fbpx

[Video] Obtoževanje med koalicijskimi partnerji: Poslanec SD Matjaž Han jezen na Šarca – še nekaj dni nazaj mislil, da so najboljši prijatelji!

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. (Foto: STA)

V zadnjih tednih je bilo stanje v vladi in koaliciji naravnost katastrofalno in kaotično in takšno mnenje so za Nova24TV izrazili tudi številni poznavalci. Dan po odstopu Marjana Šarca se je začel z medsebojnim obtoževanjem glede krivde za sesutje vlade, s čimer je začel kar Šarec sam, nadaljeval pa je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki očita Šarcu, da o razpadu vlade nikogar ni obvestil in naj ne oblikuje zgodbe, da se s koalicijo ni moglo delati in prizna, da je odstopil, ker je odstopil finančni minister.

Dan po odstopu premierja Marjana Šarca so se člani njegove koalicije pričeli prerekati o tem, kdo je kriv za sesutje vlade. Prvi je s prstom na druge pokazal kar Šarec, ki je na Facebooku zapisal: “Dobro jutro. Včeraj sem podpisal odstopno izjavo, ker je v danem trenutku to edina možna rešitev. Vsak dan me zasipate s svojimi vprašanji in problemi, ki jih je treba rešit. S to vlado se tega žal ni dalo storiti. Brez podpore v parlamentu. Odtegnila nam jo je Levica, ki je nekajkrat celo glasovala zelo usklajeno z SDS. S svojeglavim poslancem stranke DeSUS in še drugimi težavami…”

Han je zaradi Šarčevih izjav še 15. januarja mislil, da padca vlade ne bo
Danes se je nato odzval poslanec SD Matjaž Han, ki je dejal, da vidijo kot najboljšo možnost po odstopu premierja Šarca predčasne volitve. Han je povedal, da se mu zdi najbolj čista varianta, da se gre čim prej na predčasne volitve in da dobi Slovenija operativno vlado.

Han je ob robu seje DZ spomnil, da je Delo 15. januarja objavilo intervju s premierjem, v katerem pojasnjuje, da razlogov za padec vlade ni. Zato je, tako meni Han, razlog za odstop premierja odstop finančnega ministra Andreja Bertonclja. Kritičen je tudi do načina, na katerega je premier odstopil. Meni, da bi moral poklicati predsednike strank in jih o odstopu obvestiti.

Dodal je še, da je zato še 15. januarja mislil, da so ‘najboljši prijatelji’. V pogovorih o morebitni novi vladi v stranki zaenkrat ne sodelujejo, niti jih k pogovorom ni nihče povabil.

Stanje v vladi je bilo v zadnjih tednih kaotično
Kot menijo tudi številni strokovnjaki, je bilo stanje v vladi in koaliciji katastrofalno. Za spletni portal Nova24TV je predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca povedal: “Za pričakovati je bilo, da se bo tako razpletlo, ker se na ministrstvih niso več niti medsebojno pogovarjali, niso imeli več nobene stvari, ki bi jo lahko skupaj speljali. Zadnja seja vlade je bila tako kratka, ker se niso mogli niti začeti pogovarjati.”

Podobno nam je povedal tudi nekdanji minister dr. Matej Lahovnik: “V zadnjih tednih smo lahko videli, da se je ta koalicija ukvarjala predvsem sama s sabo, s svojimi notranjimi spori in da se očitno na koncu glede načina ukinitve zdravstvenega zavarovanja nista uspela uskladiti niti premier in njegov finančni minister, ki prihaja iz njegove stranke. V takšnih pogojih se mi zdijo predčasne volitve za Slovenijo najboljša opcija.”

Dr. Žiga Turk je na Twitterju zapisal: “Da je Bertoncelj vztrajal, da odstopa ‘iz strokovnih razlogov’ in se ni pustil prepričati v ‘osebne’ ali ‘zdravstvene’, kaže na popoln kaos v vladi in odsotnost resnega vodenja.”

Rok Krajnc