je že dober začetek…

 • Slovenec

  Če je to vse res, potem je treba zbrati dokaze in udariti po barabah. Če smo
  pravna država, bodo obsojeni. Toda
  bojim se, da to nismo.

 • Jan Kovalski

  Izrojeni režim:
  Preiskovalne komisije so (in so bile) orodje opozicije za nadziranje vladajočih.
  Imamo pa novum, kjer sedanji režim želi preiskovati opozicijo, tega ni nikjer v demokratičnem svetu.
  In jo po možnosti celo ukiniti?

  Kaj ko bi preiskovali tudi košarkaški klub Olimpije, za obdobje ko ga je vodil Jani Moederndorfer in ustvari veliko izgubo?

 • Janez Kepic-Kern

  TOLE BO PA PESTRO !
  BO SMC nadomestni poslanec Jani M. delal na tri šihte.
  In zslužil svojo plačo- bo povedal. Saj rad govoranca. L.r. Janez K. Kern KOMENDA

 • rabbit

  Mislim, da je novinar Peter Jančič ob ustanovitvi preiskovalne komisije o financiranju SDS rekel, da je SMC
  odprla Pandorino skrinjico in ni njuno, da bo iz nje prišlo tisto kar bi oni radi.

  • Peter

   Brez skrbi, iz nje bo prišlo točno tisto, kar bi oni radi.
   In ker jih bodo pumpali na hanzi in Poop bodo dolinčeki še naprej verjeli, da edino SDS muti. Vsi ostali so čisti kot solza, no.

   • Iztok Pušnik

    Jap. Edinokrat do zdaj, v zadnjih letih, se je zgodilo, da je Romana Tomc pridobivala simpatije, ne glede na objave v mainstream medijih. No, stranko SDS je to presenetilo, ker jim šepa strategija. Če bi se pojavila Romana Tomc na “odru” dva meseca preje, bi Pahor zmagal v prvem krogu, saj bi Tomčeva izdatneje pobrala glasove Šarcu. stranki SDS pa je šlo edinole za primat v dvoboju z Ljudmilo Novak.

    • FORT WORTH

     “Stranki SDS pa je šlo edinole za primat v dvoboju z Ljudmilo Novak.”

     In ti mislis, da je imela Ljudmila, kaj moznosti proti SDS-u ??
     Za kaj takega napisati moras biti pa res naiven.
     V anketah na rezimskih medijih forsirajo Ljudmilo. Ze vedo zakaj…
     Ampak, da pa je SDS prva po anketah, njen lider pa 20 ne gre skupaj.
     Kaj takega lahko nastavi samo blesavi komunist.
     SDS-a NI brez JJ.
     Z JJ politiko zmaguje SDS.

   • Steiermark

    Ja, ampak za SDS bodo še morali dokazati

 • Peter

  Kahlonoščeva komisija je ustanovljena za preiskovanje SDS. In to bo preiskovala, ostali so po difoltu brezmadežni, no.

 • Duhec

  Dolgčas.

 • FORT WORTH

  S – uperiorna
  D – emokratska
  S – tranka

  Zan Mahnic for president !

 • Janez Kepic-Kern

  NAJ SE KAR ZRIBAJO – POKOMUNISTI – MED SEBOJ !
  RES PA JE,
  DA MORAMO TUDI – MI SLOVENSKO ČUTEČI – OKREPITI SVOJE STRANKE.
  JAZ
  Janez Kepic-Kern ustanavljam
  – DOMAČNOSTNO, DOMOZNANSKO DRUŠTVO “SLOVENIANA”
  povsem resno.
  Kdor je
  SLOVENSKO ČUTEČ,
  IMA RAD SVOJE PREDNIKE IN
  NAŠO SLOVENSKO KULTURO – naj se mi kar javi ! L.r. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  VSE PODATKE DOBITE NA MOJEM
  OSEBNEM E-PORTALU “SLOVENIANA”, NA: sloveniana.si

  https://sloveniana.si/

 • Marakeški Šarec

  Zdaj bo Prašičerejcu in Cmerarju začelo dobro goreti pod nogami. Ko bom odkantal še ta dva bo moja podpora 210%

 • xtc

  Kmalu bo Šarcu že dnevno odpadal po en bandit,ki ga dobijo pri kriminalu.

  • Peter

   Važno je, da podpora raste.
   Naj bo vsak dan, dan za substral, no….

 • MEFISTO MODRI

  Kjer je dim, je zanesljivo tudi ogenj.

 • komar marko

  in vprašanje,a je MODELDOLFE že v fazi VRHUNCA orgazma ali pa je tikpred VRELIŠČEM!

 • Antonius

  Zanimivo?!
  Niti en sum se še ni pojavil, da sta SMC in SD naredili kaj pošteno.

  • Steiermark

   ************************

 • Janez Kepic-Kern

  Naj te toži za žalitev. A ne. LR. JANEZ K. KEERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  SPREGLEJMO “RDEČEMU BALONU”
  – SAJ VESTE,
  OM JE – “TAK”, HE, HE, HM? SAJ VESTE – “TAK” !. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Osti jarej

  ….ja,pa sumi,da so esdžees financirali iz tujine

 • DEATH TO COMMUNISM

  S čim te je “prašiček debeli” prevaral?!?!?

 • črnaovca

  Sumi se marsikaj tudi to da so nekateri prejemali denar pod mizo, a dokaza ni in bo ostalo pri sumih o provizijah in še čemu

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!