fbpx

[Video] Obtoževanje med nekdanjimi koalicijskimi “best fredni” se nadaljuje: Matjaž Nemec iz SD udaril čez Levico in LMŠ, Golubović jezen, da vso krivdo pripisujejo LMŠ!

Foto: STA

Potem, ko je Marjan Šarec na presenečenje svojih koalicijskih partnerjev najavil, da bo potopil čoln manjšinske vlade in s prstom pokazal na koalicijske partnerje, so se koalicijski partnerji odzvali tako, da so s prstom pokazali na LMŠ in dali vedeti, da je do razkola prišlo znotraj stranke. Obračunavanju ni videti konca, poslanec SD Matjaž Nemec je namreč preko Twitterja zapisal, da se je začelo z odločitvijo stranke Levica da zapusti levosredisko vlado, končalo pa zaradi nesporazumov v stranki LMŠ.

Ob zapisu je Nemec pripel izsek posnetka iz oddaje Studio City, kjer novinar Primož Cirman glede odstopa Šarca pojasnjuje, da se ni zgodil razpad vlade, ampak razpad širše ekipe LMŠ. “Odstop ministra Bertonclja pomeni dokončen odhod LEK-ove struje. To je ena od treh struj, ki so krojila politiko LMŠ v zadnjem letu in pol. Razlogi odhoda so povezani tudi s spopadanjem znotraj struj v LMŠ-ju.”

Spopad, javnosti sicer dokaj skrit, znotraj pa srdit
V nadaljevanju je Cirman pojasnil, da je minister Bertoncelj odšel iz strokovnih razlogov in kot dva najbolj opazna pojasnil: “Prvi je seveda dopolnilno zavarovanje, kjer je prišlo do odkritega konflikta z Ministrstvom za zdravje in drugi bolj skriti je slaba banka, namreč krogi znotraj LMŠ-ja , predvsem tisti iz Kamnika, si močno želijo podaljšanja  mandata te banke, medtem ko minister za finance temu ostro nasprotoval. Pritiski so bili v zadnjih tednih zelo veliki. Spopad, javnosti sicer dokaj skrit, znotraj pa srdit.” 

https://twitter.com/MatjaNemec/status/1222806828922347522?fbclid=IwAR2Yvb8NyvlTZiqUgte1p8xzNfhO9OP1dXZwUwTYj1Gu203IjwERLog9LPA

“Tukaj je LMŠ dejansko očiščen LMŠ-jeve struje, ki je bila neka vez Marjana Šarca z neki krogom starejših managerjev in ostali sta še nacionalno-varnostna struja kot rečemo in kamniška struja, je dejal. “Ni več generalnega sekretarja Braneta Kralja in ravno afera Kralj je bila verjetno prelomni trenutek te vlade. Do takrat je med temi krogi veljal nek ohlapni sporazum o razmejitvenih območjih. Afera Kralj je vsa ta razmerja porušila, začel se je dejansko spopad vseh proti vsem. In to kar vidimo, je nadaljevanje tega. Nek nov derivat te afere.”

Brane Kralj in Marjan Šarec (Foto: Facebook)

Zaradi burnega odziva koalicijskih partnerjev se je po Šarcu oglasil še vodja poslancev LMŠ Brane Golubović in izpostavil, da naj bi bila Šarčeva poteza umirjena, premišljena in odgovorna. “Poslanci LMŠ za njo stojijo. Razpoke pri koalicijskih partnerjih pa so se, ugotavlja Golubović, začele kazati po glasovanju o državnem proračunu. Spomnil je, da LMŠ ne sodeluje pri pogovorih o oblikovanju morebitne nove koalicije. V LMŠ sicer menijo, da so predčasne volitve poštena možnost, da ljudje podelijo nove mandate in da se sestavi nova vlada.” Med drugim je Golubović tako kot Šarec dan prej zatrdil, kako naj bi bila poslanska skupina LMŠ trdna. Najbolj nenavadno je, da je  izpostavil, kako o partnerjih naj ne bi imel slabih besed in nato dodal, da ga moti, kako ti poskušajo vso krivdo zvaliti na LMŠ potem, ko je Šarec vso krivdo zvalil prav na koalicijske partnerje.

Hana Murn